Parisli mağdurun zaferi

Kombassan'a 1999'da 110 bin mark verdi. 11 yıl sonra mahkeme kararıyla parasını faiziyle geri alacak.

cumhuriyet.com.tr

28 yıldır Pariste yaşayan Ali Doğan adlı yeşil sermaye mağduru 11 yıllık mücadelesini kazanarak hukuk zaferine imza attı. Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 1999 yılında o dönemin parasıyla Kombassana 110 bin DM veren Doğana 56 bin Avronun 11 yıllık yasal faiziyle birlikte geri ödenmesine hükmetti. Mahkemenin 4 gün önce aldığı kararda, Davacının davalı şirketlerde (Kombassan Holding AŞ ve Kombassan İnş. Tar. İşl. AŞ) hukuka uygun surette kurulmuş bir ortaklığının bulunmadığınıtespit etti. Yerel mahkemenin bu tespiti yeşil sermaye şirketlerine para yatıran binlerce kişi açısından büyük bir hukuki kazanım olarak yorumlanıyor.

 

‘Ortaklık yok’ vurgusu

Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kombassan Holding AŞ ve Kombassan İnş. Tar. İşl. AŞ patronu Haşim Bayrama 6 yıl önce açılan davayı karara bağladı. 21 Nisan 2010 tarihli duruşmada kararını açıklayan Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2009/380 esas sayılı dosyada vermiş olduğu kararın 2. paragrafında, Kombassan ile mağdur arasında hukuka uygun surette bir ortaklığın bulunmadığını tespit etti. Mahkeme heyeti bu önemli tespite dayanarak şu kararı verdi: 55 bin 909.76 Euronun 9 Nisan 1999 tarihinden itibaren yürütülecek devlet bankalarının Euro cinsinden bir yıl vadeli mevduat cinsine uyguladığı faiz oranları üzerinden yürütülecek faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya ödenmesine...

 

Ali Doğan: Müjde olsun

Fransanın başkenti Pariste yaşayan ve şimdilerde kafeterya işleten Ali Doğan, mahkemenin kararını büyük bir sevinçle karşıladı. Bu kararın diğer mağdurlar için müjdeli bir haber olduğunu söyleyen Doğan, Parayı Paristen Almanyaya gittiğimde vermiştim. 1999 yılıydı. Ha bugün ha yarın diye oyaladılar, aldatıldım. Paramı geri alabilmek için 2-3 sefer Konyaya gittim. Ama alamadım. En sonunda mahkemeye verdim. 6 yılın sonunda kazandım diye konuştu.

 

Papakçı: Bu karar bir ilk

Hukukçu Acun Papakçı Konyadaki yerel mahkemenin kararının, şirketler ile mağdurlar arasında hukuken ortaklık ilişkisinin kurulmasının mümkün olmadığını ilk defa açıkça ortaya koyan bir hüküm olduğuna dikkat çekti. Papakçı, Bizlerin temel dayanağı bu şirketlere ortak olunmasının hukuken mümkün olmadığı yönündeydi. Bizim itirazımızı değerlendiren Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 2009/12153 sayılı kararında kendi kararını düzeltti ve şirketle mağdur arasında bir ortaklık ilişkisinin olup olmadığının tespit edilmesine karar verdi. Yargıtayın bu kararını takiben yerel mahkemeler ortaklık ilişkisini incelemeye başladılar. İşte bu incelemeye dair ilk karar Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yapıldı dedi.