Pilates Nedir?

Kasları güclendirmek esnekliği arttırmak ve böylece vücut sağlığınını iyileştirmek için Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz metodudur.

cumhuriyet.com.tr

Egzersizler mat ve özel geliştirilmiş ekipman üzerinde gerçekleştirilir.  Pilates tekniğine ismini veren Joseph Hubertus  Pilates, 1880'de Almanya’da dünyaya geldi. Astım ve romatizmayla ve zayıf solunum sıstemiyle boğuşan Pilates  genç yaşta  jimnastikle boks eskirim güreşle ilgilendı  bunların yanında yoga ve zen meditasyonunu keşfetti.. Birinci Dünya Savaşı döneminde tutsak olarak  Lancaster bölgesinde kampa alındı.

Kampta hastabakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Pilates, burada askerlere tekniğini öğretti. İngiltere’de 1918'de pekçok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Pilates’in kampındakiler etkilenmeyince uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya’da metodunu geliştirmeye devam eden ve şehir polislerine öğreten Pilates, 1926'da ABD’ye göç etti ve stüdyosunu açtı. Graham, Balanchine gibi ünlü dansçıların da öğrencileri arasında yer aldığı Pilates’in yöntemi giderek yaygınlaştı. Joseph Pilates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir. 21. yüzyılda daha da gözde olan pilates, dünyada ve ülkemizde de  benimsendi. İstanbul Fenerbahçe'de hizmet veren Res Pilates yetkililerinden alınan bilgiye göre, güçlü bir vücut yaratmayı hedefleyen pilates, 30-40 temel hareketle tüm vücut için kondisyon sağlıyor. Joseph Pilates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştı: “Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız”.

Pilates İlkeleri

-Nefes;zihin ve vucut arasındaki başlıca köprü
-Konsantrasyon;yapılan işe dikkati vermek,kontrol altında olmak
-Kontrol;düzgün duruşu hizzayı gücü korumak
-Merkezilik;pilateste hareketler merkezden(core) dışa açılır,güçlü esnek kararlı olmalı
-Dogruluk;düzgün durus yerleşimi anlamak ,konsantrasyon kontrol merkezlılık nihai -ürünüdür
-Dengeli kas gelişimi; dogru hizza ve durus ile geliştirilmiş duruş arttırılmış konfor
-Ritm/akış;ritm ve akış duygusu düzgün zarif ve işlevsel hareketler yaratır..
-Komple vucut hareketi pilates bütünleşme ile ilgilidir;zihin  vücudu ve ruhu bütünleştirmek..
-Dinlenme egzersizi doğru biçimde tamamlamak için gücü gereken miktarda kullanmak,gerginliği serbest bırakmayı öğrenmek hareketlerimizde ve yaşamımızın geri kalanında  kolaylığı ve akışı bulmamıza yardımcı olur .

Günümüzde Neden Popüler?

20. yy baslarında ortaya çıkan 21.yy ilk yıllarına kadar popülerlik kazanamayan bu sistem günümüzde  en yaygın egzersiz olma yolunda ilerlemekte. Pilates tüm vücudu içeren egzersizler yaratmak için  zihin ve vücudu birlikte kullanmayı öğretır, her hareket nefesi,düzgün duruşu ,verimli hareketi elde etmeye yönelik dikkatle yapılır.Kalbi güçlendirmek,dengeyi geliştirmek,motivasyon ve koordinasyonu arttırmak stresi azaltmak insanın egzersizle  elde edeceği çok kıymetli sonuçlardır.Pilatesle daha iyi hareket etmeyi öğrenir ve günlük yaşamdaki faydaları hissedilir şekilde yaşarız.7 den 70 e herkes için bu sonuçları elde etmek çok tatmin edici bir sonuçtur. Günümüzde özel stüdyolarda,rehabilitasyon kliniklerinde,fitness merkezlerinde hasta olan ya da son derece formda tüm kişilerin sağlığını ve refahını geliştirmek üzere uygulanmaktadır .

Merak Ettikleriniz

Pilates Vücuttaki kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak denge ve koordinasyon kazanarak vücudun performansını arttırarak, zihin-beden bütünlüğünü sağlamaktır.
Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgesini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzda genel olarak, sağlam bir iskelet yapısı oluşturmaktır.
Pilateste verimli bir çalışma yapılabilmesi için doğru hareket ve doğru nefes tekniği uygulanmalıdır, böylelikle pilates her yaş seviyesine uygulanabilir.
Pilates dayanıklılığınızı esnekliğinizi, kas yapınızı güçlendirerek bel sırt ve boyun ağrılarınızı azaltır, sıkı karın bacak ve sırt kaslarıyla daha güçlü daha esnek ve fit görünmenizi sağlar.

Faydaları;
* Duruş bozukluklarını düzeltmek ve engellemek
* Etkili ve akıcı hareket kabiliyeti kazanmak
* Esneklik, denge ve koordinasyonu arttırmak
* Kan dolaşımını düzenlemek
* Performansı arttırmak
* Diğer spor dallarına yardımcı olmak
* Kasları güçlendirerek,uzun ince bir yapıya kavuşmasını sağlamak
* Vücudun hareket özgürlüğünü arttırmak
* Bedensel ve zihinsel rahatlama sağlamak

Kimler yapabilir?
Günümüzde pilates her yaş seviyesinde yapılabilecek bir egzersiz çeşididir. Pilatesi sadece performansını arttırmak ve sakatlık riskini en aza indirmek isteyen sporcular değil, yaşamın günlük stresinden uzaklaşmak ve yaşam kalitesini arttırmak isteyen herkes yapılabilir. (www.respilates.com)