Pamuk üreticisi prim kurbanı

CHP’nin çiftçi milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, pamukta destekleme primi için dekar üretimin 650 kilogramdan 500 kilograma düşürülmesinin nedenini ve üreticinin tarımdan uzaklaşmaması için ne gibi önlemler alındığını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

İZMİR / Cumhuriyet

Pamukta 2019 yılı priminin 3 yıldır olduğu gibi yine kilogram başına 80 kuruş olarak belirlendiğini anımsatan Bakırlıoğlu, “Buna karşın destekleme primi ödenecek pamuk miktarı, dekar başına 650 kilogramdan, 500 kilograma düşürülmüştür. Yani çiftçinin dekar başına prim kaybı 120 liradır. Bu sınırlama ile ne kadar üretirse üretsin çiftçi en fazla dekar başına 500 kilogram için destekleme primi alabilecektir. Bundan en çok etkilenecek olan ise Manisa ovasında dekar başına 600-700 kilogram pamuk alan Manisalı çiftçilerdir” dedi.

Ülkemizde pamuk alanlarının, ithalat ve fiyatların düşük olması nedeniyle hızla azaldığını da anımsatan Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “2002 yılında 721 bin hektar olan alan pamuk ekilen toplam tarım alanı, 2009 yılında 419 bin hektara kadar düşmüş, verilen desteklemeler sayesinde 2018 yılında 580 bin hektara kadar yükselmiştir. Görüldüğü üzere verilen destek sayesinde pamuk ekimi yeniden başlamış. Manisa Ovası önemli bir pamuk üretim merkezi iken, para kazanamayan Manisalı çiftçi pamuk üretiminden vazgeçmiş ve tarımsal desteklemeler sayesinde 20 yıl aradan sonra yeniden pamuğa yönelmiştir. Durum böyle iken destekleme primi miktarını artırmayıp, bir de üstünde dekar başına verilecek destekleme miktarının düşürülmüş olması Manisalı çiftçiler başta olmak üzere, ülkenin her yerindeki pamuk üreticilerini zor durumda bırakacaktır.”

İthalat yüzde 56 arttı

Bakırlıoğlu, “2003-2017 yıllarında pamuk ithalatı yüzde 56 artarak 900 bin tonu geçti. İthalata ödediğimiz para ise 1.6 milyar doları aştı. Çiftçi örgütleri ve uzmanlar pamuk ithalatının azalmasının ancak üretimi artırmakla mümkün olacağı konusunda hemfikir. Çiftçiyi pamuk üretiminden vazgeçirecek, pamuk üretimini azaltacak, buna karşın ithalatı artıracak olan bu tarım politikasını anlamak mümkün değil” dedi.