Parola güvenliğinizi sağlamak için 11 adım
Dijitalleşmenin etkisiyle, sosyal medya hayatımızda git gide daha büyük bir yer kaplıyor. Sosyal medya platformlarının hayatımızın bu kadar içinde olması, olası veri güvenliği tehlikesini de beraberinde getiriyor. Parola güvenliği ise bu aşamada büyük önem taşıyor.
cumhuriyet.com.trİnternetin ve dolayısıyla sosyal medyanın hayatımızın her alanına ortak olmasıyla, sosyal medya hesaplarının güvenliği daha da önem kazanıyor. Çünkü hayatımızın çok büyük bir alanında yer alan sosyal medya, veri güvenliği ihlali gibi birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Parola güvenliği ise bunların başında geliyor. Sanılanın aksine parolayı küçük bir kağıda not etmek bile iyi bir tercih olmayabilir. İşte yeni nesil dijital dünyada parola güvenliğinizi sağlamanın 11 yolu:
1) UZUN PAROLALAR TERCİH EDİN
Parolanızın içinde daha fazla karakter bulunması, şifrenizin kötü niyetli kişiler tarafından tahmin edilmesini ve dolayısıyla hesabınızın hacklenmesini zorlaştıracaktır. Pek çok uzman parolaların en az sekiz karakter olmasını öneriyor. Parolanızı seçerken uzun olmasına ve zor karakterler kullanmaya dikkat edin.
2) KARIŞTIRIN
Parolanızda harflerden rakamlara, noktalama işaretlerinden sembollere kadar her şeyin olmasına gayret edin. Parolanız ne kadar çeşitlilik içerirse, kırılması da o kadar zor olur ve güvenliği o kadar artar.
3) BİRBİRİNDEN FARKLI PAROLALAR KULLANIN
Tüm web siteleri için aynı şifreyi kullanmak, hackerların işini kolaylaştıracaktır. Microsoft güvenlik uzmanlarına göre, hackerlar güvenliği düşük bir siteden parolanızı ve kullanıcı adınızı çalıyor ve ardından bankalar gibi çok daha güvenli sitelerde kullanarak bilgilerinize ulaşabiliyor. Sadece aynı parolayı kullanmak bile bu tip ihlallere sebep olabiliyor.
4) PAROLALARINIZI SIK SIK DEĞİŞTİRİN
Özellikle banka, kredi kartı, e-mail gibi önemli hesaplarda parolalarınızı sık sık değiştirmeye çalışın. Güvenlik uzmanları her üç ayda bir parolaların değiştirilmesini ya da otomatik bir hatırlatıcı ayarlanmasını öneriyor.
5) YARATICI OLUN
Microsoft güvenlik uzmanlarına göre, birkaç adımda karmaşık ve uzun parolalar yaratmak mümkün. Bir ya da iki cümleyle başlayıp, ardından kelimeler arasındaki boşlukları kaldırmak, kelimelerin bazılarını kısaltıp ya da bir iki harfini değiştirip, son olarak cümlenin sonuna rakamlar eklemek iyi bir fikir olabilir.
6) KOLAY PAROLALAR KULLANMAYIN
Symantec güvenlik uzmanlarına göre, sözlüklerdeki kelimeleri ya da yabancı sözcükleri kullanmamak daha mantıklı. Bu parolalar insanların çözmesi için oldukça karmaşık gözükebilirken, aslında şifre kırmak için oluşturulmuş programlar için kolay lokma olabilir.
7) PAROLALARINIZDA KİŞİSEL BİLGİ KULLANMAYIN
Hackerlar için kişisel bilgilerinize ulaşmak zannettiğiniz kadar zor değil. Symantec uzmanları kendinizin, ailenizin ya da evcil hayvanlarınızın isimlerini parolalarınızda kullanmaktan kaçınmanızı öneriyor. Ayrıca telefon numaraları gibi kolay tahmin edilebilecek rakamları da parolalarınızda kullanmaktan kaçının.
8) RASSAL PAROLALAR KULLANIN
Mümkünse sistem tarafından oluşturulan rassal parolaları kullanın. Bu şifreler kişisel bilgi içermediği için kırılmaları daha zordur. Bunun için internette mevcut olan pek çok rassal parola yaratıcısından birini kullanabilirsiniz.
9) PAROLALARINIZI NOT EDİYORSANIZ DİKKAT EDİN
Pek önerilen bir şey olma da, insanları parolalarını not ediyor. Eğer parolalarınızı bir yere not etmeye ihtiyaç duyuyorsanız, not aldığınız kâğıdı bilgisayarınızın monitörü üzerine yapıştırmak, kilitli olmayan çekmecelere koymak ya da telefonunuzun içine kaydetmek yerine daha güvenli yerleri tercih edin.
10) PAROLA YÖNETİM ARAÇLARINI KULLANIN
Bu yazılımlar kullanıcı adları ve şifreler için şifrelenmiş depolama alanları yarattıkları için parola güvenliği adına kullanışlı olabilir. Ayrıca şifrenizin güvenliği için, Instagram ve Twitter gibi bazı sosyal medya hesaplarının sunduğu “iki faktörlü kimlik uygulaması” gibi yöntemleri de tercih edebilirsiniz.
11) PAROLANIZI SINAYIN
“Parolam ne kadar güvenli?” sorusunu test etmek istiyorsanız, buna yanıt verebilecek pek çok online web sitesi mevcut. Bu sitelere sorabilir ve parolanızın kolay kırılabilir olup olmadığını test edebilirsiniz.