"Pazarda tekrar gerileme olabilir"
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, otomotivde ÖTV indirimine ilişkin olarak, bu tip uygulamalarda süre sonunda pazarda tekrar gerilemenin görülebileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trOtomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, ÖTV indirim uygulamasından olumlu sonuçlarının alınmasını beklediklerini ifade etti.
Pazarın reaksiyonunun önümüzdeki günlerde görülebileceğine işaret eden Tezer, ''Bugün bu düzenlemenin talebi canlandıracağı bir gerçek. Ancak, bu tip uygulamalarda süre sonunda pazarda tekrar gerileme görülebilir'' dedi.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Tarık Taşar ise yapılan düzenlemeyle araç fiyatlarında 3-4 milyar lira arasında indirim söz konusu olacağını söyledi.
Vergi indiriminin pazarı hareketlendireceğini ifade eden Taşar, bayilerin fiyat düzenlemesine başladıklarını kaydetti.
Stokların eritilmesi konusunda indirimin yeterli olacağını düşündüklerini dile getiren Taşar, ''Uygulama bayiler arasında çok olumlu karşılandı. Showroomlarda bir hareket başladı. Bu da hepimizin moralini düzeltti'' dedi.
Kurlardaki artışı anımsatan Taşar, buna rağmen fiyatların iyi bir seviyede bulunduğunun altını çizdi. Taşar, ikinci elde ise bu dönemde olumsuz bir seyir izleneceğini kaydetti.
"Araçalar tüketiciler için cazip seviyeye geldi"
Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, sektörün üzerinde yoğun bir baskı yaratan stokların eritilmesine katkısı olacak otomotivde ÖTV indirimi uygulaması ile özellikle yeni araç alacak tüketiciler için fiyatların çok cazip seviyelere geldiğini belirtti.
Vieux, yaptığı yazılı açıklamada, otomotiv sektöründe ekonomik krizin etkisiyle geçen yılın son aylarında yüzde 60 oranlarına varan daralma yaşandığını, bu daralmanın 2009'un ilk aylarında yüzde 40'lar seviyesinde devam ettiğini kaydetti.
Hükümet tarafından açıklanan ekonomik paket içeriğinde yer alan ÖTV indiriminin 15 Haziran 2009'a kadar geçerli olacağını hatırlatan Vieux, şu görüşleri dile getirdi:
''1600 cc ve altı motor hacmi olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 37'den yüzde 18'e, 1600 cc üstü ve 2000 cc altı motor hacmi olan otomobillerde yüzde 60'dan yüzde 54'e ve 2000 cc üstü otomobillerde yüzde 84'den yüzde 80'e indirilmesi ve hafif ticari araçlarda ÖTV oranının yüzde 1'e indirilmesi sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme oldu. Özellikle sektörün üzerinde yoğun bir baskı yaratan stokların eritilmesine katkısı olacak bu uygulama ile özellikle yeni araç alacak tüketiciler için fiyatlar çok cazip seviyelere geldi. Pazara dinamizm getirecek bu uygulamanın tüm markalara, bayilerimize ve istihdama da çok olumlu katkıları olacak. Likidite ve kredi ihtiyacının doğacağı bu ortamda bankaların da bu hareketi ve dinamizmi izleyeceklerini umuyorum. 3 aylık bir süre ile sunulan bu avantajın tüm tüketiciler tarafından değerlendirilmesini öneriyorum. Bu süreç içerisinde pazarın 2008 yılının aynı dönemi ile eşit seviyelerde gerçekleşeceğini düşünüyorum.''
"Gecikmiş ve yetersiz bir karar"
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, otomotiv sektöründe ÖTV indiriminin gecikmiş ve yetersiz bir karar olduğunu belirterek, "3 ay sonra ne olacak?" dedi.
ÖTV indirimi uygulamasının 15 Haziran tarihi ile sınırlı tutulmasının yeterli bulmadıklarını vurgulayan Sünneli, şöyle devam etti:
"Şu anda ÖTV indirimi ile sınırlı kalan bu tedbir 3 ay ile sınırlandırılmamış olsaydı, üretici de tüketici de önünü daha iyi görebilir, daha sağlıklı planlama yapabilirdi. Tüm Avrupa'da yapılan da budur.15 Haziran sonrası için, üretim ve istihdam konusunda fikir yürütürken son derece dikkatli ve temkinli olmak gerek. Tedbirlerin orta ve uzun vadeye yayılması gerek. Ancak bu şekilde, hem tüketici hem de sanayici önlerini daha iyi görebilirler, yatırım ve üretim stratejilerini daha sağlıklı belirleyebilirler. ÖTV indirimi ile kısmen hareketlenebilecek iç pazar, eğer daha etkin ve köklü önlemler alınmazsa 3 ay sonrasında daha büyük bir durgunluk ile yüz yüze kalabilir."