Patlama, hükümetin istifasını getirdi
Kıbrıs Rum kesiminde hükümet istifa etti. 11 üyeli kabine yeni kabine oluşturulana kadar görevde kalacak.
cumhuriyet.com.trHükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kabine toplantısında istifaları talep ettiğini, bunun üzerine hükümetin istifasını sunduğunu söyledi.
Stefanu, 11 üyeli kabinenin yeni kabine oluşturulana kadar görevde kalacağını ifade etti.
Kıbrıs Rum kesiminde Zigi'deki Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralinin patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından başlayan siyasi tartışmalar krize dönüşmüştü.
Hristofyas'a istifa çağrıları yapılırken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan, hükümette yer alan bakanlarından istifa etmelerini istemişti.
Hükümet sözcüsü Stefanu, dün yaptığı açıklamada, Hristofyas'ın, patlamanın ardından istifa eden savunma ve dışişleri bakanlarından sonra 11 üyeli kabinede kalan bakanlardan da bakanlar kurulu toplantısında istifalarını sunmalarını isteyeceğini söylemişti.
Derviş Eroğlu istifayı değerlendirdi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde hükümetin istifa etmesinin, Kıbrıs müzakere sürecini etkilememesi gerektiğini, ancak bu gelişmeler üzerine Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın çok rahat bir müzakereci pozisyonunda olamayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Her halükarda Hristofyas'ın başı ağrımaya devam edecek. Bu baş ağrısı ile müzakerelere ne denli konsantre olabilir? Onu, eğer toplantıyı ertelemek gibi bir düşüncesi olmazsa, yarınki toplantıda göreceğiz'' dedi.
Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, Kıbrıs Rum kesimindeki hükümetin istifasını değerlendirdi.
Rum kesiminde 11 Temmuz'da deniz üssünde meydana gelen patlamadan sonra karışıklığın durulmadığını, artarak devam ettiğini kaydeden Eroğlu, koalisyonun küçük ortağı Demokratik Parti'nin (DİKO) koalisyondan ayrılma kararından sonra hükümetin istifasından başka bir çarenin kalmadığını belirtti.
Komünist AKEL partisinin kendi başına hükümeti yürütmesinin mümkün olmayacağını, mutlaka bir koalisyon kurulması gerekeceğini ifade eden Eroğlu, ''Herhalde Hristofyas, bir ortaklık kurmaya, belki de çok partili bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacaktır'' dedi.
Eroğlu, ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile sosyalist EDEK partisinin tavrının ne olacağını şu anda yorumlamanın zor olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Hristofyas'ın istifasını istediğini anımsatarak, Rum liderin bir ortaklık kurmakta zorlanabileceğini veya kabul edemeyeceği şartlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
''Görüşmeleri etkilememesi gerekir"
Kıbrıs Rum tarafındaki siyasi gelişmelerin Kıbrıs müzakere sürecini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Eroğlu, ''Bana göre etkilememesi gerekir, çünkü onlarda hükümet istifa ettiği zaman ilk anda akla seçim gelmez. Başkan yeni alternatifler arayarak, hükümet kurmaya çalışır'' dedi.
Eroğlu, Rum tarafında başkanlık sistemi uygulandığına ve cumhurbaşkanının hem toplum lideri, hem görüşmeci, hem de başkan olarak başbakanlık görevi üstlendiğine işaret etti.
Eroğlu, şöyle devam etti:
''Her halükarda Hristofyas'ın başı ağrımaya devam edecek. Bu baş ağrısı ile müzakerelere ne denli konsantre olabilir? Onu, eğer toplantıyı ertelemek gibi bir düşüncesi olmazsa, yarınki toplantıda göreceğiz. Ama huzursuz olacağı muhakkak. Çünkü neticede kurmuş olduğu hükümet istifa etmiş. Zaten milletvekili seçimi sonrasında bir huzursuzluğu olmuştu. O patlamayla ilgili suçlamaların devam edip, istifasını isteyenlerin çoğalması karşısında çok rahat bir müzakereci pozisyonunda olacağını söyleyemem. Yarın biraz sıkıntılı olabilir diye düşünüyorum.''
Eroğlu ve Hristofyas, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yarın 2. görüşmeyi yapacak. Liderlerin saat 10.00'da başlayacak görüşmesinin tam gün sürmesi bekleniyor.