Patrikhane’de Ermenilere ilk anma töreni

Başbakan Davutoğlu, 24 Nisan için yazılı açıklama yaparak Osmanlı Ermenilerinin torunlarına taziyelerini sundu. Davutoğlu, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesi’nin düzenleyeceği dini bir törenle, Osmanlı Ermenilerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de anılacağını söyledi. Ermeni patrikanesinde ilk defa düzenlenecek törene Türkiye’yi temsilen bir devlet görevlisi de katılacak.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ermeni Patrikhanesi’nce düzenlenecek törenle, Osmanlı Ermenileri Türkiye’de de anılacaktır” dedi.

Osmanlı Ermenilerinin anısına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmanın Türkiye için tarihi ve insani bir görev olduğunu belirten Davutoğlu, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesi’nin düzenleyeceği dini bir törenle, Osmanlı Ermenilerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de anılacağını söyledi. “Türkiye ve Ermenistan’ın, birlikte, kendilerine yakışır bir törenle’ Osmanlı Ermenilerini anmaları çok daha anlamlı olurdu” değerlendirmesini yapan Davutoğlu, “Tarih siyasete alet edilmediğinde, bu olgun ve erdemli duruşun gerçekleştirileceğine inanıyoruz” dedi.

Davutoğlu, yazılı açıklamasında “1. Dünya Savaşı koşullarında bu acıları yaşayan, farklı etnik ve dini kökene mensup milletlerin torunları olarak yaşananları anlıyor, hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimizi sunuyoruz” dedi. 1. Dünya Savaşı’nda yaşananların nedenlerinin ve sorumlularının belirlenmesinin mümkün olduğunu belirten Davutoğlu, “Her şeyi tek bir kelimeye indirgeyerek, sorumluluğu genellemeler yoluyla sadece Türk milletine yüklemek, hatta bunu bir nefret söylemiyle birleştirmek vicdanen de hukuken de sorunludur. Yüz yıl önce Türk ve Müslüman Osmanlı vatandaşlarının maruz kaldığı sürgün ve katliamların derin izleri bugün de hafızalardadır. Bu gerçeği görmezden gelmek, acılar arasında ayırım gözetmek, tarihi bakımdan yanlış olduğu kadar vicdanen de kabul edilemez. Bu çerçevede, tüm Osmanlı vatandaşlarının hafızasına ve vicdanına saygı gösterilmesi, seslerine kulak verilmesi gerekmektedir” dedi.

Davutoğlu, “3. taraflara da tarihi yaraları deşmek yerine, adil hafızaya ve ortak barışçıl geleceğe dayalı bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 1915 yılında, tehcir sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarının ve torunlarının acılarını paylaşıyoruz” dedi.

Arınç: İhanet etmedik

Saray’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Biz hiçbir zaman ihanet etmedik. Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık. Soykırım yapanlar bellidir. BM’nin soykırım tarifi içerisine Türkiye’de 1915’te yaşanan olaylar girmez. Biz kendimizden eminiz. Bütün dünyaya bu tezlerimizi inanarak haykırıyoruz” dedi.

Apar topar açıklama

Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun 1915 olaylarına yönelik tutumlarının ardından dün sürpriz bir şekilde Almanya’da da sunulan tasarı üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamasını öne çekti. Davutoğlu’nun yaptığı açıklama köşkteki Bakanlar Kurulu’nun hemen ardından apar topar basına açıklanınca yabancı dillere çevrilmesi yetişmedi.

İlk kez Patrikhane töreni: Bu adımla başta Almanya olmak üzere diğer ülkelerdeki yansımaların önüne geçilmesi hedeflenirken anma töreni bir ilk olacak. Ermeni Patrikanesi’nde düzenlenecek Osmanlı Ermenileri anma töreni halka da açık olacak.

Herkes çok acı yaşadı: Davutoğlu, mesajında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılma döneminde sadece Ermenilerin değil farklı etnik ve dini kökenden çok sayıda Osmanlı vatandaşının büyük acı yaşadığına işarat etti.

Masum Ermeni: Türkiye’nin resmi tezinde yer alan özellikle Ruslarla iş birliği yapan Ermeniler yerine mesajda “Masum Osmanlı Ermenileri saygıyla anıldı” ve onların torunlarına taziyeler iletildi. Diğer bir değişle masum olmayan Ermeniler anılmadı. Mesajda ayrıca yaşananların “savaş koşulları” olduğu belirtildi.

Sahiplenme: Türkiye, ilk defa Dink’in ölüm yıldönümünde yayımlanan mesajla Ermenilerle ortak hatırasına sahip çıkmıştı. Davutoğlu bu anlayışı ileri götürdü ve ilk defa İstanbul’daki Ermeni Patrikansi’nde 100. yılında, 24 Nisan gününde Osmanlı Ermenilerinin anılacağını duyurdu.

Tek sorumlu biz değiliz: 1915’de yaşananlarn sadece Türk milletine yüklenemeyeceğini ve tek bir kelimeyle tanımlanamayacağını belirten Davutoğlu, bunu “Vicdanen ve hukuken” sorunlu bulduğunu belirtti.

Üçüncü ülkelere çağrı: Tarihi yaraları deşmek yerine, adil hafıza ve ortak gelecek için tutum geliştirmeleri çağrısında bulundu.