‘Paralel ordu’ uyarısı

Yeni askerlik yasa tasarısındaki ‘Cumhurbaşkanının keyfi muafiyet yetkisi’ tepki çekti.

HÜSEYİN HAYATSEVER

<haber-dikey:1410862,1411922>

Bedelli askerliği sürekli hale getiren ve zorunlu askerliği 6 aya indiren yeni askerlik yasa tasarısında yer alan “Cumhurbaşkanına keyfi muafiyet yetkisi” tartışması sürüyor. Eski CHP milletvekili Hüsnü Bozkurt, getirilen maddenin “paralel ordu” çağrışımı yaptığını belirtirken “Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllülere” askerlikten muafiyet tanıma yetkisinin çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Bayramdan önce kabul edilmesi beklenen ve askerlik sistemini tamamen değiştiren yeni askerlik yasa tasarısında Cumhurbaşkanına ucu açık bir şekilde askerlikten muafiyet tanıma yetkisi verilmesi dikkat çekti.

‘Düzenli ordu ile bağdaşmaz’
Maddeyi Cumhuriyet’e değerlendiren askeri hekimlik de yapmış olan eski CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, “Bu sistem, TSK’yi paralı orduya dönüştürmesi, ‘mehmetçik’ kavramını tahrip etmesi, ordu-millet anlayışını yok etmesi ve benzeri birçok sakıncalar taşıyor. Ama özellikle Cumhurbaşkanına muafiyet yetkisi veren madde, SADAT’ı, bazı yasadışı ve mafyatik yapıları akla getiriyor. Sadece şimdiki Cumhurbaşkanı için söylemiyorum; herhangi bir Cumhurbaşkanının, yani tek bir kişinin, hem savaşta hem de barışta gerekli gördüğü sahalarda henüz askerliğini yapmamış gönüllüler görevlendirmesi farklı çağrışımlar yapar. Bu anlayış, düzenli ordu ile bağdaşmaz. Barışta cumhurbaşkanı askerliğini yapmamış gönüllülere ne gibi görev verebilir? Bu maddeyle Nazi Almanyası’ndaki SA’lar, faşist İtalya’daki kara gömlekliler, Saddam döneminde Irak’taki saray muhafızları gibi paralel bir ordu kurulabilir” dedi.

Eski CHP milletvekili ve emekli kurmay Albay Dursun Çiçek de tasarının en sakıncalı maddenin Cumhurbaşkanına muafiyet yetkisi olduğuna dikkat çekerek “Cumhurbaşkanı değişik gruplara bir avantaj sağlayabilir. Çeşitli cemaatlere, sosyal gruplara, bir seçim yatırımı olarak meslek gruplarına Cumhurbaşkanı muafiyet sağlayabilir. Bu, askerliğin esasına aykırı, maddenin genel kurul görüşmelerinde mutlaka kaldırılması lazım” dedi.