Özcan Işıklar: Silivri huzur kenti
CHP Silivri Belediye Başkan adayı ve mevcut Başkanı Özcan Işıklar, Silivri’nin bir huzur kenti olduğunu belirterek, “Topraklarında mor lavantaların açtığı, Avrupa ülkelerini kıskandıracak fabrikalarıyla üretimin yapıldığı ve gülen yüzlerin yaşadığı bir ilçe. Silivrimizden başlayan Trakya Çeperli Tarım Teknoloji Vadisi, tarımın ve gıdanın silikon vadisi Trakya’da kurulacak. Merkezi Silivri olacak olan bu projede Çatalca, Büyükçekmece, Edirne, Kırklareli ve Bulgaristan’ın Kırcaali şehirleri ile işbirliği yaparak, Avrupa’nın ve İstanbul’un güvenli gıdasını biz sağlayacağız” dedi.
cumhuriyet.com.trCumuhriyet’in sorularını yanıtlayan Özcan Işıklar, şunları söyledi:
Belediyecilik anlayışınız nedir?
Silivrili hemşerimize, ibadet ederken seccadesinden, okula başlarken çantasına, annelerin doğum yaptığında sütünün arttırılmasına yarayacak olan ilacına, okuldaki çocuğunun yiyeceği ekmeğine kadar hizmet ettik. İlçemizde sosyal belediyeciliği yaşatıyoruz. 8 bin çocuğa forma giydiren bir belediye var burada. Sağlık, eğitim, kültürel faaliyetler, çocukların geleceği, iş güvencesi, istihdam alanları ve daha birçok alanda yurttaşlarımıza hizmet götürüyoruz. Silivri’nin bugün yüzde 70’i memnunsa, İstanbul’da da en memnun edici ilçeyse, asayişi en güvenli yerse, 42 kilometre olan sahilinde en güvenli alansa Silivri, topraklarda gökyüzünü karartmayıp, rüzgarını kesmeyip, güneşini kapatmadığımız içindir.
‘Silivri meydan kültürüyle tanıştı’
Başkaları bunları belediyecilik hizmeti olarak görmüyor ve sorunda burada zaten. Onların bakış açısıyla bizim bakış açımız farklı. Onlar belediyeciliği beton, demir, bina, marina. Biz ise yurttaşlara her alanda dokunuyoruz. Ben burayı teslim aldığımda Silivri’de bir tane tiyatro salonu, nikah salonu, sahil düzenlemeleri yoktu. İnsanlarımız evine kapanmıştı, meydanları yoktu. Selimpaşa’dan tutun, Gümüşkaya, Çanta, Değirmenköy, Ortaköy, Kavaklı bir çok mahallede bir meydan kültürüyle tanıştı Silivri.
‘13 bin kişi iş sahibi oldu’
Silivri’de 8 belediyeyi toparlayarak, Silivri’yi en başından sonuna kadar birleştirdik. Silivri de bir sadaka kültüründe olan sosyal yardımlaşma, dayanışma anlayışını geliştirdi. İlk defa belki de Türkiye’de Gıda Bankası ile yardımlaşma anlayışını kurduk ve yardımlaşma kültürünü geliştirdik. Önceki yıllarda bir tane kültür ve sanat diyalog evi vardı. Elli kişilik bir grubun faaliyet gösterebileceği bir yerdi. Biz bugün bir alanda 4 bin kişiyi sanatla buluşturuyoruz. Tüm yurttaşlarımızın evlerine sağlık getirdik. Daha önce böyle bir birim bile yoktu. Büyükşehir’in açtığı ‘Özürlüler’ merkezi diye bir yer vardı ben böyle bir şehir teslim aldım. Biz yaşlısına, gencine, engellisine herkese hizmet veren bir engelli ve yaşlı koordinasyon merkezi kurduk. İşsizlik oranının yüksek olduğu bu dönemde bizim istihdam yaratan bir birimimiz var. 18 bin kişi bizden hizmet aldı. 13 bin kişi iş sahibi oldu.
İlçedeki en temel sorun nedir?
