"Özel sektör çay fiyatını indirdi"

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi Bazı özel sektör kuruluşlarının yaş çay taban fiyatını peşin alımlarda 15-20 Kuruş aşağıya çektiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu'da 767 bin dekar alanda 200 binin üzerindeki üreticinin geçimini sağladığı çayda hükümetin belirlediği 88,5 kuruş taban fiyat ve 11,5 kuruş destekleme primi olmak üzere toplamda bir liranın üreticiyi tatmin etmediği gözlendi.
 

ÇAYÜDAD: Verilen fiyat emeğimizi karşılamaktan çok uzak

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi ise yaş çaya verilen fiyatı tatmin edici bulmadıklarını belirterek, "Verilen fiyat emeğimizi karşılamaktan çok uzak. Bunun yanında bir de daha önce taban fiyatın altında çay almayacaklarını açıklayan özel sektörün alım fiyatını düşürmesi de eklenince üretici kaderi ile baş başa bırakılmış oldu" diye konuştu.

Özel sektör firmalarının peşin alımda taban fiyatı 15-20 kuruş aşağıya çektiğini bildiren Mavi, şöyle konuştu:
"Üreticinin mağduriyeti her geçen yıl daha da artıyor. Çaykur'un kontenjanlı alımı nedeniyle ürününü Çaykur'u satamayan üretici, mecburen özel sektöre yöneliyor. Ama özel sektör firmaları da fırsatçılık yapıp kendisine mecbur olan üreticinin ürününü yok pahasına elinden alıyor. Taban fiyattan alım zaten yapılmıyor, fiyat 65 kuruşa kadar iniyor. Son günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla bölge genelinde yaş çay hasadının yoğunlaşması da özel sektörün fırsatçılık yapmasına imkan tanıyor. Çünkü üreticinin hasat olgunluğuna gelen ürününü bir an önce hasat edip satması gerekiyor. Üretici normal ödeme yöntemiyle satsa, emeğinin karşılığını kaç yıl sonra alacağı belli değil. Düşük de olsa peşin alım yoluyla satıp alacağını garantiye almak istiyor."
 

Üretici mağdur ediliyor

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birçok özel sektör temsilcisinin sezon başlamadan önce belirlenen taban fiyattan peşin alım yapacaklarını söylediklerini belirtti. Çaykur'un kontenjan düşürmesinin ardından özel sektörlerin verdikleri sözden döndüklerini dile getiren Paliç, "Özel sektörün taban fiyat olan 88,5 kuruştan yapacağını peşin alımların ödemesini de bir iki hafta içinde, normal alımların ödemesini ise 2-3 ay içinde yapacağını duyurmuştu. Ama Çaykur'un kontenjanlı alım yapmaya başlaması ile verilen sözler unutuldu. Üretici mağdur edilmeye başlandı" şeklinde konuştu.
 

Çay üreticileri ikiye bölündü

Çay üreticeleri ise, fiyat konusunda ikiye bölündü. Bir grup üretici fiyatı yetersiz bulurken, enflasyonun üzerinde açıklanan fiyatı normal bulan üreticiler de oldu. Hükümetin açıkladığı çay fiyatının bir ekmek bile almadığını savunan üreticiler, Rizeli Başbakan Erdoğan'dan bu konuya bir çare bulmalarını istedi.