Pınar’ın yeni rotası Körfez (15.11.2019)
Yaşar Topluluğu, 30 milyon dolarlık yatırımla Abu Dabi’de fabrika açtı.
Olcay BüyüktaşSütten peynire, sucuktan donuk ürünlere geniş bir yelpazede gıda sektöründe faaliyet gösteren Yaşar Topluluğu’nun yeni rotası Körfez oldu. Topluluk, Pınar markasıyla yurtdışındaki ilk fabrika yatırımını Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye yaptı. Khalifa Organize Sanayi Bölgesi (KIZAD) Abu Dabi’de açılan söz konusu tesis, Türkiye’nin sıfırdan yaptığı ilk yatırım olma özelliğini de taşıyor.
HEDEF GLOBAL MARKA
30 milyon dolarlık tesis, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk peynir işleme fabrikası. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve HADAF Foods Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, “Yurtiçindeki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ancak küresel marka olma hedefiyle yurtdışına da yatırım kararı aldık. Yıllardır ihracatla var olduğumuz bu pazarda birçok küresel marka faaliyet gösteriyor. Özellikle labne peynirde açık ara sektör lideriyiz. Bu yatırımla Abu Dabi’nin yanı sıra bölge ülkelerine de ihracat yapacağız. Hedefimiz Pınar’la bölgesel marka olup, ardından da global marka olmak” dedi.
MOZARELLA DA ÜRETECEK
Yaklaşık 100 milyon dolarlık yurtdışı satışıyla Türkiye’nin en büyük gıda ihracatçısı konumunda olan Pınar Grubu, söz konusu fabrikayı 13 ayda tamamladı. Bölgenin tüketim potansiyelinin çok yüksek olduğunu anlatan Seyhan Yaşar, “Uzun yıllardır birçok ürünümüzle faaliyet gösterdiğimiz pazarda labne ile 6 Körfez ülkesinde de lider konumdayız. Krem peynirde ise hedefimiz ilk etapta ilk üçe girmek, üç yılda da pazar liderliğini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
HDF FZCO ve Hadaf Foods Genel Müdürü Arda Cenk Tokbaş da şimdilik sadece krem peynir üretilen tesiste önümüzdeki yılın başında mozarella üretimine başlamayı planladıkları bilgisini verdi. Son teknolojiye ve akıllı üretim teknolojilerine sahip olan fabrikanın, dijitalleşme ile entegre otomasyon sistemleriyle online izlenebileceğini söyleyen Tokbaş, “30 bin ton üretim kapasiteli fabrikamız tam kapasiteye ulaştığında yıllık üretim 60 bin tonun üzerine çıkacak. Bu yatırımla Pınar markasının bölgedeki etkinliği artacak. Fabrikada üretilen ürünler öncelikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarını hedefliyor. Ancak yeni pazar olanaklarını değerlendireceğiz” dedi. Donuk ürünlerde bir yatırım daha planlayan grup, fabrika yanında 20 bin metrekare bir alan daha rezerve ettirmiş durumda.