Özgür Gündem'in kapatılmasına tepkiler büyüyor
Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ve çalışanlarının gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor. Sivil toplum ve medya, sesini ‘Özgür Gündem’ için yükseltti.
EVRİM ALTUĞTürkiye’deki pek çok kültür sanat örgütü ve uluslararası basın kuruluşu, Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ve çalışanlarının gözaltına alınmasını tepkiyle karşılıyor.
1994’te gazetenin o günkü ismi ‘Özgür Ülke’ için yürüyüşe geçen Orhan Pamuk, durumu protesto etti. Gazetemize özel açıklama yapan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Değerli yazar Aslı Erdoğan’ın ve Özgür Gündem’de çalışan diğer arkadaşların gözaltına alınmasını protesto ediyorum” dedi. TYB Başkanı ve gazetemiz köşe yazarı Metin Celâl, TYB adına şunları belirtti: “Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakolu gibi işleri sadece yazmak, çizmek ve yayımlamak olan yazarların, gazetecilerin, çizerlerin ve yayıncıların yazdıkları yazılar gerekçe gösterilerek tutuklanması, gözaltına alınması, evlerin basılıp aranması yayınlama özgürlüğü açısından son derece endişe vericidir. Hükümeti ve tüm yöneticileri temel hak ve özgürlüklere uygun davranmaya çağırıyoruz.”
BOYUN EĞMEYECEKLER
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS): “Evi basılan, gözaltında ya da tutuklu olan gazeteci ve yazarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Egemenler elbette biliyor; ama biz bir kez daha ilân ediyoruz ki özgürlük düşüncesini savunanlar boyun eğmedi, eğmeyecek...”
SUSTURMA İRADESİ
RSF’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya Sorumlusu Johann Bihr: “Medya kuruluşunu kapatmak, editöryal çizgiyi reddetmenin değil susturma iradesini gösteren sansürün en uç örneğidir. Kabul edilemez.”
NEYLE ÖVÜNECEKLER?
RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu: “Düne kadar Türkiye medyasının çeşitliliği ile övünen Sn. Numan Kurtulmuş’a Özgür Gündem, Cumhuriyet, İMC, Hayat, Halk TV’leri ve geriye kalan medya organları olmadan neyle övüneceklerini sormak isterim. İntikam amaçlı tüm bu orantısız müdahaleleri en sert şekilde kınıyoruz.
AYNI ÇUVALA KONULDU
PEN Türkiye: “Ağır ve zorlu bir dönemi yaşarken “suçlu” ve “suçun” aynı çuvala konulmaya çalışıldığını görüyor; bundan kaygı duyuyoruz. Özgür basının önünün kesilerek, yazarları cezalandırılarak, korku üretilerek, intikam tutkusuyla adımlar atılması, bu ülkeyi yaşanılabilecek bir ülke olmaktan hızla çıkarmaktadır.
GAZETECİ DÜŞMAN DEĞİL
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC): “Gazete kapatarak, gazeteci gözaltına alarak, gazeteci tutuklayarak, basının özgür olduğunu ve 15 Temmuz tarihinde yaşadığı darbe girişimini Türkiye Dünya’ya nasıl anlatacaktır? Özgür Gündem Gazetesi açılmalıdır. ‘Barışın, kardeşliğin yeniden yeşertilmesi’ sürecinde gazeteciler yine ‘düşman’ görülmemeli, medya kapatılmasından, gazetecilerin sürekli mağdur edilmesinden vazgeçilmelidir.”
YENİ HAK İHLALİ
Basın Konseyi: “Darbe girişimi sonrasında çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, tutuklanması ve son olarak Özgür Gündem Gazetesi’nin de geçici olarak kapatılması gibi kararlar, yeni hak ihlallerine yol açmaktadır.”
