Parası olana sağlık
Hükümet, sağlık ocaklarındaki muayeneden dahi ücret alınan, her özel hastanede farklı katkı payının olduğu, hastasından hekimine, eczacısından özel hastane sahibine kimsenin memnun olmadığı bir sistem kurdu.
cumhuriyet.com.tr
AKP’nin sağlıkta reform iddiasıyla gerçekleştirdiği, sağlık örgütlerinin ise karşı çıktığı sağlık politikaları, yurttaşı, hekimi, eczacıyı ve özel hastane sahibini memnun etmedi. Böylece, sağlık örgütlerinin çok kez uyarmasına karşın AKP’nin “Parası olana sağlık” anlayışı, Türkiye’ye yerleşti.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile reform yapacağı iddiasıyla yola çıkan AKP, sağlık ocaklarındaki muayeneden dahi ücret alınan, yurttaşların eczanelerden ilaç alamayacağı endişesiyle yaşadığı, doktorlara “ya kamu hastanesi ya muayenehane” diyerek aba altından sopa gösterildiği, her özel hastanede farklı katkı payının alındığı, özel hastanelerin dahi memnun olmadığı bir sistem kurdu.
Okmeydanı ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma hastanelerinde yurttaşlarla yaptığımız görüşme, sağlık alanındaki sıkıntıları ortaya koydu. Annesini Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne muayene ettirmek için götüren Önder Temuroğlu, randevu aldıkları halde, saat belirtilmediği için 08.00’de hastaneye geldiklerini belirterek, “Saat 11.30 hâlâ bekliyoruz. Biz Tuzla’dan geldiğimiz için geciktik, saat 06.00’da gelenler var” dedi.
Ek yük getiriyor
İlaç konusunda ise henüz sorun yaşamadıklarını ifade eden Temuroğlu, “Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu Türk Eczacılar Birliği ile sözleşme yapmazsa bundan sonra sorun yaşayabiliriz. Ayrıca hastaneler önceden ücretsizdi, şimdi ücret veriyoruz. Bize ek yük getiriyor. Sağlık olmazsa olmaz olduğu için, sağlıktan vazgeçemeyeceğimiz için bu ücretleri koyuyorlar. Yine onlar kazanıyor, biz kaybediyoruz. AKP ile kaybetmeye devam edeceğiz” dedi.
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise muayene ücreti kesilmesine tepki göstererek şunları söyledi: “Eşim emekli, ayda 500-600 lira alıyor. Ayda 3-4 kere hastaneye gitsek 90-100 lira kesiliyor. Bize kalıyor 500 lira. İlaç parası da veriyoruz. Ayrıca doktor kaliteli ilaç yazıyor ama devlet onu vermediği için, eczaneden başka ilaç veriyorlar. Muayene ücretlerini eczaneden kesiyorlar, doktorun verdiği ilaç eczaneden kesiliyor ama suç eczacıda değil, suç Başbakan’da.”
70 yaşında emekli öğretmen Güner Ata ise randevu aldığı halde sıraya girmiş. Kemik erimesi rahatsızlığı bulunan ve göğsünde kitle bulunduğu için ameliyat edilmesi gereken yaşlı öğretmen, bizim kendisiyle görüştüğümüz saatlerde yaklaşık 3 saattir hastanede bulunuyordu.
Okuması yok, internet kullanması bekleniyor
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne muayene olmaya giden Hürriyet Karataş ise internetten randevu sisteminin bir kara mizah örneği. Saat 13.00’ten sonra numara verildiği için randevu almadan hastaneye gelen Karataş’a neden randevu almadığını sorduğumuzda yanıtı “Randevu internetten alınıyormuş, ama benim okuma yazmam yok ki. Randevu alamam diye buraya geldim” dedi.
Gazetemizi arayan çok sayıda yurttaşın yanı sıra Şişli Etfal Hastanesi’nde görüştüğümüz Kadriye Can isimli yurttaş ise muayene katılım payları dışında yılda 1 kez 90-100 liraya yakın ek ücretler kesildiğini iddia etti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Basın Danışmanı İlhan İşman ise SGK’nin ilaç katılım payı ve muayene katkı payı dışında herhangi bir kesintisinin söz konusu olmadığını söyledi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu da şöyle konuştu: “Kesintiler anında yapılmadığı için insanlar daha sonra maaşlarında yüksek kesintilerle karşılaşıyor. Acil hizmetleri ücretsizdir. Ancak acil hizmetlerinin ücretli olduğuna dair bir iddia var, bununla ilgili belge gelmesi durumunda biz konuyu araştıracağız. Sağlık hizmetlerinde katkı payı alınmamalı, hizmetler ücretsiz olmalı.”