Piyasalara İran-ABD gerilimi 'füzesi'

İran’ın misillemesiyle TL’de değer kaybı, petrol ve altın fiyatında yükseliş görüldü, ancak gerilimin azalabileceği beklentisiyle durum terse döndü.

cumhuriyet.com.tr

İran’ın ABD’ye misilleme olarak Irak’taki askeri üssü vurmasının ardından TL’de değer kaybı görülürken petrol ve altın fiyatlarında yükseliş görüldü. Dolar/TL, gece saatlerinde saldırıya dair ilk haberlerle 5.9885 ile son yedi ayın zirvesine çıktı, ancak daha sonra gelen haberlerin İran-ABD geriliminin daha fazla tırmanmayacağı yönünde olduğu beklentisiyle son bir haftanın en düşüğü olan 5.94 seviyelerine geriledi.

BORSA GİTTİ GELDİ

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, dünya petrol ticaretinin en önemli noktalarından Hürmüz Boğazı’nın da çatışmalardan etkilenebileceği endişesiyle 71 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra 68 dolara geriledi. 

Altının ons fiyatı da 1611 dolara fırladıktan sonra 1574 seviyelerine geriledi. Gram altının TL cinsinden fiyatı ise 309 TL’ye kadar ulaşarak rekor kırdıktan sonra akşam saatlerinde 301 TL civarında hareket etti. 

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksinde de sert dalgalanma görüldü. Güne, yüzde 1.5 değer kaybıyla başladıktan sonra gün içinde kayıplarını telafi etti.

Bankacılar İran’ın adımlarının ABD’ye “büyük zarar” içermediğini belirtirken bir bankanın döviz masası işlemcisi, “İran’ın yapabileceklerine ve sonrasında gelişebileceklere ilişkin korku çok daha büyüktü. Korkulan olmadı, İran karşılığını verdi ama ABD’nin uğradığı zarar çok büyük değil. Bunun bir düzeltmesini yaşıyoruz” dedi. Bankacı, “Bu beklentileri teyit edecek ya da tam terse götürebilecek gelişme ise Trump’ın açıklamaları olacak” dedi. 

REZERVLERLE KURA ÖRTÜLÜ MÜDAHALE

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2 Ocak 2020’de 37.1 milyar dolar olan TCMB net döviz pozisyonunun (dış varlıklar eksi toplam döviz yükümlülükleri) 7 Ocak’ta 33 milyar dolara gerilemesi, “Beş günde 4.1 milyar dolara ne oldu” sorusunun sorulmasına neden oldu. TL’deki değer kaybını frenlemek ve döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak için TCMB rezervlerinin kamu bankaları aracılığıyla örtülü olarak kullanıldığı bilindiği için, yine aynı mekanizmanın çalıştığı yorumları yapılıyor.