Peki, sence oyunculuk?
Beyti Engin, YouTube üzerinden ‘Bence Oyunculuk’ adlı bir program hazırlıyor. Engin, “Bence Oyunculuk”un amacının bugünün bir arşivini oluşturmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Mümkün olursa Metin Akpınar, Genco Erkal, Nevra Serezli, Ferhan Şensoy, Haluk Bilginer, Çetin Tekindor, Şener Şen, Meral Çetinkaya ve daha birçok ustayı ağırlamak ve onlarla Türk oyunculuk tarihinin arşivini oluşturmak muhteşem olur.
Öznur Oğraş Çolak
Bugünün Oyuncuları ve Sektörün Oyuncuya bakış açısı üzerine bir Arşiv oluşturmak amacıyla yola çıkan “Bence Oyunculuk” programında tiyatro, sinema ve televizyon sektöründen birçok konuk ile “oyunculuk” üzerine sohbet ediliyor.
Gelen tüm konuklara bir karakter yaratırken nasıl yöntemlerden faydalandıkları, performans öncesi rutinleri, kamera önü ya da tiyatro performanslarına hazırlık süreçlerini nasıl geçirdikleri gibi kendi profesyonel yaşamlarına dair sorular soruyor Engin. Alınan cevaplar elbette bambaşka çünkü herkesin kendi hikâyesi ve yaşama bakışı bambaşka.
Engin ile “Bence Oyunculuk” üzerine konuştuk.
YouTube’da böyle bir program yapmak nereden aklınıza geldi, fikir nasıl oluştu?
Türkiye’deki oyunculuk eğitimlerinde genelde benimsenmiş doğrular üzerinden ilerleniyor ve yeni yöntem ya da çalışmaların eğitim sistemine girmesine kolay müsaade edilmiyor. Profesyonel oyunculara baktığınızda ise giderek yeni yöntemler ya da yeni biçimler deneyen oyuncuların sayısı artıyor. Yani aslında ne en doğrusu budur denilebilecek bir yöntem var ne de bu tamamen yanlıştır asla kullanmayın diyebileceğiniz bir yöntem. Uzman psikolog Filiz Kaya ile birlikte 2015 yılında Pozitif Atölye’yi kurduğumuz günden beri bir hayalimiz vardı. Biz Pozitif Atölye’de bunun peşindeyiz. Eğitim sistemlerimizi kişiye özel şekilde biçimlendirip gelen oyuncu ya da oyuncu adayının kişilik tipi ve öğrenme stili ile onun işine yarayabilecek yeni yöntemler kullanıyor ya da oyuncu ile birlikte yeni yöntemler yaratıyoruz.
Öğrencilere sürekli söylediğimiz “herkes kendinde işleyen yöntemlerin peşinden gitmelidir” mottosu ile hem tüm oyunculuk öğrencilerinde hem profesyonel oyuncularda hem de tüm sektörde bir farkındalık yaratması amacıyla “Bence Oyunculuk” isimli bir format hazırladık.
Türkiye’de oyunculuk mesleği yapmak isteyen fazlasıyla genç vardır. Onlar için de merak edilenleri soruyorsunuz, ülkemizde bu meslekte yer edinebilmek sizce kolay mı?
Oyunculuk mesleği içerisinde yer edinmek günümüz Türkiyesi’nde pek kolay değil, bu anlamda bu mesleğe başlamak isteyen, tiyatro bölümlerinde okuyan ya da şu an profesyonel olarak bu mesleği yapan herkesin başka profesyonellerin hikâyelerini dinlemesi de çok önemli. Sektörde herkes birbirini biliyor ama tanımıyor, bu sebeple programın konuklara dair önyargıları kaldırıp bir farkındalık yarattığına da her hafta gelen yorumlar ya da tepkiler ile şahit oluyorum.
Sorduğunuz sorular neden sabit?
