Paranın patronu artık kadınlar

Janet Yellen'in dün Fed Başkanlığı görevini devralmasıyla paranın kontrolünde kadınların ağırlığı arttı. 100 ülkeden 17 merkez bankasının başkanlık koltuğunda kadınlar oturuyor

cumhuriyet.com.tr

Janet Yellen dün 8 sene başkanlık yapan Ben Bernanke'den bayrağı devralarak Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarihinin ilk kadın başkanı oldu. Böylece Yellen, küresel ekonomideki en önemli kadın aktörlerden biri haline geldi. Yellen'in göreve gelmesiyle gözler bu koltukta oturan diğer başkanlara çevrildi. Çünkü 100 ülkenin 17'sinin merkez bankası kadınlara emanet edilmiş durumda. Halen Rusya, İsrail, Güney Afrika, Malezya, Belarus, Botsvana, Bahamalar, Honduras, Kırgızistan, Samoa, Demokratik Sao Tome ve Principe Cumhuriyeti, Sırbistan, Seyşeller, El Salvador, Aruba ve Lesoto'da da paranın patronu kadınlar.

KADIN BAŞKANIMIZ OLMADI 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 82 yıllık tarihinde başkanlık koltuğuna bir kadın oturmadı. Bankanın Banka Meclis Üyeleri, Denetleme Kurulu Üyeleri, Başkan Yardımcıları ve başkan dahil 7 kişilik kurulunda kadın bulunmuyor.

FED'DE 37 YILLIK KARİYERİ VAR 

1977 yılında Fed'de ekonomist olarak göreve başlayan Janet Yellen, 2004'te San Francisco Fed Başkanlığı'na, 2010'da ise Başkan Yardımcılığı'na atanmıştı. Dün başkanlık koltuğuna oturan Yellen, kararlarıyla dünya para piyasalarına yön verecek.