Parajanov ilk kez Türkiye’de

Ünlü sanatçı Parajanov’un farklı malzemelerle, görsel sanatlar alanında verdiği eserleri Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluştu.

cumhuriyet.com.tr

Pera Müzesi, ünlü yönetmen ve sanatçı Sergey Parajanov’un farklı malzemelerle, görsel sanatlar alanında verdiği eserleri Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşturuyor. “Parajanov, Sarkis ile” sergisi, ‘Şiirsel Sinema’nın en büyük ustalarından biri olan sanatçının sıra dışı fantezi dünyasına ışık tutuyor. Usta sanatçı Sarkis de bir selamlama niteliği taşıyan, Parajanov’a dair eserleriyle sergide yer alıyor. “Parajanov, Sarkis ile” 17 Mart 2019 tarihine kadar edilebilir.

Pera Müzesi’nin, Sergey Parajanov Müzesi işbirliğinde gerçekleştirdiği sergi, Erivan’daki müzenin müdürü Zaven Sargsyan küratörlüğünde hazırlandı. Sergi, sanatçının gelenekselden pop-art’a, çok geniş bir yelpazede ürettiği, tüm dönemlerine ait işlerini bir araya getiriyor; resimler, kolajlar, desenler, film sahnesi eskizleri, kostüm tasarımları, mozaikler, objeler, fotoğraflar ve yerleştirmelerden oluşuyor.

En büyük koleksiyon

“Parajanov, Sarkis ile” aynı zamanda, bugüne dek dünyanın dört bir yanında 30’dan fazla şehirde sergilenen Parajanov koleksiyonunun ‘en büyük yurtdışı sergisi’ olma özelliği taşıyor. Çalışmalarını Paris’te sürdüren Sarkis’in işleri ise bu sıra dışı yapıtlardan oluşan özgün sergiye farklı ve güncel bir boyut katıyor. Parajanov’a ve onun dünyasına tutkuyla bağlı olan Sarkis, bu sergide ondan esinlenerek yarattığı ve ona adadığı işlerini yeni düzenlemelerle bir araya getiriyor. Sarkis, neonlar, ekranlar ve çeşitli yerleştirmeler aracılığıyla Parajanov’la ilişki kuruyor, konuşuyor ve onu saygıyla selamlıyor.

Erkmen imzası
“Parajanov, Sarkis ile” sergisinin tasarımı Bülent Erkmen’in imzasını taşıyor. Sanatçının işlerinin filmlerinden sahnelerle birlikte kurgulandığı tasarımda Parajanov’un yaratıcılığı tüm yönleriyle ortaya koyuluyor. Sergiye eşlik eden yayın ise küratör Zaven Sargsyan, Jean Radvanyi ve Levon Abrahamian’ın metinlerini bir araya getiriyor. Serginin küratörü Zaven Sargsyan çok zor bir yaşam sürdürmesine ve büyük acılar çekmesine rağmen Parajanov’un eserlerinin “Her zaman güzellik ve iyilikten ibaret olduğunu” vurguluyor ve şunları söylüyor: “İstanbul’da yapılan bu sergi, onun müze duvarları dışında hazırlanan en büyük sergisi. Onun sanatını 1989 yılında ziyaret ettiği zaman büyülendiği bu harika şehirde olabildiğince dolu dolu sergilemek istedik. Bu serginin insanların kalbini ısıtacağını ve halklarımızın yakınlaşmasına katkıda bulunacağını umut ediyoruz.” 

‘Halkımızı daha iyi tanıyın’

Serginin basın toplantısında konuşan küratör Zaven Sargsyan, “Yüzyıllardır bağlantımızın olduğu komşu ülkemizde serginin mutlaka gerçekleşmesini istiyorduk. Aynı topraklarda yaşamalıyız, sergi buna yardımcı olacak” dedi. Parajanov’un, insanların aynı topraklarda yaşayıp düşman olabileceğini düşünmediğini söyleyen Sargsyan, “Onun çalışmalarına bakan herkes duygusallaşıyor. İnsanlara sergiyi anlatmak zorunda kalmıyorsunuz, çünkü herkes direkt anlıyor” ifadelerini kullandı. Küratör, son olarak “Türkiye halkının sergiyi ziyaret ederek halkımızı daha iyi tanımasını umuyorum” diye konuştu.