''Peşmerge güçleri savaş istemiyor''
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ''Biz 'Araplar ve Kürtler arasında savaş çıkar' şeklindeki açıklamaları bir daha duymak istemiyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trSait Abdullah Konferans Salonu'nda bugün başlayan 2. Irak Petrol ve Gaz Konferansı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Neçirvan Barzani, daha fazla petrol çıkarmak için yaptıkları anlaşmaların Irak Anayasası'na uygun olduğunu ve bu konuda yönetim olarak net kararlar verdiklerini söyledi. Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Barzani, son günlerde Erbil ile Bağdat arasında yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erbil ile Bağdat arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığına ilişkin bir soru üzerine Barzani, Kürt tarafı olarak sorunun diyalogla çözülmesini arzuladıklarını, bu amaç için Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeni bir heyetle Bağdat'a gideceğini kaydetti. Talabani'nin Irak'taki bütün siyasi taraflarla görüşeceğini belirten Barzani, ''Sayın Talabani'nin dışında doktor Berham Ahmed Salih başkanlığında Kürt bölgesi heyeti Bağdat'a gidecek ve orada bütün taraflarla bir araya gelecek. Tutumumuzu açık bir şekilde, sorunları anayasa çerçevesinde ve diyalog yoluyla çözmek istediğimiz belirtilecek. Biz bu sorunların çözülmesini umuyoruz'' dedi.
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin ''Bu sefer savaş çıkarsa bu Kürt yönetimi ile Bağdat yönetimi arasında değil, Arap-Kürt savaşı olur'' şeklindeki demecinin hatırlatılması üzerine Barzani şunları söyledi:
''Biz 'Arap-Kürt savaşı çıkar' şeklindeki açıklamaları bir daha duymak istemiyoruz. Maalesef Maliki'nin basın toplantısında böyle bir demeç vermesi bizi çok üzdü ve rahatsız etti. Kuzey Irak her zaman Irak diktatör rejimin elinden ve zulmünden kaçan tarafların sığınağı durumundaydı, bunlardan birisi de sayın Başbakan Maliki'nin kendisidir. Biz her gelişmeye hazırız fakat sorunları diyalog yoluyla çözmekten yanayız. Irak'taki sorunların top, tüfek, tank ve F16'larla çözülemeyeceğinden eminiz.''
''Dicle Operasyonlar Gücü'ne karşıyız''
Irak ordusunun yeniden yapılandırılması ve düzeltilmesi konusunun Irak hükümetinin kendi hakkı olduğuna dikkati çeken Barzani, ''Bizim Irak ordusunun kendisini nasıl yapılandıracağıyla sorunumuz yok. Bizim sorunumuz onların tek taraflı ve kimseye danışmadan icraatta bulunması. Kerkük ve sorunlu diğer bölgelerde bütün emniyet güçlerinin Dicle Operasyonlar Gücü'nün altında toplanması ve ondan emir almasına karşıyız ve bize göre bu korkunç bir durumdur. Biz bu kararı bütün gücümüzle reddediyoruz, bunun yanında bütün gücümüzle de bu sorunun diyalog yoluyla çözmek istiyoruz'' diye konuştu.
''Türkiye bizim dışarıya olan yolumuzdur"
Bir gazetecinin ''Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimde Türkiye'nin tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Barzani, Türkiye'nin bu konudaki tutumunun açık olduğunu, Türkiye'nin her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu, Irak'taki sorunları Irak'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözmeye yardım etmeye hazır olduğunu belirttiğini vurguladı. Türkiye'nin bu tutumuna devam edeceği fikrinde olduğunu kaydeden Barzani, ''Türkiye her zaman Irak'taki bütün taraflarla aynı mesafede kalmaya özen göstermiştir. Türkiye her yönüyle bizim için önemli bir ülkedir. Bize petrol ve doğalgaz yönünden Türkiye'nin bize daha fazla yardım etmesini umuyoruz. Bizim Türkiye ile olan ticaret hacmimiz 8 milyar dolar civarındadır. Türkiye bizim dışarıya olan yolumuzdur. Kuzey Irak bölgesi enerji bakımından hem Türkiye hem de dünyanın güvenebileceği bir yerdir'' diye konuştu.
''Silah alımına karşı değiliz fakat endişelerimiz var''
Irak'ın silah almasına karşı olmadıklarını, fakat bu silahların nasıl kullanılacağı konusunda endişelerinin bulunduğuna işaret eden Barzani, şunları söyledi:
''Kürt halkının yarası çok derin ve endişeleri hala devam ediyor. Irak ile beraber yaşadığımız zaman 182 bin kişi katledildi. 5 bin köyümüz dağıtıldı, kimyasal silahlarla hem Halepçe ve hem diğer bölgelere saldırdılar. Bugün Irak'ı silahlandırmak ne amaçla yapılıyor? Bu soruyu sorma hakkına sahibiz biz. Eğer Bağdat ile diyalog yoluyla konuşmalarımız olursa ve ikna edersek, Irak'a güvenirsek Irak'ın da diğer ülkeler gibi silahı olsun sıkıntı yok. Şimdi Bağdat'ta yapılan yönetim şekli Kürdistan halkını korkutuyor ve endişelendiriyor.''
Irak Başbakanı Maliki'nin kendi başına başbakan olmadığını, Iraklı taraflarla oturup yapılan antlaşmalar çerçevesinde Maliki'nin başbakan olduğunu ifade eden Barzani, ''Irak'ı beraber kurduk, kimse sizin haklarınız budur diyemez. Biz 2003'te beraber bu Irak'ı kurduk, burada bizim de haklarımız var'' dedi. Barzani, ''Biz şimdi de bütün diplomatik savaşımızı veririz. Bağdat bizim de başkentimizdir, Irak'ın başkentidir, Kürtlerin başkentidir ve her bir ferdin başkentidir. Bize bütün Iraklı taraflar destek veriyor'' dedi.
''Peşmerge bütün hazırlıklarını yaptı''
Peşmerge güçlerinin bir tek savunma için görev yaptıklarını ve savaşmak istemediklerine işaret eden Barzani, şöyle devam etti:
''Emin olun peşmerge savaşmak istemiyor ve bu sorunu diyalog yoluyla çözmek istiyor. Bunun yanında peşmerge bütün hazırlıklarını yapmış ve hazır durumda. Maliki'nin söyleyeceği her ne varsa bize toplantılarda söylemesi gerekir, basın yoluyla değil. Basın toplantısıyla halkı savaşa sürüklüyor. Hem Sünni, hem Kürt, hem Şii halkını birbirine düşürmeye çalışıyor. Bir başbakan nasıl yapar bunu?. Hala bu sorunun diyalog yoluyla çözüleceğine dair ümidimiz vardır, Irak Cumhurbaşkanı bütün gücünü bu sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmek için kullanıyor. Biz diyoruz ki anayasa bu sorunda hakem olsun. Sorunlu bölgelerde bir anlaşmamız var ve bizim bu sorunlu bölgelerde çalışma mekanizmamız var. Bu şekilde çalışıyoruz ve Başbakan Maliki'nin kimseye danışmadan tek başına böyle bir gücü kurmasına karşıyız.''