Patrondan kıdem çıkışı

Kıdem tazminatının fona devrine sessiz kalan işverenler görüşünü netleştirdi. TİSK “Uzlaşma sağlanamadığı sürece değişiklik yapılmasın” dedi.

cumhuriyet.com.tr

İşverenlerin örgütlü oldukları Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümetin fona dönüştürmek istediği kıdem tazminatı konusunda önemli bir çıkış yaptı. TİSK, kıdem tazminatı konusunun gündemden çıkarılmasını, uzlaşma sağlanmadığı sürece de değişiklik yapılmamasını istedi.

TİSK Yönetim Kurulu dün yaptığı açıklamada, kıdem tazminatının ilk kez yürürlüğe girdiği 1936 yılından sonra işsizlik sigortası ve iş güvencesi fonksiyonlarını da üstlenerek zaman içerisinde ekonomi ve işletmeler için ağır bir yük haline geldiğini savundu. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye ekonomisinin, kıdem tazminatı yükünün ağırlığı bakımından ilk sırada yer aldığını belirten TİSK, bu seviyenin, uluslararası piyasalarla rekabet eden işletmelerin gücünü zayıflattığını, yerli ve yabancı yatırım kararlarında olumsuz bir girdi olarak yer aldığını savundu.

Çalışma barışı önemli

Kamuoyunda ve yazılı basında genellikle fonun parasal yönünün tartışıldığına dikkat çeken TİSK, fonun parasal yönünün büyük önem taşımakla birlikte, kıdem tazminatının çalışma barışı, işçi ve işveren arasındaki sosyal dengelerin korunması, işyeri disiplini ve işyeri etiğinin oluşturulması gibi düzenleyici unsurlarının da bulunduğunu vurguladı. TİSK, bütün bunlar dikkate alınmadan yapılacak düzenlemenin işyerlerinde sosyal sorunlara yol açabileceğini belirterek, “Türkiye’de kıdem tazminatı uygulanırken işsizlik sigortası sistemi benimsenmiş ve iş güvencesi kabul edilmiş ama bu üç müessesenin birbirleri ile olan etkileşimi ve işletmeler üzerinde yaratılan toplam yük göz ardı edilmiştir. Kıdem tazminatının, işsizlik sigortası ve iş güvencesi ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğine inanmakla birlikte, bu koşullarda önceliklerimizin farklı olması gerektiği görüşündeyiz” değerlendirmesini yaptı. TİSK, “TİSK olarak beklentimiz, kıdem tazminatı konusunun gündemden çıkarılarak, bir an önce Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirecek, istihdam yaratma kararlarını cesaretlendirecek ve çalışma barışını güçlendirecek düzenlemelere odaklanılmasıdır” görüşünü dile getirdi.

Hükümet acele ediyor

Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme bu hafta başında Bakanlar Kurulu’nun gündemine geldi. Dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da gündeme geldi.

Hükümet yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda bu değişiklikle işçiyi hak kaybına uğratmadan ve işverene yeni yükümlülük getirmeden kıdemin bir fona devredilerek ilgili kurumlarca regüle edildiği bir yapının öngörüldüğünü açıkladılar. Yeni yapının henüz nasıl şekilleneceği açıklanmazken, bilinmeyen bu detaylar tartışma yaratıyor. Bunların başında çalışılan gün sayısına karşılık elde edilecek kıdem miktarı yer alıyor.