Patlama'nın nedeni sigara mı?

İzmir'in Karabağlar ilçesinde patlama meydana gelen kapı imalathanesinin sahibi Niyazi Odabaşı'nın avukatı Ahmet Ömer Ayçiçek, ''Patlamanın işçilerin içeride sigara içmesinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Niyazi Odabaşı'nın avukatı Ahmet Ömer Ayçiçek, patlamanın meydana geldiği yerde gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir olayın yaşanmasını kimsenin istemeyeceğini, yaşananlardan büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Müvekkilinin mahkemece serbest bırakıldığını, mahkeme kararlarına saygı duyulması gerektiğini ifade eden Ayçiçek, ''Yaşanan olay bir facia, doğal afet. Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdik. Büyük üzüntü içerisindeyiz. İş yeri sahibi iyi niyetli bir insan, maddi ve manevi tüm masrafları karşılayacak. Ölenlerin ailelerine gereken yardımı yapacağız. Patlamanın işçilerin içerde sigara içmesinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

İş yerinin ruhsat sorunu bulunmadığını kaydeden Ayçiçek, ''Belediye tarafından 10 gün önce uyarıldığı söyleniyor. Belediye her iş yerine uyarıda bulunuyor, bu doğal bir şey'' dedi. Öte yandan, iş yeri hakkında belediye tarafından düzenlenen raporda, patlama sonrasında binanın kirişlerinin kırıldığı ve kolon bağlantılarını koptuğunun belirlendiği ve yıkılmasına karar verildiği bildirildi. Bununla ilgili olarak iş yerine yazı asıldı.

Patlamada ölen Mustafa Demiralay ile Yener Erbaş'ın cenazelerinin aileleri tarafından Adli Tıp Kurumundan alınarak Gaziantep'e götürüldüğü, Mustafa Kurt ile Harun Cirit'in cenazelerinin ise İzmir'de toprağa verileceği bildirildi. Patlamada, yangına müdahale eden itfaiye eri Ozan Avşar da hayatını kaybetmişti.
 

 

'Burada üretim yapıldığına dair bize başvuru yok'

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, cumartesi günü patlama meydana gelen kapı imalathanesinin bulunduğu binanın inşaat ve oturma ruhsatı olduğunu ancak kendilerine binada üretim yapıldığına dair başvuruda bulunulmadığını bildirdi. Sıtkı Kürüm, yaptığı yazılı açıklamada, 5900. Sokak 18 numaradaki binanın inşaat ve oturma ruhsatı olduğunu belirterek, ''Burada üretim yapıldığına dair bize başvuruları yok. Depo olarak kullandığını biliyoruz'' ifadesini kullandı.

İlk belirlemelerin tiner sıkışmasına bağlı bir patlama olduğunu gösterdiğini ifade eden Kürüm, binada makine olmadığını bildiklerini kaydetti. İlk incelemeler sonucu edindikleri izlenimlerin bu yönde olduğunu ifade eden Kürüm, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''İtfaiye ekiplerinin incelemeleri sonucunda çıkacak yangın raporundan sonra sağlıklı değerlendirmeyi yapacağız. Esnafın her zaman yanındayız. Göreve geldiğimizden beri 2 bin 597 iş yerine ruhsat verdik. Yeni başlattığımız uygulamayla ruhsatı esnafın ayağına kadar götürüyoruz. Yeter ki onlar gerekli altyapıyı ve istenilen belgeleri hazırlasın. Amacımız esnafımızı ruhsat almaya teşvik etmek, onlara her anlamda kolaylık sağlamak.'' Patlamada biri itfaiye eri 5 kişi yaşamını yitirmişti.
 

 

İtfaiye Daire Başkanı'nın görüşü

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, yanıcı ve parlayıcı madde bulunduran iş yerlerinin itfaiyeden ''yangın güvenlik raporu'' alma zorunluluğu bulunduğunu, Karabağlar'da patlamanın meydana geldiği iş yerinin bu raporu alıp almadığının arşivlerde incelendiğini bildirdi.

Patlamayla ilgili gerekli incelemelerin tamamlandığı ve olayla ilgili raporun hazırlanmaya başlandığını ifade eden Barandır, söz konusu iş yerinde fazla miktarda solvent ve tinerin bulunduğunu, bu maddelerin gaz salınımlarına karşı tedbirler alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. Barandır, ''Bu tür iş yerlerinde, yanıcı ve parlayıcı maddelerin günlük kullanımda ihtiyaç duydukları kadarını bulundurmaları gerekir. Günlük kullanımı 2-3 tenekeyse bile, bunlar için önemli tedbirler almalı. Uzman ekiplerimizin raporu tamamlamasının ardından, her şey daha net şekilde ortaya çıkacak'' diye konuştu.