Picasso'dan tesisatçıya sevgilerle
Libération gazetesinin dünkü sayfalarında yer alan habere göre varlığını hiç kimsenin bilmediği 271 Pablo Picasso (1881-1973) eseri ortaya çıktı. Sanatçının 1900-1932 yılları arasına tarihlenen eserlerini bir süre öncesine kadar elinde bulunduran ise 71 yaşında emekli bir elektrik tesisatçı.
cumhuriyet.com.trToplamına ilk tahminlere göre 60 milyon avro üstünde değer biçilen 271 eser arasında suluboya, yağlıboya ve guvaş tablolar, kolajlar, litografiler ve içinde 97 desen bulunan iki de çizim defteri yer alıyor. Picasso’nun Kübist dönemine ait, yalnızca 9 kolajın şu andaki olası karşılığı bile 40 milyon Avro civarında.
Varisleri dahil bugüne kadar hiçbir arşiv ve tarama çalışmasında ya da koleksiyonda izi olmayan bu eserlerin varlığı ilk olarak, Picasso’nun mirasını yöneten 63 yaşındaki oğlu Claude Picasso’ya 14 Ocak 2010’da elektrik tamircisi Pierre Le Guennec tarafından postayla yollanan 26 fotoğrafla tespit ediliyor.
Haberde, Côte d’Azur’ün Cannes yakınlarındaki Mouans-Sartoux kasabasında yaşayan Le Guennec, bu eserler için “aslına uygunluk” belgesi almak istediği, 9 Eylül 2010’da bir bavul içinde 175 eserle Paris’teki Picasso Merkezi’nde Claude Picasso ve uzmanlarla buluştuğu belirtiliyor. Bu “otantik” Picasso eserleri karşısında hayrete düşen varisler 23 Eylül’de ise sanat varlıklarını zimmete geçirmek suçlamasıyla Le Guennec’e genel kamu davası açıyor. Bunun üzerine 5 Ekim’de Kültürel Varlık Yolsuzluklarına Karşı Mücadele Dairesi tarafından Le Guennec’in evine düzenlenen baskında 271 parçalık koleksiyon ele geçiriliyor.
Gözaltına alınan Le Guennec ise hakkındaki zimmete geçirme veya hırsızlık suçlamalarını kabul etmiyor. Picasso’nun ölümünden önceki son 3 yılda sanatçıya ait Cannes’daki villa, California olmak üzere 6-7 ayrı mekânın güvenlik ve alarm mekanizmalarını, elektrik tesisatlarını kuran Le Guennec, söz konusu eserleri Picasso ve son eşi Jacqueline’in kendisine hediye ettiğini söylüyor. Ancak Libération gazetesinin görüştüğü Claude Picasso, babasının asla bu sayıda ve çapta çalışmasını birilerine bağışlayacağına inanmadığını belirtip, “Hayatının çok üretken bir dönemini kapsayan bu yaratılar hakkında acil olarak adaletin gereği yerine getirilmeli” diyor.