Peşini bırakmayız

Şehir Plancıları Odası: Yeniden ihaleye çıkarılmaya hazırlanan Galataport onaylanırsa yine yargı yolunu deneriz.

cumhuriyet.com.tr

Özelleştirme İdaresi, 2005’te İsrailli işadamı Sami Ofer’in kazandığı ancak Danıştay’ın yürütmesini durdurduğu Galataport’u yeniden ihaleye çıkarmaya hazırlanırken, o dönemde davayı açan Şehir Plancıları Odası da süreci yakından izliyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, o zamanki itirazlarının devam ettiğini, kazanılmış davaları olduğunu, “Mesleki açıdan sakıncıları olan bir plan onaylanırsa yeniden yargı yolunu deneyeceklerini” söyledi.

Özelleştirme İdaresi, yıl sonuna doğru yeniden Galataport’un ihale ilanına çıkmayı planlıyor. Bu kapsamda Özelleştirme İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan da görüş aldı. Önceki projede Danıştay’a dava açan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, yeni süreci de yakından izliyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, Galataport ile ilgili öncelikleri olduğunu, bunları da Özelleştirme İdaresi’ne ilettiklerini söyledi. Projenin Anıtlar Kurulu’nda görüşüldüğünü, kurulun aldığı kararlar doğrultusunda revize edilmesi gerektiğini dile getiren Atlar, süreci takip ettiklerini, henüz alınmış bir onay olmadığını vurguladı. Atlar, yeniden Anıtlar Kurulu’nun gündemine geleceğine dikkat çektiği projeye ilişkin Şehir Plancıları Odası’nın itirazlarını da şöyle sıraladı:

“Galataport, bölgenin kaldıramayacağı yoğunlukta bir projeyi öngörüyor. Biz Karaköy sahilinin kamunun daha fazla yararlanabileceği bir alan olmasını istiyoruz. Bölgenin, Karaköy-Beşiktaş kültür sanat koridoru olarak kurgulanmasına projede yer verilmesini talep etmiştik. Orası liman için, yolcu gemileri için yetersiz bir alan. Ayrıca Karaköy’e, bölgenin tarihine de olumsuz etkileri olacaktır. Şimdi bile limanın olumsuz etkilerini biliyoruz. Projede alışveriş merkezleri, oteller de yer alıyordu. Bu tür fonksiyonların o bölge için olumsuz sonuçları olacağını, altyapının bunu karşılamayacağını dile getirdik.”

Atlar, eskiden Anıtlar Kurulu’na temsilci gönderebildiklerini, ancak 12 Haziran seçimleri öncesinde çıkarılan kanun hükmünde Kararnamelerle (KHK) bunun önüne geçildiğini, kurul toplantılarına ancak gözlemci gönderebildiklerini söyledi. Yeni planda neler olacağını, nasıl bir plan geleceğini göreceklerini, ondan sonra da itirazlarını dile getireceklerini ifade eden Atlar, “Mesleki açıdan sakıncıları olan bir plan onaylanırsa elbette yeniden yargı yolu da denenebilir. Daha önceki itirazlarımız ve kazanılmış davamız var. O davadaki gerekçelerimizin değerlendirilip değerlendirilmediğini göreceğiz. O zamanki görüşlerimiz, itirazlarımız devam ediyor. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi. Haydarpaşa ile ilgili de benzer bir plan gelebileceğine dikkat çeken Atlar, Haydarpaşa ile Galataport’un birlikte değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.