Papadopulos yaşamını yitirdi
Eski Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, yaşamını yitirdi. Papadopulos, solunum yetmezliği şikayetiyle 22 Kasım'dan bu yana Lefkoşa Rum Genel Hastanesi Yoğun bakım servisinde tutuluyordu. Eski Rum liderinin durumunun sabah saatlerinde ağırlaştığı ve öğle saatlerinde öldüğü belirtildi. Kıbrıs Rum Kesimi, Papadopulos'un vefatı nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.
cumhuriyet.com.trRum Radyosu, Lefkoşa Rum Genel Hastanesi'nde akciğer kanseri tedavisi gören Tasos Papadopulos'un 74 yaşında hayatını kaybettiğini bildirdi. Rum Bakanlar Kurulu, Papadopulos'un ölümü nedeniyle saat 15.00 dolaylarında toplandı. Bakanlar Kurulu, Papadopulos'un vefatı nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.
Liderlerden başsağlığı mesajları
KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos için, ''Enosis diye yola çıkıp Kıbrıs'ı ikiye bölenlerdendir. Bütün bunlara rağmen ailesine, yakınlarına baş sağlığı diliyorum'' dedi.
İstanbul'da bulunan Denktaş, Papadopulos'un ölümüyle ilgili olarak, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ''Bizim dinimizde, kültürümüzde ölünün arkasından kötü söz söylenmez. Ancak tarihi açıdan Kıbrıs'ın başına gelen bütün felaketlerin sorumlusu olan Makarios'un yanında aynı suçu sonuna kadar paylaşanlardandır.
Türklerin haklarını, Türkiye'nin garantörlük hakkını hiçe sayarak 1960 anlaşmalarını yok farz ederek başlattıkları saldırılarının sonucu bugüne kadar Kıbrıs'ta iki taraf arasında barış anlaşması yapılamamıştır.''
Papadopulos'un, ''Kıbrıs'ın Yunan toprağı olduğuna inanarak yaşadığını'' ifade eden Denktaş, şöyle devam etti: ''Türklere tek bir hak vermemek üzere yaşadı. Daha bundan 15-20 gün önce yapmış olduğu bir açıklamada, '1960 Anlaşması ortaklık değildi üniter bir devletti' diyecek kadar yanlış fikirlerden vazgeçmediğini gördük.
Bunun gibi liderler olmamış olsaydı, Makarios gibi koyu bir Türk düşmanı ve Kıbrıs'ı Yunanistan yapma hayalinde yaşayan liderler olmamış olsaydı bunca insan Kıbrıs'ta ölmezdi, Kıbrıs ikiye bölünmüş olmazdı. Enosis diye yola çıkıp Kıbrıs'ı ikiye bölenlerdendir. Bütün bunlara rağmen ailesine, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Tarihe maalesef olumlu bir miras bırakmış değildir. Kıbrıs'ta Türklere yapılan zulüm, Kıbrıs'a yapılan yanlış icraat tarih sayfalarında yazıldığında Makarios'la birlikte Papadopulos'un adı da aynı satırda geçecektir. Arkada bıraktığı, bize göre ses budur.''
Denktaş ve Papadopulos, en son, 2003-2004 yıllarında Annan Planı müzakerelerinde bir araya gelmişlerdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, eski Rum yönetimi lideri Papadopulos'un ölümü nedeniyle ailesine ve Rum halkına metanet diledi. Talat, Yenidüzen gazetesinin kuruluş yıl dönümü resepsiyonu sırasında ölüm haberini alması üzerine yaptığı açıklamada, Papadopulos'un yakınları ve sevenlerinin üzüntüsünü paylaştığını belirtti. Papadopulos'un ailesine ve Rum halkına metanet dileyen KKTC Cumhurbaşkanı, cenaze törenine katılmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine, ''cenaze töreninin tarihi belirlendiğinde konuyu değerlendireceğini'' söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Papadopulos'un ölümü nedeniyle, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a mesaj gönderdi.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da Papadopulos'un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diledi.
Papadopulos kimdir?
Kıbrıslı Türkleri imha planı olarak bilinen "Akritas Planı"nın hazırlayıcısı olan Tasos Papadopulos, 7 Ocak 1934'de doğdu.
16 Şubat 2003'te yapılan başkanlık seçimini kazanarak, Kıbrıs Rum yönetiminin 5. lideri olan Papadopulos, bu görevini şubat 2008'e kadar sürdürdü.
Papadopulos, Londra'daki Gray's Inn Barrister-at-law okulunda hukuk eğitimi gördü.
