Para çok başarı yok!
Türkiye’nin futboldaki hali içler acısı. Son FIFA sıralamasında 39.’luğu zar zor korudu.
Arif KızılyalınTürkiye’nin futboldaki hali içler acısı. Son FIFA sıralamasında 39.’luğu zar zor korudu. Avrupa kupalarında 5 takımla başlayan yolculuk, güç bela 2 ekiple devam ediyor. 3 büyüklerin kendi aralarında oynadıkları derbiler hariç diğer lig maçları, 2-3 ülkede ya naklen yayımlanıyor ya özet görüntüye razı oluyor. Seyirci konusu ise içler acısı. Biraz Fenerbahçe biraz Galatasaray, az buçuk Beşiktaş, ucundan da Trabzonspor olmasa, Süper Lig’in seyirci ortalaması 10 binlerin altına düşecek.
Bu görüntüye karşın, geçenlerde yapılan bir araştırma Süper Lig’in, futbolcuya en fazla parayı ödeyen 8. organizasyon olduğunu ortaya koydu. Vergi avantajı da eklendiğinde Türkiye dünyanın futbolcuya en fazla para ödeyen 5. ülkesi!
Avrupa’nın ünlü spor araştırma grubu Sporting Intelligence, tüm dünya liglerini baz alarak yaptığı araştırmada Türkiye’yi ‘Zenginler Ligi’nin as oyuncularından biri olarak gösterdi. FIFA sıralamasında Türkiye’nin fersah fersah önündeki Belçika, Hollanda, Danimarka gibi ülkeler, futbolcuya ödenen maaşlarda Süper Lig’in çok gerilerinde kalırken ortalama 742 bin Avro’luk rakam, yeşil sahalardaki tezatı da ortaya koydu!
Futbol dünyası da tıpkı Türk ekonomisi gibi, üretim yapmayan, dışa bağımlı bir görüntü çizdi.
Vergisini bile ödüyorlar
Altyapıların (A) takımlara oyuncu taşıyamaması nedeniyle, yaşı geçkin yıldızlara Avrupa standartlarının çok üzerinde para ödeyen Türkiye'de futbolcu maaşlarının yarattığı bir başka eşitsizlik ise vergi konusunda yaşanıyor. Yasa gereği futbolcuların kazançlarından sadece yüzde 10'luk bir stopaj vergisi kesilirken, bu rakamın da kulüpler tarafından ödenmesi, ortalama 742 bin Avroluk geliri aslında ikiye katlıyor. Tabloda bu istisnai durum hesaplandığında Türkiye dünyanın en fazla maaş ödeyen 5. ülkesi haline geliyor
Rekor Ada’da ama!
Futbol dünyasında oyunculara en fazla maaşı ödeyen ülke İngiltere. Belli bir sayıda milli olma, AB pasaportu vb. kriterler koyan İngilizler, Premier Lig’e adım atan yıldızlara ortalama yıllık 3.3 milyon Avro ödüyor. Endüstriyel futbolun beşiği sayılan İngiltere, bu parayı naklen yayın ücretleri, isim hakkı, tribün gelirleri, her türlü sponsorluk anlaşması ve yasal bahisle çıkartıyor. İngiltere sonrası İspanya La Liga, 2.4 milyon Avro’yla 2. sırayı alırken İtalya, İngiltere’nin yarı parasını ödemesine rağmen 1.7 milyon Avro’yla ilk 3’teki yerini koruyor. Bundesliga 1.5, Fransa 1.1 milyon Avro ortalaması tuttururken, son yıllarda futbola aşırı yatırım yapan Çin; 903 bin Avro, Rusya ise 753 bin Avro’yla Türkiye’nin hemen bir basamak üstünü paylaşıyor.
Futbolun sambacıları Brezilya, 576 bin Avro’yla Türkiye’nin altında. ABD (446 bin Avro), Arabistan (436 bin Avro), Belçika, Meksika, Hollanda ve Japonya ilk 10’u oluşturuyor. İsveç’te ise futbol, en az kazandıran mesleklerden. Ortalama yaklaşık 87 bin Avro. Keza Danimarka ve bir dönem futbola inanılmaz paralar saçan Yunanistan (129 bin Avro), listenin altlarında yer alıyor. Yine FIFA sıralamasında Türkiye'ni çok gerilerde bırakan 20. sıradaki Galler'de futbolcu 5 bin 400 Avro'ya oynarken, 35. sıradaki Bosna'da maaşlar 36 bin avro sınırında.
Giderde ilk 10’da, ya gelirde?
Türkiye, futbolcuya en fazla parayı ödeyen ülkeler arasında 8. sırada olmasına karşın tiraci gelirlerde sınıfta kaldı. Geçenlerde yayımlanan Deloitte Futbol Para Ligi’nde Real Madrid; 750.9 milyon Avro, Barcelona; 690.4 milyon Avro ve Manchester United; 666 milyon Avro’luk gelirleriyle en çok kazanan 3 takım olmuştu. Türkiye’nin en fazla futbol gelirine sahip 3 takımı; G.Saray, F.Bahçe ve Beşiktaş, yaklaşık 100’er milyon Avro barajına yaklaşamadıkları için ilk 30’a bile giremez hale geldiler.
Ve ne yazık ki Türkiye’de kazanç tamamen naklen yayın, stat gelirleri ve devletin vergi-Spor Toto reklam desteğine kalmış durumda. Gelir kalemleri bu kadar sınırlıyken futbolculara ödenen yüksek maaşlar, Türk futbolunu batağa götüren parametre olarak gösteriliyor.