"Petrol fiyatı dünyada oluşuyor"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak, ''Zam denilen dünyadaki fiyatlar arttıkça bize yansıması. Bizim burada herhangi bir dahilimiz, müdahilimiz yok. İşin yürüyüşü gereği de zaten olamıyor'' dedi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 12 Haziran'da yapılacak seçim çalışmaları çerçevesinde seçim bölgesi içinde yer alan Etimesgut'ta Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) ile Ankaralılar Derneği Etimesgut Şubesini ziyaret etti, sorunları dinledi.
Babacan, sadece Milli Eğitim Bakanlığının değil, Sağlık Bakanlığının 70 bin sözleşmeli personeli olduğunu belirterek, ''Sözleşme ilde çalışmak üzere yapılıyor. Kadro olduğu zaman çalışan arkadaşlarımızın önemli bir kısmı hemen merkeze yöneliyorlar. Türkiye'nin en ücra köşelerine sağlık ve eğitim gibi hizmetleri götürülememiş oluyor'' dedi.
Sözleşmeli-kadrolu gibi iki ayrı sınıf çalışanın olmasının kendilerini çok memnun eden bir durum olmadığını ifade eden Babacan, ancak en ücra köşelere kadar hizmetin devam etmesini sağlamayı garanti altına almak zorunda olduklarını söyledi.
Sözleşmeli ve kadrolu arasında zaten özlük haklarıyla ilgili çok ciddi farklar bulunmadığını belirten Babacan, şöyle devam etti:
''Aşağı yukarı aynı maaşı alıyorlar, eşitledik onu. Kadrolu ile sözleşmeli özlük hakları bakımından tamamen eşitlendi. Burada birisi kadrolu, birisinin de her sene kadrosu yenileniyor. Sözleşmeli olup ve şimdiye kadar sözleşmesi yenilenmeyip, kapının önüne konulan da hiç öğretmenimiz yok. Aslında fiilen çok da farklı değil.
Sözleşmelilerin görev yaptığı yerden, ilçeden, köyden başka yere geçmeyi talep edip, bunu yapmaları biraz zor. 60-70 bin öğretmenimizin bir anda yarısı kadroya geçtikten bir sene sonra, 'Ankara'ya, İstanbul'a gideyim' derse, o zaman o köylerde, ilçelerde öğretmenliği kim yapacak?''
"Petrol fiyatı dünyada oluşuyor"
Babacan, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi:
''Biz dışarıdaki fiyat neyse alıp, içeride uygulamak durumunda kalıyoruz. Mesela altın, altında son dönemlerde çok arttı. Ama kimse bize, 'altına niye zam yapıyorsunuz?' diye sormuyor. Petrolde aynı. Petrol fiyatı dünyada oluşuyor. Dünyada fiyatı arttıkça, bu bizim içerideki fiyatlara da yansıyor. Biz akaryakıt içindeki vergiyi en son 2009'un sonunda ayarlamıştık. O günden bugüne değişiklik yapmadık. Artışlar tamamen kura ve petrolün dışarıdaki fiyatına bağlı. Benzin, motorin fiyatlarını biz belirlemiyoruz, serbest piyasada oluşuyor. Zam denilen dünyadaki fiyatlar arttıkça bize yansıması. Yoksa oturup, böyle hükümetin aldığı bir kararla, bir devlet kuruluşunun aldığı kararla belirlenen fiyatlar değil bunlar. Zaten devletin ithal ettiği bir şey de değil. Ya TÜPRAŞ ithal ediyor ya da 6 tane dağıtıcı şirket var. Bu 6 şirket ithal ediyor. Tamamen özel sektör. Dolayısıyla bizim burada herhangi bir dahilimiz, müdahalemiz yok. İşin yürüyüşü gereği de zaten olamıyor.''