Partiler çoğunluğu sağlayamadı

İsveç'te pazar günü yapılan genel ve yerel seçimler için kullanılan oyların sayımı büyük ölçüde tamamladı.

cumhuriyet.com.tr

İktidardaki 4 partili koalisyon partileri seçimlerdeki üstünlüklerini sürdürdü ancak hükümet kurma çoğunluğu için gerekli 175 milletvekiliğini elde edemedi. İktidar partileri 173 milletvekili çıkarabildi . Yurtdışında ve 19 Eylül'den önce kullanılan oyların sayımı ve kontrolü dün gece geç saatlere kadar devam etti. Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, oyların büyük bölümünün sayımı ve kontrolü tamamlandı. Bir çok yerde iktidardaki 4 parti, milletvekilliğini bir kaç oy farkı ile muhalefet partilerine kaptırırken, oyların sayımından çıkacak sonuçlar İsveç'te büyük heyecanla beklendi.

Meclise 20 milletvekili gönderen aşırı milliyetçi ve yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti-SD (İsveç Demokrat Parti) ile koalisyona sıcak bakmayan İsveçlilerin çoğu, son sayımlarda iktidar partilerinin milletvekili çoğunluğunu yakalayabilmesini umutla bekledi. Ancak 4 partili iktidar partilerinin kazandıkları milletvekili sayısı 173'te kaldı. Muhalefetteki Sol Blok partiler ise 156 milletvekili alırken, SD'de 20 milletvekili ile meclise girmesi kesinleşti. SD'nin ayrıca, çok sayıda belediyede etkili olabilecek sayıda önemli oranda meclis üyelikleri kazandığı bildirildi.
 

Tasarı seçilmelerine yetmedi

Bu arada, İsveç meclisinde 11 Mart'ta kabul edilen Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı hazırlayıp meclise getiren Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Süryani asıllı Yılmaz Kerimo ile tasarıya partisinin kararına rağmen destek veren Gulan Avcı ile birlikte eşi Fredrik Malms milletvekili olarak yeniden meclise seçilmek için yeterli oyu alamadılar. Ayrıca, iktidar partisi Moderat Parti'den istifa ederek tasarının kabul edilmesi için oy kullanan Göran Thingwall da milletvekili olarak seçilemedi.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu'nun eski başkanı Osman Özkanat, İsveç'te yapılan seçimler ve sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''Ermeni iddialarından medet uman ve seçmenden bu iddiaları kullanarak oy isteyen milletvekili adaylarının yeniden seçilememelerinde Türkiyeli seçmenlerin oyları etkili oldu'' dedi. 1976 yılından bu yana İsveç'te yaşadığını kaydeden Özkanat, şunları söyledi: ''Pazar günü yapılan seçimler sırasında Türklerin yoğun olarak oturduğu bölgelerde bulundum ve bu yıl ilk kez Türklerin bu kadar kalabalık şekilde sandığa gidip oy kullandıklarını gördüm. Tahminen Türklerin yüzde 90'ı bu seçimlerde oylarını kullandı. 11 Martta İsveç meclisinde kabul edilen Ermeni iddialarına tepki duyan Türkler, oy kullanarak duydukları rahatsızlığı belli ettiler.''

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin İsveç'te yaşayan Türkleri ciddiye almayarak meclisten Ermeni iddialarıyla ilgili kararı geçirdiğini ve bu partinin milletvekili Yılmaz Kerimo'nun da bu kararı seçim çalışmalarında kullandığını hatırlatan Özkanat, ''Ancak Kerimo'nun seçim bölgelerinde Türkler de yaşıyor. Duydukları tepkiyi sandıkta gösterdiler. Kerimo'nun seçilmesi için Süryanilerin oyları da yetmedi'' diye konuştu. Yılmaz Kerimo, Gulan Avcı ve kocası Fredrik Malms ile Göran Thingwall'ın meclis dışında kalmasını, İsveç'te yaşayan Türkler memnuniyet ile karşıladı.