"Pazara çık" kampanyasına tepki

BASK Genel Başkanı Resul Akay, bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin "kriz varsa çare de var", "eve kapanma pazara çık" kampanyası başlatmaları üzerine, "Krizi yönetemeyen iktidara demokratik baskı yapması gereken sendika ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllü payandalığa soyunmalarını manidar buluyoruz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, kampanyada yer alan bazı sendikaların her ay yayımladıkları açlık ve yoksulluk araştırmalarının kampanya ile çeliştiğini söyleyerek, "Asgari ücret 527 TL, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 480 TL, en düşük İşçi emekli aylığı 628 TL, en düşük memur emekli aylığı 757 TL, eşi çalışmayan iki çocuklu 13'üncü derecenin 3'üncü kademesindeki bir memurun asgari geçim indirimi dahil maaşı 1167 TL'dir. Buna karşılık açlık sınırını 1073 lira, yoksulluk sınırını 2 bin 700 lira olarak gösteren bir konfederasyonun memur, işçi ve emeklileri pazara çıkmaya davet etmesi iktidar dalkavukluğunun ta kendisidir" dedi.

Akay, milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşadığını belirterek, "Emek örgütü olduğunu iddia eden bazı sendikaların patronların arasında yer alarak 'eve kapanma pazara çık' gibi hayali bir kampanyaya öncülük etmeleri iktidara şirinlik yapmaktan başka bir şey değildir" dedi. İktidarın; Eylül 2008'den bu yana krizi hafife aldığını, 'kriz teğet geçti' sözleriyle toplumla "alay" ettiğini savunan Akay, "İktidarı acil önlemler alma konusunda demokratik baskı grubu oluşturması gereken örgütlerin, krizi yönetemeyen iktidara gönüllü payandalığa soyunmaları doğru olmamıştır" ifadesini kullandı. Akay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kampanyayı yürütenlerin 'tuzu kuru' olabilir, topluma 'sırça köşklerden' 'fildişi kulelerden' bakıyor olabilirler. Bu örgütleri bir dakikalığına, milyonlarca işsizin, asgari ücretlinin, kayıt dışı çalışanın, emekli dul ve yetimin, işçi ve memurun geçim sıkıntısı içerisinde kıvranışlarını ve inleyişlerini anlamak için empati yapmaya davet ediyorum. Finans krizi olarak başlayan küresel ekonomik kriz, üretim ve talep krizine dönüşmüştür. Talep canlandırılmadan üretim arttırılamaz ve ekonominin çarkı döndürülemez."