Petrol, dört yılın en düşük seviyesini gördü

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimde kesintiye gitmeyeceği beklentileri ve Irak odaklı gelişmelerin etkisiyle 82 doların altına inerek, 81,21 dolarla 4 yılın en düşük seviyesini gördü.

AA

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün güne 83,14 dolar seviyelerinden başlamasının ardından OPEC'in üretimde kesintiye gitmeyeceği beklentileriyle düşüşe geçerek günü 82 dolar sınırından tamamladı.

Bugün ise Irak'ın en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci ilçesinin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarıldığı ve İngiliz petrol şirketi Cairn Energy'nin Senegal kıyılarında yaklaşık 150 milyon varillik petrol bulduğu haberleriyle gerilemesi ivme kazanan Brent petrolün varil fiyatı, 4 yılın en düşük seviyesini gördü.

Güne 81,97 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, en yüksek 82,18 dolara kadar çıksa da etkisini artıran satışlarla 81,21 dolarla 20 Ekim 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda ise 82 doların üzerinde dengelenmeye çalışıyor.

Analistler, 27 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısı öncesinde Kuveyt Petrol Bakanı Dr. Ali el-Amir'in OPEC üyelerinin fiyatları desteklemek amacıyla üretimi kısmasını beklemediğini bildirmesinin fiyatlarda düşüşe neden olduğunu belirterek, Irak odaklı gelişmelerin ise arzda artış beklentilerini güçlendirdiğini ve fiyatlarda satış baskısını artırdığını ifade ediyor.

Brent petrolün varil fiyatının 81 dolar desteğinin kırılması durumunda 77,5 - 75,0 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiren analistler, 85,0 doların ise direnç olarak izleneceğini kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dünkü yüzde 1,7'lik sert gerilemesinin ardından, bugün dar bir aralıkta seyrediyor. Dün, 78,51 dolardan güne başlamasının ardından 77,14 dolara kadar gerileyen WTI'nın varil fiyatı, bugün ise 76,45 - 77,40 dolar bandında hareket ediyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatı için 77 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde 75,9 - 75,1 doların destek olarak izleneceğini belirterek, olası yükselişler de ise 80 doların direnç konumunda bulunduğunu dile getiriyor.

 

'WTI'daki baskılanma bir süre daha devam edecek'

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, petrol fiyatlarındaki düşüşün daha çok küresel yavaşlamaya paralel başladığına işaret ederek, bu dönemde IŞİD etkisiyle oluşan jeopolitik gerilimlerin de bulunduğunu anımsattı.

Daha sonra, piyasaların IŞİD'in Irak'ın güneyine inmeyerek daha çok diğer kesimlerde kalmasıyla biraz rahatladığını anımsatan Uluhan, şunları söyledi: "Fiyatların WTI'da 77 dolar, Brentte 80 dolar seviyelerinde kadar gelmesinde, piyasanın spekülatif baskılanmasının söz konusu olabileceğini düşünüyorum. Bunun ucunda bir miktar da Rusya krizine yönelik özellikle Batı'nın yaptırımları artırma eğilimi var diye düşünüyorum. OPEC ülkelerinden fiyatlara müdahale anlamında istenilen bir adım atılmadı. Bunun yanında Suudi Arabistan, ABD'ye fiyatlara düşük tutabileceğini söyledi.

Bunun altında başka amaçlar da var; ABD'nin kaya gazına yönelmesi ve Suudi Arabistan'ın bu noktada kendi pazar payını belli bir seviyede tutmak amacı gibi... Ancak, temelde arka planda baktığınızda masanın üzerinde enerjiyle ilgili taktiksel argümanların duruyor. Son aşamada Rusya ile Çin arasında bir anlaşma da oldu ve Bundan Batı'nın da son derece rahatsız olduğunu düşünüyorum. Haliyle petrol fiyatları üzerinde spekülasyonel yaptırımlar var kanaatindeyim. Fiyatlardaki baskılanmanın bir süre daha devam edeceğini düşünmekle birlikte, arka planda Rusya'ya yaptırımlara yönelik Batı'nın izlediği taktiksel bir yol olduğunu düşünüyorum."

Uluhan, WTI'da da küresel yavaşlamaya dair ekonomi çevrelerinde sürekli bir vurgulama bulunduğunu aktararak, stok artışı ve yavaşlamanın etkisiyle talepte düşüşün söz konusu olduğunu dile getirdi.

Avrupa Bölgesi'nde resesyon korkusunun yanında, Çin'deki yavaşlamaya ilişkin endişelere dikkati çeken Uluhan, "Burada baktığınız zaman WTI'daki baskılanma da bir süre daha devam edecektir" dedi.

Uluhan, Kuveyt'ten 77 dolar sevieyelerinin maliyetler açısından uygun görülebilecek seviyeler olduğuna yönelik açıklamaların geldiğine de dikkati çekerek, "Maliyetleri çok göz önüne alırsak, bu rakamlar WTI'da önemli bir destek noktası olarak karşımıza çıkabilir. Küresel toparlanmaya dair kısa vadede piyasaların beklentisini karşılayabilecek bir veri olacağını düşünmediğimden, WTI'daki fiyatlamaların da bir süre daha aşağı yönlü devam edeceği kanaatindeyim. Burada 80 dolar önemli bir kademeydi, dün itibarıyla burası bir kez daha test edildi. Ancak fiyatlardaki baskılamalar, önümüzdeki süreçte muhtemelen 77 dolar seviyesinin altında, belki 75-70 dolarlara doğru sarkmalarla devam edebilir" değerlendirmesinde bulundu.