Pera Fest'te söyleşiler haftası
9. Pera Festivali, birbirinden ilginç konularda düzenlenen söyleşilerle, İstanbul'un kültür hayatını zenginleştirmeyi sürdürüyor.
cumhuriyet.com.trDüzenlediği etkinliklerle İstanbul’un çok kültürlü yaşamına saygı sunan Pera Festivali’nde yer alan “Polifonik İstanbul” konulu söyleşi, İstanbul’un çok sesli kültürel tarihini gözler önüne serecek. Yaptığı kent tarihi araştırmaları ve kitapları ile tanınan Nora Şen’in bu söyleşisi, 23 Kasım Salı günü saat 18.30’da, Fransız Sarayı’nın içindeki İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nde, yaşadığı kenti daha yakından tanımak isteyenleri ağırlayacak.
Pera Sahnelerinde İlk Primadonnalar
İstanbul Sahnelerinin kadın yıldızları, ilk Primadonnalar: Mari Nıvart, Peruz Hanım, Deniz Kızı Eftalya, Suzan Lütfullah ve adları tarihin tozlu sayfaları arasına karışan diğerleri… İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve taş plak koleksiyoncusu Cemal Ünlü, “Beyoğlu Taşı – Pera Sahnelerinde İlk Primadonnalar” konulu söyleşisinde, izleyicileri eski Pera’nın ışıltılı günlerine götürecek. Ünlü’nün slaytlı, müzikli söyleşisi, 24 Kasım Çarşamba günü saat 18.30’da, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü – Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nda gerçekleştirilecek.
İçimdeki İstanbul Fotoğrafları
Yazar Mario Levi¸ “İçimdeki İstanbul Fotoğrafları” konulu söyleşisinde, aynı adı taşıyan son kitabından yola çıkarak renkleri, dilleri, insanı ayırmadan kucaklayan bir kent olarak İstanbul’un portresini sunacak. Doğan Kitap ile Pera Palas’ın işbirliği ile düzenlenen bu söyleşi, 24 Kasım Perşembe günü Pera Palas Otel’de düzenlenecek.
Türk Müziğinin Paşaları
Sinemadan edebiyata, tiyatrodan müziğe, sanatın her dalında etkinlikler düzenleyen Pera Festivali’nin 27 Kasım Cumartesi günkü söyleşisi “Donizetti’den Guatelli’ye Türk Müziği’nin Paşaları”nı konu alıyor. Osmanlı Sarayı’nı batı müziği ile tanıştıran ve ilk Türk bandosu olan Musikâ-i Humâyun’un gelişmesini sağlayan Donizetti Paşa ve Guatelli Paşa’nın Türk Müziği’ne yaptığı katkıları, müzik araştırmacısı İncila Bertuğ anlatacak. Sepetçiler Kasrı’nda saat 19.00’da düzenlenecek söyleşinin ardından “İstanbul’da Bir İtalyan” adlı konser izlenebilecek.
Türk Müziğinin Avrupalı “Bey”leri
28 Kasım’daki söyleşide, “Türk Müziğinin Avrupalı “Bey”leri konu ediliyor. Aslen Polonya asılı olan Ali Ufkî Bey ve Osmanlı Devleti’ne bağlı Boğdan eyaletinin Bey’i, Romen asıllı tarihçi ve yazar Dimitri Kantemiroğlu… Her ikisinin de Türk müziğine kazandırdığı pek çok eser bulunuyor. Çok yönlü müzik adamı Fikret Karakaya’nın Fransız Kültür Merkezi’nde, saat 19.00 yapacağı söyleşiyi, “Bezmara”nın konseri izliyor.
Kültürel Farklılığın Renkleri
9. Pera Festivali’nin son söyleşisi, “Kütürel Farkların Renkleri” adlı belgesel filmin gösterimi ile birlikte yapılacak. Annie Pertan’ın 2010 İstanbul Kültür Ajansı’nın katkılarıyla çektiği film; yüzyıllardan beri varlığını sürdüren, birbirinden farklı kültürlerin, Rumlar’ın, Museviler’in, Ermeniler’in, Süryaniler’in ve Romalılar’ın İstanbul’a kattığı sanatsal zenginlikleri ortaya koyuyor. Annie Pertan’ın söyleşinin ardından başlayacak olan film gösterimi, 29 Kasım Pazartesi günü saat 19.00’da Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek.