Paraguay'da başkanlık protestoları devam ediyor: Polis 1 eylemciyi öldürdü
Paraguay'da devlet başkanının ikinci defa seçilmesini sağlayacak yasayı protesto eden eylemcilerden 1'inin polis tarafından öldürülmesi üzerine İçişleri Bakanı ve Emniyet Müdürü görevden alındı.
cumhuriyet.com.trGüney Amerika ülkesi Paraguay’da, devlet başkanının ikinci kez seçilebilmesini öngören anayasa değişikliği protestolarında, muhalefetteki Gerçek Radikal Liberal Parti lideri 25 yaşındaki Rodrigo Quintana’nın partisinin genel merkezinde vurularak öldürülmesi üzerine, İçişleri Bakanı Miguel Tadeo Rojas ve Emniyet Müdürü Crispulo Sotelo görevden alındı. Ayrıca Quintana’yı öldürmekle suçlanan bir polis memurunun gözaltına alındığı belirtildi.
‘GENÇ BİR İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN HER DAVRANIŞ FELAKETTİR’
Konuya ilişkin devlet televizyonundan açıklama yapan Devlet Başkanı Horacio Cartes, Rodrigo Quintana’nın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, “Genç bir insanın ölümüne neden olan her davranış haksız ve felakettir. Geç eylemcinin ailesine en içten başsağlığı dileğimi sunuyorum. Bu olayın sorumluları adalete teslim edileceklerdir” dedi.
‘ÖZ ELEŞTİRİ YAPIYORUM’
Cartes görevden alınmalar sonrası sosyal medya üzerinden verdiği mesajda ise, “Ben öz eleştiri yapıyorum çünkü politikacılar olarak biz farklılıklarımızı diyalog ve barış içinde göstermeyi başaramadık. Siviller ve polis memurlarının yaralanması beni üzdü” ifadelerini kullandı.
Paraguay’da devlet başkanlarının görev süresi 5 yıl. Yasa değişikliği, Devlet Başkanı Horacio Cartes’in 2018’de düzenlenecek seçimde bir kez daha aday olmasının önünü açıyor.
Söz konusu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu savunan göstericiler de önceki gece kongre binasını basarak binayı ateşe verdi. Bunun üzerine, eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. Geçtiğimiz cuma günü parlamentoda gizli oturumda yasa teklifinin kabul edilmesi üzerine başlayan eylemlerde halk parlamento binasını kuşatmıştı. Polis ise parlamentoyu kuşatan halk plastik mermi ve tazyikli suyla saldırmıştı.
Anayasa değişikliği 45 senatörden 25’inin evet oyuyla kabul edildi.