İlçemizde ulaşım sorunu var. Geçen yıl 865 araba aylık tescil almış, yıla vurulduğunda 10 bin araç ediyor. Gece sokağa çıktığınızda park etmiş arabalardan yaya bile yürüyemiyor. Bizim bu soruna ilişkin önerimiz E-5 Karayolu’nu şehrin dışına çıkaralım. Zaten sadece şehirlerarası yolculuğa hitap eden bir hat. Böylece, trafik sıkıntısını ortadan kaldırmış oluruz. Yapmamız gereken bunu elbirliği ve fikir birliğiyle yaptırmak. Başka çözümü de yok. Şehrin merkezini araçsızlaştırmak için de yurttaşları toplu taşımaya özendireceğiz. Kısa vadede ilçemizin 3 ayrı noktasında toplamda 3 bin araçlık otopark yapacağız. Ayrıca özel sektörü teşvik edip ilçenin yoğun bölgelerinde katlı otoparklar yapılmasını sağlayacağız. Silivri’nin ulaşım sorununu çözebilecek en önemli projemiz ise ilçeyi 3 merkeze yoğunlaştırmak. Mevcut merkezdeki yoğunlaşmayı diğer merkezlere taşıyarak, şehir merkezini yayalaştıracağız. Bu sayede hem trafik hem çevre sorununu çözerek, esnafımıza katkı sağlamış olacağız. Şehrin tüm akslarını birleştirecek, modern kentlerde olduğu gibi çevreci bisiklet yolları yapacağız.
Projeleriniz nelerdir?
Silivri bir huzur kenti. Topraklarında mor lavantaların açtığı, Avrupa ülkelerini kıskandıracak fabrikalarıyla üretimin yapıldığı ve gülen yüzlerin yaşadığı bir ilçe. Silivrimizden başlayan Trakya Çeperli Tarım Teknoloji Vadisi, tarımın ve gıdanın silikon vadisi Trakya’da kurulacak. Merkezi Silivri olacak olan bu projede Çatalca, Büyükçekmece, Edirne, Kırklareli ve Bulgaristan’ın Kırcaali şehirleri ile işbirliği yaparak, Avrupa’nın ve İstanbul’un güvenli gıdasını biz sağlayacağız.
Tarım projeleri
Tıpkı Organize Sanayi Bölgelerinde olduğu gibi, kanunu bizce hazırlanan Organize Tarım Bölgesi ile hayvancılık dahil işleme, paketleme, lojistik ve gıda sanayisi ürünlerinin de üretildiği bağımsız bir merkezi hayata geçireceğiz. Yüzde 100 Burslu Tarım Lisemizde yakaladığımız başarıyı bir adım daha ileriye taşıyarak Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’ni gençlerimizin eğitim ve öğretim hayatına kazandıracağız. Geleceğin tarım mühendislerini Silivri’de yetiştireceğiz. E-5 karayolu üzerinde 4 ayrı noktada kuracağımız satış merkezleri ile Silivrimizin bereketli topraklarında yetişen yerel, doğal ve taze ürünleri ‘Aile Tarımı’ teşvik ederek, üreticiden direk tüketiciye ulaştıracağız. Böylelikle hem üreticiyi destekleyecek hem de vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya kolay ulaşmasını sağlayacağız. Kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohumlarımızı bulup, onları geliştirip gelecek kuşaklara aktaracağımız merkezimizde, tohum test laboratuvarı, embriyo dondurma ve doku kültürü laboratuvarı gibi fiziki yapılarda kuracağız. Kuş Gözlemciliği, Trekking, Botanik Turları, Bisiklet, Foto Safari ve Gastronomi alanlarında STK, Spor Kulüpleri ve sanatçılar ile işbirliği yapılarak, köylerde Ekolojik Turizm Müzesi kuracağız. Köylerde yaşayan halkımıza ek gelir kapısı açacağız.
Eklemek istedikleriniz?
Hangi belediye başkan adayı ilkokulda okuyan çocuğun, çantasıyla, bu şehrin ekmeğiyle dertleniyor? Hangi belediye başkanı, şehrindeki engellisine, yaşlısına, hastasına dertleniyor? Hangi belediye başkanı, toprak ve tohum diyor. Hangi belediye başkanı, iş, aş istihdam diyor? Hangi belediye başkanı, ben sana gelecek umudunu sağlayabilirim diyor? Hangi belediye başkanı meydanlar yapıp meydanlarda buluşalım diyor? Hangi belediye başkanı tarihi değerlerimizi açığa çıkaralım diyor hangi belediye başkanı, müze, tiyatro diyor, sanat diyor duydunuz mu bir tanesinden bugüne kadar? İşte bunlar gelişecek Silivri’de. Bunun için ben kazanacağıma inanıyorum.