Pathos dergisi 3. sayısı bayilerde...
1984 YAYINLARI’nın bünyesinde, Osman Çakmakçı’nın yönetmenliği, Cenk Gündoğdu ve Demir Büyüközkan’ın editörlüğünde edebiyat, sanat ve felsefe verimlerini buluşturan Pathos dergisi 3. sayısı ile raflardaki yerini aldı.
cumhuriyet.com.trŞilili şair Vicente Huidobro’nın arspoetika adlı şiiriyle açılan dergide son dönem etkili şiirlerinden biri ile Ataol Behramoğlu, Tuğrul Tanyol, Gülseli İnal, Ali Karabayram, Ender Emiroğlu, Zeynep Köylü, Cenk Gündoğdu, Mete Erciş, Canan Gezici, Hüseyin Sönmez’in yer alıyor. Faşist avangard adlı dikkat çekici yazısı ile Halil Turhanlı, öyküsüyle Hikmet Temel Akarsu, Walter Benjamin denemeleriyle Ger Reidy, Barlas Özarıkça’nın yer aldığı dergi, sanat bölümünde Edward Hopper’ı odağına taşımış. Özlem Kalkan Erenus’un “Şehrin sokaklarında gezen düşünce”, Taner Ay’ın “Yetersiz yakınlıkların tekinsizliğini resmeden adam” yazıları Hopperseverlerin ilgisini çekmeye aday.
SİTÜASYONİZM DOSYASI
Arşivlik bir sitüasyonizm dosyası hazırlayan Pathos’un sanat bölümün diğer konukları: Guy Debord, Gülseli İnal, Jeremy Profit. Ayrıca Türk resminin ve müzeciliğinin öncü ismi Osman Hamdi Bey üzerine ressam, yazar Burhan Kum’un kaleme aldığı “Osman Hamdi Bey’in seyir defteri” incelemesi ressamın kısa bir biyografisi niteliğinde.
Felsefe bölümündeyse; Nil Göksel’in “Platon, aşk ve öbür daymonlar”, Özgür Taburoğlu’nun “Kitlelerin uğultusu: Ortega y Gasset’te kalabalık korkusu”, Robert Maggiori’nin “Derrida’nın kedisi” yazıları yer alıyor.
Uzmanlığın her alana yayıldığı günümüzde farklı disiplinlerin iyi örneklerini gövdesinde bulundurmayı başaran dergilerden Pathos’un tiyatro bölümünde usta yönetmen Ragıp Yavuz var. Tsanev’in kaleme aldığı ve iki sezondur Baba Sahne’de oynayan Kanlı Komedya: Caligula üzerine Talita Yaltırık’ın yaptığı söyleşi, günümüzde pek çok ismin sustuğu yerde cesaretle konuşan yönetmen Ragıp Yavuz’un dikkatle okunmayı hak etiğini ortaya koyuyor: “Düşmanı olmayan diktatör, diktatör değldir!”
TUĞRAL TANYOL KONUK
Pathos Konuşmaları’nda konuk: Şair Tuğrul Tanyol. Yayın yönetmeni Osman Çakmakçı’nın bir hafıza oluşturmayı hedeflediği nehir söyleşilerin ilki Tuğrul Tanyol’la başlamış. Çakmakçı ve Tanyol’un birer yazılarının da bulunduğu dergide Çakmakçı’nın kışkırtıcı sorularına Tanyol, yeni tartışma yaratacak ifadeleri ile yanıt veriyor. “80 Şiiri bitti zaten bitti, yok artık. O dönem yaşandı, yazıldı ve bitti. Herkes farklı yollara gitti. Ondan sonrasına bakalım.” diye başlığa taşınan Tanyol’un sözleri kuşak çatışmaları ve adlandırmalar üzerinden yeni tartışmaları doğuracak gibi.