'PKK hesabınızı kullanmış' tuzağına düşmeyin
Tüm uyarılara rağmen telefonla dolandırıcılığın önüne geçilemiyor. 'PKK hesabınızı kullanmış' denilerek dolandırılan 525 kişi soluğu savcılıkta aldı. Kurbanlar arasında savcı da var, vali yardımcısı da.
cumhuriyet.com.trTelefonla kontör dolandırıcılığının ardından yeni arayışlara giren çeteler PKK'yi kullanmaya başladı. Rastgele aradıklarına, kendilerini Ankara Emniyet Müdürlüğü terörle mücadelede görevli başkomiser olarak tanıtan dolandırıcılar genelde kayıp kimlikler üzerine alınan cep telefonlarını kullanıyor. Şüphelenilmemesi için arka fonda polis telsizi dinleten zanlılar, sık sık telefonu beklemeye alarak yurttaşa kimliğinin kopyalandığını, banka hesaplarının kullanıldığını, PKK'nin bu hesaplardaki paraları kendi hesabına geçirdiğini söylüyor.
Ağlarına düşürdükleri vatandaşlara PKK'nin hesaplarına ulaştığı ve kendilerinin de suçlu duruma düştüğü hakkında korku veren çete üyeleri son olarak boşaltacağı hesaplar için yeni bir hesap numarası açarak paranın aktarılmasını bekliyor.
Akşam'ın haberine göre polis, çetenin, kurbanlarının parasını bankadan çekmesi için 1000 liraya bir de eleman tuttuğunu belirledi. Bu yılın ilk 10 ayında 525 kişi savcılığa başvurdu. 312 kişi de e-mail yoluyla dolandırıldığını emniyete bildirdi. 46 kişi gözaltına alındı. 17'si tutuklanırken 5'i savcılıktan serbest kaldı. Dolandırıcıların günde 500'e yakın telefon numarası aradıkları ve bu yıl içinde 5 milyon lirayı aşan vurgun yaptığı tahmin ediliyor.
Polis mesajla uyarıyor
Polis, bu yolla yapılan dolandırıcılıkların önüne geçmek için tüm operatörlerdeki kullanıcıların telefonlarına kısa mesaj atmanın yanı sıra e-mail yoluyla vatandaşı bilgilendiriyor. Emniyet yetkilileri bu yolla gelen hiçbir telefona itimat etmemelerini, gelen telefonları en yakın mıntıka karakoluna bildirmelerini belirterek, dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.
Ege'den Doğu'ya her bölgeden mağdur var
Çetenin ağına düşürdüğü kişiler arasında, Marmara'dan Doğu Anadolu'ya, Ege'den Karadeniz'e kadar Türkiye'nin her bölgesinden emekli savcı, doktor, sanatçı, eczacı hatta vali yardımcısı bile var. Aşk-ı Memnu dizisinde oynayan ünlü sanatçı Itır Esen de mağdurlardan. İşte çetenin yaktığı isimler örnekler:
* Kocaeli'de emekli savcı D. A.: 300 bin lira
* İstanbul Kadıköy'de emekli savcı: 160 bin lira
* Gaziantep vali yardımcısı: 26 bin lira
* Itır Esen (Sanatçı): 500 bin lira
* Afyon'da eczacı: 380 bin lira
* Yaşam koçu R.T: 80 bin lira
* Profesör: 129 bin lira
* Doktor: 525 bin lira
Arka fona telsiz efekti ekliyorlar
Çete üyeleri ile mağdur arasında geçen konuşmalar ise şöyle;
X ŞAHIS: İyi günler, ben Ankara Terörle Mücadeleden Başkomiser Ali. PKK'yla yaptığımız mücadele teknik takiplerde isminize ait üç banka hesabına ulaştık.
MAĞDUR: Kimin, benim mi? Ne işim olur PKK'yla, nasıl olur bu?
X ŞAHIS: PKK, kart kopyalamak yöntemiyle sizin hesaplarınız üzerinden yurtdışına para transferleri yapmakta. (Bu sırada arka fondan telsiz sesleri geliyor)
MAĞDUR: Benim bunlarla bir alakam yok, bankada kendi paramdan başka bir hesap hareketim olmuyor.
X ŞAHIS: Terör örgütü sizin paranızla birlikte kendi paralarını aktarıyor ve biz bu para trafiğinin nereye kadar uzandığını tespit etmeye çalışıyoruz. Sizin de bizlere yardımcı olmanızı istiyoruz. Aksi takdirde siz de bir çok kişi gibi suçlu durumuna düşüp yargılanacaksınız.
MAĞDUR: Ne yapmam gerekli? Benim de bankada paralarım var. Onları da almışlar mı?