Pide ve hurma aşkı göbeği büyütüyor

Ramazan ayında sofralarımızın baş taçlarından biri ve en vazgeçilmezi, Ramazan pidesi olsa gerek. Oruç tutan kişiler, oruçlu saatlerde iftarın ve belki de en fazla pide yemenin özlemini duyarlar. Ama bu arada pide ve hurma tüketirken, çoğu zaman ipin ucunu kaçırıyoruz.

cumhuriyet.com.tr

Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, ölçüyü kaçırmadan pide ve hurma tüketmenin püf noktalarını şöyle anlattı:

Hurma aşkı: Ramazan ayında orucumuzu açmak için hurma yemek, geleneksel bir davranış. Hoş tadı nedeniyle hurmadan da vazgeçemiyoruz. Yalnızca oruç açmak için değil, meyve olarak iftar sofralarında yer verilen hurmaların da tüketiminde bazen dengesizlikler ve aşırı tüketim görülebiliyor. Hurma potasyum mineralinden zengin, glisemik indeksi yüksek lezzetli bir kuru meyve. 20 gram kadar hurma bir porsiyon meyveye eşdeğer enerji içeriyor. Bu da ortalama 50 kaloriye denk geliyor. Ne yapalım? Günümüzde ülkemize ithal edilen hurmalar özel olarak hazırlandığından boyutlarının normalin üzerinde olduğuna dikkat edilmeli. Bu nedenle ortalama 20 gram ağırlığında yani 3-4 kuru kayısı veya 1 kuru incir ağırlığına eşdeğer hurmanın bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu unutmadan dikkatlice tüketmek gerekiyor.

Pide aşkı:
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi ise pide. Bir ince dilim ekmek 25 gramdır, ortalama enerji değeri ise 69 kaloridir. Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. İki boğumlu bir pide bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğundan, bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği tüketmek tokluk süresini uzatacaktır. Ne yapalım? Sofrada tüm doygunluğu pide ile sağlamayı hedeflemeden makul miktarlarda pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Aşağıdaki besin değişim tablosundan yararlanarak Ramazan'da beslenmenizi çeşitlendirebilirsiniz.


BESİN   
                                           ORTALAMA ÖLÇÜ        MİKTAR ( gr )

Ekmek (buğday, çavdar, mısır)    1 ince dilim                25
Kepekli ekmek                                1 ince dilim                25
Pide                                                   2 boğumlu                 25
Grisini                                                    3 adet                    19
Grisini kepekli                                       3 adet                    20
Yufka                                                       1/8  adet                20
Etimek (normal )                             2 ince dilim                18
Tuzlu bisküvi                                          2 adet                    12
Çubuk kraker                                     12-18 adet                18
Galeta kepekli                                        1 adet                    12
Galeta sade                                            1,5 adet                17
Kepekli bisküvi                                       4-5 adet                20
Mercimek çorbası                                 1 kase                    15
Tarhana çorbası                                    1 kase                    15
Buğday unu çorbası                              1 kase                    15
Şehriye çorbası                                      1 kase                    15
Pirinç çorbası                                          1 kase                    15
Domates çorbası                                   1 kase                    15
Ezogelin çorbası                                     1 kase                    15
Pirinç pilavı                                        2 yemek kaşığı            15
Bulgur pilavı                                      2 yemek kaşığı             15
Makarna                                             2 yemek kaşığı             15
Kuskus                                               2 yemek kaşığı             15
Erişte                                                  2 yemek kaşığı             15
Patates                                                  1 küçük boy                90
Kestane                                                    2 orta boy                30
Patlamış mısır ( yağsız )                   1 su bardağı                20
Leblebi                                                  ½ çay bardağı            20
Haşlanmış mısır                                    ½ orta boy                20