Pahalılık kurbanı

Büyük kentlere getirdikleri bir büyükbaş hayvanın 10 günlük masrafının bin lirayı aştığını belirten satıcılar, satışların masrafları bile karşılayamamasından endişeli.

Gamze Bal

Kurban Bayramı’na bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen satıcılar getirttikleri hayvanların ellerinde kalmasından dolayı kaygılı. Kurbanlıklar 28 Ağustos’tan itibaren İstanbul’a getirildi ancak satışlar istenildiği gibi gitmiyor. Geçen seneye kıyasla düşük satışlar yaptıklarını anlatan satıcılar, müşterilerin kurban fiyatlarını pahalı bulduğundan dolayı alamadıklarını dile getirdi.

İstanbul’daki büyük kurban pazarlarının bulunduğu Başakşehir ve Büyükçekmece’de dahi durgunluk yaşandığını belirten satıcılar, kurbanlıklar için kiraladıkları alanların masrafını bile karşılayamadıklarını anlattı. Çeşitli illerden çıkıp İstanbul’a gelen satıcıların tek umutları ise, kalan 5 gün içerisinde satışlarda canlılık yaşanması. Aksi halde bu seneyi zararla kapatacaklar.

Fiyatlar arttı

Kurban pazarlarında 25 yıldır satış yaptığını dile getiren Ömer Yıldız, bu sene kurbanlık fiyatlarında artış yaşandığı için satışların durgunlaştığını söyledi.

Hem geçen seneki fiyatları bulamadıklarını hem de diğer masraflarda da artış yaşandığını kaydeden Yıldız; “Geçen sene kurbanlıklar için Doğu’dan gelen TIR’a 3 bin lira veriyorduk, bu yıl bu rakam 6 bin liraya çıktı. Kiraladığımız çadıra geçen yıl 10 bin lira veriyorduk; bu yıl 20 bin liraya çıktı. Masraflarımızı karşılayamıyoruz. Geçen yıl 55 tosunum vardı, bir hafta içerisinde 25 tanesini satmıştım. Bu yıl bir haftada 46 büyükbaş hayvandan 5 tanesini satabildim” diye konuştu.

Alım gücü de yok

Kurbanlık pazarına gelen insanların çoğunlukla asgari ücretle geçinen emekçiler olduğuna dikkat çeken Yıldız, tüketici kitlenin alım gücünün olmadığını vurgulayarak; “Asgari ücretle çalışıp da her ay kurbanlık için 100 lira kenara koyup biriktiren insanlar biliyorum. İnsanların alım gücü yok. Biz de ekmek parası için çıkıp geldik İstanbul’a. Ama duruma bakılırsa üzerine para verip öyle gideceğiz” dedi.

Masraflar karşılanamıyor

Büyükçekmece’deki kurban pazarında diğer satıcılara göre ‘iyi’ satış yapan tek isim ise Bilal Özer. Özer, bir hafta boyunca 63 büyükbaş hayvandan 8 tanesini satabilmiş.

Kurbanlıkların yem, nakliyat parası gibi masraflarının yanı sıra bir de 20 bin lira çadır kirası ödediğini belirten Özer, “Geçen yıl yaptığım satışlarla masrafları karşılayabilmiştim. Bu yıl masrafları karşılayacak satış yapabileceğimi düşünmüyorum. Tek umudum son hafta satışlarda canlılık yaşanması” dedi. Büyükbaş hayvanların ortalama 8-9 bin liradan başlayıp 27 bin liraya kadar çıkabildiğini ifade eden satıcılar, küçükbaş hayvanların ise en az 500-700 liradan başlayarak 1200-1700 liraya çıkabildiğini söyledi. 35 yıldır her yıl kurban kestiğini söyleyen Hasan Burhan, özellikle küçükbaş fiyatlarının arttığından yakınarak “Ben geçen yıl kesimle birlikte 800 lira vermiştim. Şimdi kesim hariç 1200 lira diyorlar fakat 15 kilo et çıkmaz” diye konuştu.

Haftada 'bir' satış

“21 hayvanım var. Bir haftada yalnızca bir satış oldu” diyen Büyükçekmece pazarındaki satıcı Ahmet Turan Gönültaş ise, bu yıl hem alıcıların hem de satıcıların mağdur olduğunu söyleyerek aile içi bütçeye uygun fiyatta olan kurbanlıkların dahi satılamadığını ifade etti. Bölgede 21 senedir olmalarına rağmen satışların durgunluğundan dert yanan Gönültaş, “Hep zarar ediyoruz. Alıştık artık. Öyle bir ülke ki burası, tam kâr edeceğiz diyoruz yeni bir olay oluyor. Ama kalan son bir haftadan umutluyuz. Eğer gene satış yapamazsak hayvanları yaylaya götüreceğiz” diye konuştu.

'Hepimiz borçluyuz'

İstanbul’a gelen satıcıların kurban pazarı içerisine park ettikleri arabalarında konakladıklarını belirten Yılmaz Aras, verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi. Bir büyükbaş hayvanın 10 günlük masrafının 1000 lira olduğunu belirten Aras, kiraladıkları çadır fiyatına bir de hayvanların yemi dahil edildiğinde günlük 2 bin lira masraf ettiklerini belirterek, “Çektiğimiz çileye değmiyor. Sadece burada değil, tüm pazarlarda durgunluk var. İstanbul genelinde 50 hayvan getiren biri bir hafta boyunca sadece 2 hayvanını satabilmiş. Böyle giderse bu işi bırakırım. Hatta borcum olmasa bugün bırakırım. Hepimiz borçluyuz. 20 seneden fazla bu işi yapan arkadaşlarım bile bırakmayı düşünüyor” dedi.