Özbekistan'da Özbek Pilavı Festivali düzenlendi
Özbekistan'da "Tatil Dünyası Uluslararası Turizm Fuarı" çerçevesinde ilk defa Özbek Pilavı Festivali düzenlendi.
cumhuriyet.com.trÖzbekistan Aşçılar Birliği tarafından organize edilen festivalde, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen aşçılar, kendi yörelerine özgü pilavları hazırlayarak yarışmaya katıldı.
Taşkent'teki Uzexpocenter'de yapılan festival çerçevesinde pişirilen pilavlar, seçkin jüri üyeleri tarafından değerlendirmeye alınırken, festivale gelen ziyaretçiler de ikram edilen pilavlardan tatma imkanı buldu.
Özbek pilavı, ülkenin çeşitli bölgelerinde, yapılış şekli ve kullanılan malzemelere göre farklık gösterirken, ülkenin çeşitli yörelerinden gelen aşçılar da Özbek pilavının bu özelliğini ortaya koymaya gayret etti.
Özbek pilavı çeşitleri arasında yer alan Toy aşı, Bayram aşı, Devzira aşı, Çayhane pilav, Semerkant pilavı, Andican pilavı ve Taşkent pilavı büyük ilgi gördü.
Festivalin ardından en iyi aşçılar jüri üyeleri tarafından ödüllendirildi.
En iyi aşçı Taşkent'teki Karavan restoranın aşçısı Avazbek Zakirov seçilirken, ayrıca "en sağlıklı pilav", "geleneklerde yenilik", "dünden bugüne", "benzersiz tad", "unutulan reçete" gibi dallarda en iyiler belirlendi.
Özbek mutfağının temel yemeklerinden olan Özbek pilavı, düğün, bayram, doğum günü, hatta matem günlerinde misafirlere ikram ediliyor.
Ülke genelinde 100'e yakın çeşidi olan pilavın tarifinin, ünlü tıp bilgini İbni Sina dönemine kadar gittiğinin rivayet edildiği Özbekistan'da, pilav için şarkılar, maniler, atasözleri ve deyimler bulunuyor.
Pilavla ilgili bazı atasözü ve deyimler şöyle:
"Bir pulun kalsa da pilav ye, bir günün kalsa da pilav ye. Fakir insan pilav yer, zengin insan ise sadece pilav yer. Gördün aş, kaldırma baş. İyi insan aş vaktinde gelir."