SİSTEMATİK TACİZ
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Nina Ognianova: “Darbe girişimi gazetenin kapatılmasını ve gazetecilerin gözaltına alınmasını haklı kılmaz. Türkiye’de uzun bir süredir yetkililer sistematik bir şekilde adalet sistemi aracılığıyla Özgür Gündem gazetesini sürekli taciz ediyordu.
MEDYAYA BASKI ARTIYOR
Freedom House Başkan Yardımcısı Daniel Calingaert: “Türkiye, medyaya uyguladığı baskının ölçüsünü arttırıyor. OHAL kararı, düşünceleri nedeniyle insanları cezalandırmak için kullanmamalı.”
TOPLUMA GÖZDAĞI
İnsan Hakları Derneği (İHD): “Hak ve özgürlüklere yönelik saldırılar ile işkencenin alenileştirilerek topluma gözdağı verilmeye çalışıldığı ortamda düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıya son verilmeli.
MUHALİF TASFİYESİ
Alevi Bektaşi Federasyonu: “Darbe girişimini bahane ederek diğer muhalif güçleri de tasfiyeye yöneldiler.
1994’TE AYDINLAR ÖZGÜR ÜLKE DAĞITT I Nisan 1994’te kapatıldıktan sonra Özgür Ülke ismiyle yola devam eden gazete, 1994 Aralık ayında ölümle sonuçlanan bir bombalı saldırıya uğramıştı. Bu olayın hemen ardından gazete ile dayanışma amacıyla, yazar Aslı Erdoğan, şair ve yazar, oyun yazarı Murathan Mungan, yazar Latife Tekin, yönetmen ve oyuncu Orhan Alkaya ve gazeteci Ahmet Altan ile oyuncu Lale Mansur ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve pek çok aydın ile yurttaş, İstanbul Beyoğlu İstiklâl Caddesi’nde bir dayanışma eylemi yaparak gazete dağıtımı yapmıştı. Yine, gazeteye yönelik olarak bu yılın Haziran ayında düzenlenen dayanışma amaçlı “Nöbetçi Yayın Yönetmenliği” eylemine, gazetemiz köşe yazarı ve eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar Evrensel gazetesindeki meslektaşı Fatih Polat ile destek vermiş, ‘’Bize şu gazeteye gitmeyin diyorlarsa, ısrarla gideceğiz. Bu televizyonu izlemeyin diyorlarsa, izleyeceğiz ve bu şekilde haklarımıza sahip çıkacağız’’ diye konuşmuştu. |
'ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ'
Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) geçici olarak kapatılan Özgür Gündemi Gazetesi önünde dün biraraya gelerek kapatma kararını protesto etti.
Barış Anneleri’nin de ellerinde Özgür Gündem gazetesinin son sayısını taşıyarak katıldığı eylemde HDP Milletvekili Hüda Kaya, gazeteciler Celal Başlangıç, Ayşe Yıldırım, Hakan Tahmaz, Fatih Polat ve Tuğrul Eryılmaz da katıldı.
“Özgür basın susturulamaz”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Özgür Gündem yalnız değildir”, “Asla boyun eğmeyeceğiz” sloganlarının atıldığı eylemde cemiyet adına açıklamayı ÖGC Eş Başkanı Hakkı Botan okudu. Botan, basın özgürlüğü açısından en alt seviyede olan Türkiye’nin kapatma kararının ardından daha da gerilediğini söyledi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği Eş Başkanı avukat Sinan Zincir gözaltındaki gazetecilerin “Özgür basın çalışanları boyun eğmedi, eğmeyecek. Gerçeği yazmaktan vazgeçmeyeceğiz” dediğini aktardı. Gazeteci Celal başlangıç ise “Kepengi indirilmiş, çalışanları yaka paça gözaltına alınmış bir gazetenin önündeyiz. Bu Türkiye’deki basın özgürlüğünün fotoğrafıdır” diye konuştu. HDP Milletvekili Hüda Kaya da, “Hakikatin sözü olan sesimizi kesen zalimlere karşı dayanışmak amacıyla buradayız” dedi