Ada'ya 20 yaşında geri döndü ve EOKA'nın, İngiliz sömürge idaresine karşı mücadelesinin siyasi sorumlularından oldu.
Papadopulos, Şubat 1959'da Zürih Anlaşması'nın imzalanması için Londra konferansı toplandığında, tavsiyelerini almak üzere Makarios tarafından Londra'ya çağırdığı kişiler arasında yer aldı.
Zürih anlaşmasının imzalanmasından sonra kurulan geçici hükümette Makarios tarafından, yeni devletin iç güvenliği ve örgütlenmesi sorumluluklarını da barındıran İçişleri Bakanlığı'na atandı.
16 Ağustos 1960'da Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda Makarios tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirildi.
Papadopulos, "bağımsızlık için geçiş döneminde", Rum tarafının 4 kişilik komisyonunda yer aldı, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası görüşmelerini yaptı ve hazırladı. Kıbrıslı Türklerin 1963'te ortaklık cumhuriyetinden dışlanmasının ardından, Sağlık, Tarım ve Maliye bakanlıkları da yaptı.
Temmuz 1970'te bakanlıktan ayrılarak, Glafkos Klerides'le birlikte merkez sağ görüşlü Birleşik Parti'yi kurarak, milletvekili seçildi.
Zamanın BM Genel Sekreteri Kurt Waldeim başkanlığında, Anayasal sorunların çözülmesi için Haziran 1968'deki müzakereler başladığında; zamanın meclis başkanı olan Rum müzakereci Glafkos Klerides'in danışmanıydı. 15 Temmuz 1974'te Makarios'a karşı girişilen darbede tutuklandı.
Müzakerecilik görevini Klerides'ten 1976'da devraldı ve Temmuz 1978'e kadar bu mevkide kaldı.
Müzakerecilik görevi sırasında, 1977'de, kurduğu Ulusal Konsey Üst Komitesi Başkanı olarak Viyana Konferansı'nda, coğrafi bir haritanın da eşlik ettiği, iki bölgeli iki kesimli federasyon çözümü önerisini sundu.
1976'da yeniden milletvekili seçildi ve 1981'de Birleşik Kıbrıs partisini kurdu. Bu parti 1988'de merkez Demokratik Parti'yle (DİKO) birleşti ve 1991'de bu partinin ilk milletvekili seçildi, 1996'da da aynı partiden milletvekili oldu. Ekim 2000'de, eski Rum lider Spiros Kiprianu'nun ölümünden sonra, Rum meclisindeki üçüncü büyük siyasi güç olan DİKO Başkanlığı'na seçildi.
Fotini Mihailidi ile evli olan Papadopulos, Konstantino, Maria, Nikola ve Anastasia adında 4 çocuk babasıydı.
Şubat 2008'deki Rum başkanlık seçimini birinci turda kaybeden Papadopulos, başkanlık görevini, seçimi ikinci turda kazanan AKEL Genel Sekreteri Dimitiris Hraitofyas'a devretmişti.
1964'te, "Türk donanması adaya geldiğinde kurtaracak tek bir Türk bile bulamayacak" sözünü söyleyen Papadopulos, "Türk kasabı" olarak da anılıyor.
Papadopulos'un sahibi olduğu hukuk bürosunun, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in yurtdışına kaçırdığı paraların aklanmasına karıştığı iddia edildi.
"Hayır" için ağladı
24 Nisan 2004'te yapılan Annan Planı referandumunda Papadopulos, televizyondan ağlayarak yaptığı konuşmada, Rum halkının planan "hayır" demesini istemişti. Sonuçta da Rum tarafı onun tercihine uydu.
"Devlet teslim aldım eyalet teslim etmem" diyen Papadopulos, 7 Nisan 2004 akşamı yaptığı söz konusu tarihi konuşmasında özetle şöyle demişti: "Bugün Kıbrıs'ın yarını için karar vereceksiniz, neslimiz için karar vereceksiniz. Gelecek nesiller için karar vereceksiniz. Yargınıza itimadım var. Sahte ikilemlere girmeyeceğinizi, tehditlerden korkmadığınıza inanıyorum. 'Son şans' diyenlere inanmadığınızı biliyorum. Rum halkı seni 24 Nisan'da güçlü bir 'hayır' demeye davet ediyorum. Adaleti savunmanı, onurunu savunmanı istiyorum. 'Hayır' desek de bir hafta sonra AB üyesiyiz. Devletimizi ortadan kaldırmak istiyorlar. Annan planı bir uzlaşma sonucu ortaya çıkmadı."