'Papa'nın görevi, Türkiye'ye ne yapacağını söylemek değildir'
Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, “Papa, Erdoğan'a, Ortadoğu barışı için liderlere uluslararası bir toplantı çağrısı yapması teklifinde bulundu mu?" sorusuna, “Papa'nın görevi, Türkiye'ye ne yapması gerektiğini söylemek değildir" şeklinde cevap verdi.
cumhuriyet.com.tr
Peder Lombardi, basın merkezinin bulunduğu Hilton Otel'de, 78 yaşındaki Arjantinli ruhani liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile yaptığı görüşmelere ilişkin kısaca bilgi verdi.
PAPA, DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİNİ VURGULADI
Lombardi, heyetler arasından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan ikili görüşmenin planlananın çok dışında, 1 saat sürdüğünü aktardı. Lombardi, iki liderin ele aldığı konular arasında, terörizmle mücadele, İslamofobi, Hristiyanofobi ve zenofobi (yabancı korkusu) gibi korkularla mücadele, din özgürlüğü, fundamentalizm ve Türkiye'de yaşayan yaklaşık 30 bin Katolik'in durumu olduğunu anlattı.
Sözcü ayrıca, 2006 yılında bu ülkeyi ziyaret ettiği sırada Emerit Papa 16. Benediktus'un da altını çizdiği gibi, Papa Francesco'nun da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sırasında düşünce özgürlüğünün, özgürce bireylerin kendilerini ifade etmelerinin gerekliliğine vurgu yaptığını belirtti.
TÜRKİYE'YE NE YAPMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMEK PAPA'NIN GÖREVİ DEĞİL
Lombardi daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Papa, Erdoğan'a, Ortadoğu barışı için liderlere uluslararası bir toplantı çağrısı yapması teklifinde bulundu mu?" sorusuna şöyle yanıt verdi: “Papa, Türkiye'ye özel siyasi bir mesaj vermedi. Türkiye'ye ne yapması gerektiğini söylemek Papa'nın görevi değildir. O daima genel bir perspektifte karşıtlıklarla mücadele, uluslararası terörizm karşısında uluslararası işbirliği ve bu konuda uluslararası toplumun sorumlulukları ve mülteci problemiyle ilgili konuşur. Papa daha ziyade dini bir liderdir ve bu nedenle İsrail ve Filistinli liderlerin katılımıyla, Haziran ayında Vatikan'da bir barış duası yaptı."
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI İLE VATİKAN'IN DİNLER ARASI DİYALOG TANIMI FARKLILIĞI
Lombardi'nin, Papa'nın Mehmet Görmez ile konuştuğu konular arasında dinler arası diyalog olduğunu da söylemesi üzerine bir gazeteci, “Mehmet Görmez son yaptığı açıklamalarda dinler arası diyaloğun, İslam ile Hıristiyanlık arasında kullanılan bir tabir olmadığını, Vatikan'ın kullandığı bu tanımlamadan kastın, Hristiyan kiliselerinin birbirleri arasındaki diyalog olduğunu söyledi" hatırlatmasında bulundu. Bunun üzerine Peder Lombardi şunları kaydetti:
“Papa şimdi İstanbul'a giderek, Ortodoks Patrik Bartholomeos ile ekümenik bir görüşme gerçekleştirecek. Biz Hristiyanlar arasındaki diyaloğa 'ekümenizm' diyoruz. Biz, dinlerarası diyalog ile Hristiyanlar ve diğer dinlerle diyaloğu kastediyoruz; İslam, Yahudilik, Budizm, Hinduizm gibi. Yani İslam bağlamında da diyalog dediğimizde dinlerarası diyalogdan bahsediyoruzdur."
"PAPA, MEHMET GÖRMEZ'DEN ÇOK ETKİLENDİ"
Peder Lombardi, Papa'nın, çok dostça bir görüşme gerçekleştirdiği Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kişiliğinden çok etkilendiğini de dile getirerek, “Papa, Görmez ile çok iyi bir diyalog kurdu. Dinin de ötesinde derin ve hassas bir diyalog bu" dedi.
Bunun üzerine bir gazeteci, Papa'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde neler hissettiğini sordu. Lombardi buna, “Görüşmede ben yoktum, bu nedenle bilmiyorum. Ancak bir tarafta bir dini hassasiyeti olan bir politikacı, diğer tarafta da Papa var. Sanırım bu yeterli" diye yanıt verdi.
Öte yandan, dün akşam Vatikan Büyükelçiliği'nde konaklayan Papa, burada bulunan az sayıda Katolik cemaati ile bir araya geldi.
Papa bugün Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi ziyaretlerinin ardından Harbiye'deki St. Spirit Katolik Kilisesi'nde bir ayin düzenleyecek.
Bunun ardından Fener Rum Patrikhanesi'ne geçmesi planlanan Papa, Ortodoks Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme gerçekleştirecek.