Pancar üreticisi bitirilecek

CHP’li Ömer Fethi Gürer, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 14 şeker fabrikasının satış sürecinin başlatılmasının şekerpancarı üreticilerini de tedirgin ettiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 14 şeker fabrikasının ihale sürecinin başlatılması üreticileri şekerpancarı üreticilerini de tedirgin etti. Türkiye’de 2010 yılında 136 bin 748 şekerpancarı çiftçisi varken, ne yazık ki yapılan yanlış uygulamalar sonucunda şekerpancarı üreten çiftçi sayısı sürekli azaldı. Şu anda pancarının üretim alanlarında kota uygulaması ciddi sorunlar var. A kotasında yapılan alımın dışında C kotası uygulaması getirilince çiftçi maliyetine ürettiği şekerpancarını satamayarak bunları hayvan yemi olarak satın salan besicilere vermek durumunda kaldı.

5 yılda kapanır

Nişasta bazlı şeker için yatırım yapanların pazarın tümüne egemen olmak istediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarı üretim maliyeti nedeniyle şu anda dünyada şeker üretiminin en pahalı olduğu üretim çeşididir. Ama en sağlıklı ürün de bu şekilde üretiliyor. Bu nedenle dünyada belirli ülkelerde şekerpancarı stratejik bir ürün olarak korunuyor. Geçmişte tekelde ne yapıldıysa, geçmişte SEKA’da ne yapıldıysa, Sümerbank’ta ne yapıldıysa şeker fabrikalarında da o yapılacak. Yani 2019 seçimleri süreci dikkate alınarak beş yıl süre ile işletilme zorunluluğu getirilmiş gibi görünen işletmeler kuruluş yapıları nedeniyle modernize edilmedikleri için bu beş yılın sonunda büyük ölçüde özelleştirilseler dahi devre dışı kalacak ve piyasa nişasta bazlı şeker üreticilerine teslim edilecek. 14 tane fabrikanın kapatılması özelleştirilmesi demek 5 yıl içinde kapatılması demektir, bunun örneklerini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Şeker fabrikalarının satılmasını eleştiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Bir Kızılderili deyişiyle bu arkadaşlara seslenmek istiyorum; Son fabrika satıldığında, son üretici toprağını terk ettiğinde, beyaz AK Partili adam beton ve asfaltın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” ifadelerini kullandı.

İlk talip Çemaş

ÖİB’in Türkşeker’in 14 fabrikasının özelleştirilmesi için ihale sürecinin başlatıldığını açıklamasının ardından ilk resmi talipli belli oldu. Çemaş Döküm, Kırşehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesiyle ilgili dosyanın Özelleştirme Dairesi’nden alınması ve fabrikanın satın alınmasına yönelik tetkikat ve çalışma yapma konusunda Genel Müdür Hüseyin Özel’in yetkilendirildiğini duyurdu. Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’a kadar teklif verilebilecek.