Performansı en kötü para
Analistler TL’nin son 3 ay içerisinde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para konumunda olduğunu belirtiyor. İktidara yakın ekonomistlerde ise tam tersi bir iyimserlik hâkim.
Ayfer ArslanBaşkanlık sistemi tartışmaları ve jeopolitik risklerle önceki gün 3.11 lira sınırını aşan dolar TL kuru dün 3.07’ye kadar gerilerken, piyasalarda gözler 20 Ekim Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. AKP hükümetinin çeşitli kanadından yükselen sesler TCMB’nin ne olursa olsun faiz indirimine devam etmesi gerektiğini savunurken, piyasa çevreleri bunun özellikle TL’yi zayıflatması açısından çok riskli olacağı görüşünde.
Endişeler sürüyor
Önceki gün 3.1130 TL ile rekorunu tazeleyen dolar, dün güne 3.09 seviyesinden başladı. Öğleden sonra ABD’de ÜFE verilerinin beklentileri aşması sonucu kur 3.07 seviyelerine kadar geriledi. Analistlere göre kurdaki düşüşte, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısının hafiflemesi ve yerli yatırımcıların döviz satışı etkili oldu. Dövizde şimdilik tansiyon düşmüş olsa da, piyasalarda siyasi belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle endişeler sürüyor. Analistler TL’nin son 3 ay içerisinde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para konumunda olduğunu belirtse de, AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanlığına yakın çevrelerde ise tam tersi bir iyimserlik hâkim. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolarda yılbaşından bu yana yaşanan artışın enflasyonun altında olduğunu belirterek, “Endişeye gerek yok. ‘TCMB faiz indirimlerini otomatiğe bağladı. Ne olursa olsun gidebileceği yere gidecek, ne olursa olsun kıyamet de kopsa buna devam edecek diye bir şey yok’. Günün koşullarına, konjonktüre uygun hareket edecektir” görüşünü aktardı.
MB pas geçmeli
Risk iştahı iyileşirse kurun 3.05’e kadar gerileyebileceğini belirten T Bank Baş ekonomisti Veyis Fertekligil ise, mevcut jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası Fed’den faiz artırım beklentileri nedeniyle doların tekrar 3.10’un üzerine çıkabileceğini düşünüyor. Merkez Bankası’nın 20 Ekim’de yapacağı toplantının piyasaların yönünü belirlemesinde etkili olacağını ifade eden Fertekligil’e göre, burada alınacak aksiyon çok önemli. Fertekligil, “Bu şartlarda faiz indiriminin devamı piyasa gerçekleriyle uyuşmaz. Bence MB bu ayı pas geçmeli. Aksi halde dolar TL’de 3.15 patikasına doğru gidebiliriz” uyarısında bulundu.
Uluslararası finans kuruluşlarının raporlarında da Türk lirasının yıl sonunda 3.50’ye kadar tırmanabileceğine ilişkin tahminler dikkat çekiyor. Aralarında Cristian Maggio’nun da bulunduğu TD Securities analistlerinin çarşamba günkü raporunda, dolar/ TL’de short (kısa) pozisyon alınması tavsiye edildi. Raporda, kısa pozisyonda hedefin 3.03 olduğu ve 3.1150 seviyesinde “zararı durdur” (stop loss) koyulması önerildi.
2016 yılı sonu dolar/TL tahmini 3.5 seviyesinde olan TD Securities, buna karşın TL’deki değer kaybının hızının önemli olduğunu, kurdaki son hareketlerin lirada düşüş bekleyenler için bile aşırı olduğu belirtildi.
Şimşek: Korumacılıktan kaçınmalıyız Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın başkanlığını yürüttüğü Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği (WAIPA) Dünya Yatırım Konferansı’nın açılışında, güçlü, sürdürülebilir ve istihdam yaratan küresel büyümeden uzak olunduğunu, bu nedenle ülkelerin daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi. Şimşek, “Geleceğe yönelik olarak yapıcı olmak lazım. Çünkü bu konuda yapabileceğimiz çok şey var. Küresel büyümeyi engelleyen korumacılıktır. En azından küresel ticaretin yüzde 6-7 büyümesini isteriz. Korumacılık önemli bir tuzak. Bundan kaçınmalıyız. Bunun için güçlü çabaya ihtiyacımız var” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin ışığa doğru giden bir trend içinde olduğunu, bunun bir hikâye olacağı gibi yatırım hedefi olarak da algılanabileceğini söyledi. Öte yandan Saxo Bank Döviz İşlemleri Strateji Müdürü John Hardy, piyasalarda ‘artık oyunun bittiğine’ dikkat çekerek, “Tek başına hareket eden para politikasının işe yaramadığı” uyarısı yaptı. Yılın son çeyreğine ilişkin bir değerlendirme yapan Hardy, “Bu nedenle son çeyrek için ana işlem temamız - parasal genişlemeye ve etkisine inancımızın zayıflamasıyla - büyük parasal genişleme kurlarının diğer kurların çoğuna göre daha iyi performans göstermesini beklemek” dedi. |