Evet, sorduğumuz sorulardan bazıları sabit ve bu sorulara gelen cevaplardan bilimsel bir ölçek çıkarmak gibi bir niyetimiz de var.
Katılan konukları neye göre belirliyorsunuz?
Konuklarımız oyuncular ve tiyatro / sinema / televizyon sektörünün tüm bileşenlerinden oyuncular ile çalışan farklı meslek sahipleri (yönetmenler, yazarlar, dramaturglar ve ilerleyen bölümlerde cast direktörleri vs.).
Program için hazırladığımız, içinde 70’e yakın (ve sürekli artan) isim bulunan bir konuk listemiz var, konukların ve yönetmenimiz İlker Döşer’in müsaitlik durumuna göre bölümlerimizi çekiyoruz.
Bundan sonra katılacak konuklar belli mi?
Programı eğer mümkün olursa tüm kariyerim boyunca yapmak istiyorum. Belki önümüzdeki sezon seyircili bir formata dönme ihtimalimiz de var, kendi öğrencilerimiz ve birçok oyunculuk okulundan öğrenciyi davet ederek böyle bir formata da dönebiliriz. Bu sebeple çekimlere verdiğimiz kısa aranın ardından ağustos ayında yeniden başlıyoruz.
Eylül ayına kadar yayımlanacak bölümlerimiz hazır. Görüştüğümüz herkesin olumlu geri dönüşleri bizi çok sevindiriyor.
Bu bir arşiv niteliği de taşıyor.
Evet, aslında, bir yandan da amacımız bugünün bir arşivini oluşturmak bu sebeple bizden önceki kuşaklarda yer alan ustalarla daha çok bölüm çekmek istiyorum, değerli hocam Zeliha Berksoy ile çektiğimiz bölüm hem çok eğitici hem de birçok anıdan bahsettiği arşivlik bir bölüm oldu. Eğer mümkün olursa Metin Akpınar, Genco Erkal, Nevra Serezli, Ferhan Şensoy, Haluk Bilginer, Çetin Tekindor, Şener Şen, Meral Çetinkaya ve daha birçok ustayı ağırlamak ve onlarla Türk Oyunculuk tarihinin arşivini oluşturmak muhteşem olur.
Program profesyonel oyunculuk yapan herkese açık mı?
Evet programımız, ben de gelmek istiyorum diyen tüm profesyonellere de açık. Benimle ya da Pozitif Atölye ile iletişim kurmaları yeterli.
‘DESTEK ÇOK ÖNEMLİ...’ Dijital medyada destek önemli mi? Bence Oyunculuk’ta izleyenlerin desteği bizim için çok önemli, YouTube gibi bir platformda binlerce içerik üreticisi her gün bambaşka içeriklerle izleyici karşısına çıkıyor. Çok da geniş denilemeyecek bir kitleye eli yüzü düzgün ve kaliteli bir içerik üretmeye çalıştığımız için programın sürdürülebilirliği açısından desteklemek önemli diye düşünüyorum. İzleyen birçok kişi açısından abone olmak çok mühim değilmiş gibi görünse de, dijital platformlarda abone sayısı ve görüntülenme süresi bir nevi rating görevi görüyor, bu sebeple bu röportajı okuyan ve konuya ilgi duyan herkes abone olursa çok seviniriz. |
‘BİR YAŞAM BİÇİMİ...’
Peki, asıl soru: Sence oyunculuk?
Oyunculuk bence bir yaşam biçimi, oyuncu olmaya karar verdiğiniz anda tüm yaşamınızı onun etrafına kurmanız ve onu yaşamınızın merkezine almanız gerekiyor. Bu sebeple oldukça yorucu olduğu da söylenebilir. Ben son yıllarda eğitmenlikten daha fazla keyif almaya başladım ve kariyerimi bu yöne doğru yönelttim, belki biraz dinlendikten sonra oyunculuktan eskiden aldığım keyfi yine alabilirim, çünkü keyif almadan yapılması çok sıkıcı bir iş..