Pakistan'da büyük felaket
Pakistan'da son 15 günde 1600'den fazla kişinin ölümüne, 13 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmesine yol açan sel felaketinden en fazla etkilenen Pencap eyaletinin Başbakanı Şahbaz Şerif, maddi hasarın boyutlarını kestiremediklerini, felaketin Pakistan'ın ekonomisine büyük zarar vereceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trSelin vurduğu bölgelerde incelemelerde bulunmak için geldiği Rahim Yar Han kentinde demeç veren Şerif, muson yağmurlarının yol açtığı, son zamanların en büyük sel felaketinde, en fazla hasarın ülke ekonomisinin can damarı olan Pencap eyaletinde olduğunu belirtti.
Eyalet topraklarının geneline yakının selden etkilendiğine işaret eden Şerif, 5 bine yakın köyün tamamen sular altında olduğunu, 9 milyondan fazla kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.
Felaketin boyutlarının tespit edilemeyecek ölçüde büyük olduğuna ve ekonomik etkisinin ağır olduğuna dikkat çeken Şerif şunları kaydetti:
"Milyonlarca hektar tarım arazimiz sular altında kaldı, yollarımız, köprülerimiz ve sulama kanallarımız büyük hasar gördü, felaketin tarım alanlarına ve hayvancılığımıza verdiği ve uzun vadede vereceği zararı kestirmekte zorlanıyoruz. Zaten yoksul olan mağdurların çoğunluğu, sahip olduğu küçük arazileri ekerek ve besledikleri birkaç hayvanla geçimlerini sağlıyordu. Şimdi sahip oldukları her şeylerini kaybettiler. Biz devlet olarak bütün imkanlarımızı seferber etmemize rağmen maalesef yetersiz kalıyoruz, federal hükümetten ve uluslararası kuruluşlardan henüz yardım almadık, ancak felaketin boyutları devlet imkanlarıyla telafi edilemeyecek kadar büyük. 10 milyona yakın insanımızın geleceği tehdit altında..."
Açıkta kalan sel mağdurlarının acilen temiz su, gıda ve çadıra ihtiyacı bulunduğunu, salgın hastalıkların önünün alınması için çok acil tedbirler almak zorunda olduklarını ifade eden Şerif, "Sel suları içinde yaşamak zorunda kalan halkımız susuzluk çekiyor. Günde 500 bin plastik şişe suyu mağdurlara dağıtıyoruz. Salgın hastalıklara karşı aşılama çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve zehirli hayvanların ısırmalarına karşı bütün kamplara serum gönderdik" diye konuştu.
Pakistan'da son 80 yılda kayıtlara geçen en büyük doğal afetin etkilerinin sonraki günlerde daha da ortaya çıkacağını belirten Şerif, uluslararası örgütleri Pakistan için daha duyarlı olmaya çağırdı.
Türkiye'yi her alanda kendimize örnek alıyoruz
Bu arada bölgesel yönetim olarak Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Şerif, her alanda Türkiye'yi örnek aldıklarını söyledi.
Eğitim, ticaret, şehircilik, çevre ve güvenlik konularında işbirliği yapmak amacıyla Türkiye'ye bürokratlarını gönderdiklerini belirten Şerif, terörle mücadele için bazı güvenlik görevlilerinin Türkiye'de eğitim aldığını ifade etti.
Şerif, ocak ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde Ankara, İstanbul ve Kayseri'ye gittiğini ve Türkiye'nin gelişmişlik seviyesinden çok etkilediğini kaydetti.
BM: 6 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı var
BM, sel felaketinin vurduğu Pakistan'da 6 milyon insanın, yaşamlarını sürdürebilmek için acil yardıma ihtiyaçları olduğunu bildirdi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu Sözcüsü Elisabeth Byrs, şu anda, yaşamlarını sürdürebilmeleri için acil yardıma ihtiyaçları bulunan 6 milyon insan üzerine yoğunlaştıklarını belirtti.
Byrs, Pakistanlı yetkililerin yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiği yönündeki tahminlerinin fazla olduğunu çünkü bu tahminlerin, sellerden çok farklı boyutlarda etkilenen insanları kapsadığını açıkladı.
Sözcü, BM'nin yarın New York'ta uluslararası mali yardım çağrısında bulunacağını kaydetti.
Pakistan'da geçen haftadan bu yana süren sel felaketi ve toprak kaymalarında en az 1600 kişinin öldüğü, 14 milyona yakın kişinin de afetten etkilendiği bildiriliyor.