Paris’te eylem ruhu
.
Süleyman Tosunoğlu /ParisFransa, Macron yönetiminin tartışmalı emeklilik reformuyla birlikte son yılların en geniş kapsamlı grevlerine sahne oluyor. Yaklaşık üç hafta önce başlayan grevler ülkede günlük yaşamı adeta felç etti.
Elektrik sektöründe çalışan sendikacılar ülkenin çeşitli bölgelerinde sanayi üretimleri yapan bazı fabrikaların elektriklerini kesti. Fabrikaların elektriğini kesen çalışanlar diğer taraftan ise halkın elektrik borcunu da siliyor. Grevlere yüksek yargı organlarından tarladaki çiftçilere kadar toplumun bütün kesiminden katılım var.
Halkın bir kısmı temel ihtiyaçlarının dışında evlerinden dışarı pek çıkmamayı tercih ederken diğer taraftan Macron hükümeti ile sendika temsilcileri arasındaki görüşmeler oldukça gergin geçiyor.
Grevin günlük yaşamı etkilediği yerlerin başında başkent Paris geliyor. Paris’teki toplu taşıma hizmetleri yüzde 10’a kadar düşünce uzun araç trafiği kenti etkiliyor. Devlet kurumları ile birlikte özel sektörde de faaliyetler azaldı. Paris aşklar şehrinden çıkıp adeta çileli bir yaşam şehrine dönüşmüş durumda. Şehirde bir yere gitmeniz neredeyse bütün gününüzü alıyor. Grevler toplumun geneli tarafından desteklense de yaşanılan bu zorluklar karşısında halkın sitemleri de yok değil.
Katolik dünyasının önemli bayramı Noel kutlamaları öncesinde başkentteki hareketlelilik de grevlerden haliyle etkilendi. Noel Pazarları bu yıl insan seli görüntüsünden şimdilik uzak... Mağazalar en yüksek satışlarını bu ayda gerçekleştirirdi. Şimdi her yer oldukça sakin. Her yıl olduğu gibi torunlarının ellerinden tutarak pazarda hediyeler, oyuncaklar satın alan büyükanne, büyükbabaları pek göremiyoruz.
Paris’te kurulan Noel pazarlarından biri Eyfel Kulesi’nin tam yanında. Pazarda daha çok turistlerin olduğu göze çarpıyor.
‘SATIŞLAR DÜŞSE DE DESTEKLİYORUZ’
Pazarcılarla sohbete başlıyoruz, evlerinden her gün buraya gelmek için sabah saat 4 gibi kalktıklarını, buna rağmen saatlerce trafikte beklediklerinden yakınıyorlar. Ama çoğu Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformuna karşı olduğunu vurguluyor. Bir çoğu “Bu yıl satışlarda düşüş yaşansa da her şeye rağmen grevleri ve eylemleri desteklemeyi sürdüreceğiz” diyor.
Paris’in soğuk havasında kilometrelerce uzağa bıraktığımız aracımıza yürüyoruz. Geçtiğimiz caddelerde işyerlerinin neredeyse yarısına yakını kapalı... Geçenlerde Paris Ticaret Odası, grevler ve eylemlerden dolayı mağaza satışlarında yüzde 40’a kadar varan bir düşüş yaşanırken turizm sektöründe ise bunun yüzde 10 gibi olduğunu açıkladı.
Fransa’da Noel kutlamalarında genellikle aileler bir araya gelerek yemek yiyor. Bu kutlama geleneği bizlere Türkiye’de çocukluğumuzu yaşadığımız yıllarda kutladığımız bayramları hatırlatıyor. Fransızların yüzde 60’a yakınının ateist olmasından kiliselere pek de fazla giden yok.
Fransa’da grevlerin gölgesinde Noel hazırlıkları sürerken diğer taraftan kimi Parisli, çile dolu trafik ve kalabalık ortamdan bir an önce kurtulmak için Noel tatilini dört gözle bekliyor. Ama Fransa Ulusal Demir Yolları’nın bu hafta sonu 850 bin kişinin aylar önce biletlerini aldığını ancak yaşanacak sefer iptalleri sonucu bilet paralarının geri iade edileceği yönündeki açıklaması Parisliler’i endişelendirdi.
Grevlerin hükümetin hayata geçirmek istediği yeni emeklilik reformunda geri adım atmaması sonucu gelecek yıl içerisinde de devam edeceği yorumları yapılıyor.
tosunoglu.sul@gmail.com