'Özbekistan ve Afganistan'dan antep fıstığı ithalatı yapılabilir'
Antep fıstığı Kilogram fiyatı 200 lirayı aşınca baklava üreticileri antepfıstığında ithalat izni için iki bakanlığın kapısını çaldı. BAKTAD Başkanı, "Özbekistan ve Afganistan gibi ülkelerden ithalat yapılabilir" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce rekor kıran fıstık fiyatları için Tarım Bakanı Fakıbaba'yı eleştirerek "Fakıbaba ne diyor Tarım bakanı fıstık böyle olursa dışarıdan alırım diyor. Be vicdansız fıstığın adı Antep fıstığı. Antep neresi? Antep fıstığı ithal edilir mi, sende hiç vicdan yok mu?" demişti.
cumhuriyet.com.trAntepfıstığının fiyatının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 300 artması, baklava üreticilerini isyan ettirdi. Birinci sınıf baklavalık iç fıstığın kilogram fiyatının 200 lirayı aşmasına tepki gösteren baklava üreticileri, vergisiz ithalat talebiyle Ekonomi ve Tarım bakanlıklarının kapısını çaldı. Baklava üreticilerinin 3 aylık ithalat talebini olumlu değerlendiren iki bakanlığın, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıyacağı öğrenildi.
Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre fıstıklı baklava üretemez noktaya geldiklerini belirtip, Ramazan Bayramı'ndan önce fiyatların düşmesinin tek yolunun ithalat olduğunu savunan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, sorunu ilgili bakanlıklara taşıdıklarını aktararak, "Ekonomi Bakanlığı ithalat talebimize sıcak baktı. Tarım Bakanlığı risk analiz raporu vermeden ithalat gerçekleşemiyor. İki bakanlık istişare edecek" diye konuştu.
1 HAFTA İÇİNDE 60 LİRA ZAM
Antepfıstığı ticaretinin yüzde 90'ının kayıt dışı yapıldığını belirten Yıldırım, "Fıstık, bir yatırım aracı haline dönüştü. Üretimle alakası olmayan kişiler antepfıstığını hasat zamanı alıp depoluyor, piyasada fıstık kalmayınca ürünü yüksek fiyattan satıyor. Bir hafta içinde fıstığa 60 lira daha zam geldi" diye konuştu.
'İTHALATLA 120 LİRAYA DÜŞER'
İthalatın yerli üreticinin zarar görmemesi için kısa süreli yapılacağını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Hasat ağustos ayı ortalarında başlar. 3 aylık süre için ithalat yapılabilir. İran, Irak, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan'dan ithalat yapabiliriz. Kalitesi bizimki kadar olmaz. Fiyatlar hemen dengelenerek 2-3 gün içinde düşmeye başlar, 120 liraya kadar düşer. Hasat başlayınca da 80 lira civarına düşer. Karaborsacılar 250 liradan satsa bile hasat zamanı üreticinin elindekini toplamak için fiyatları düşürecek" dedi.
FİYAT ARTINCA İÇİNDEN BEZELYE BİLE ÇIKMIŞTI
Ramazan ayında talebin artmasıyla önceki yıllarda özellikle merdiven altı üretilen baklavalarda ceviz ve antepfıstığı yerine maydanoz, bezelye ve yerfıstığı kullanıldığı da tespit edilmişti. Fıstık fiyatı arttığında fırsatçıların da arttığına değinen uzmanlar, "Baklavayı ucuza satanlar mercimek ya da bezelyeyi kıyıp üzerine fıstık aroması katıp satıyorlar" diyerek vatandaşları uyarıyor.
'STOKÇULUK YAPTIRMAYIZ'
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, antepfıstığı fiyatlarındaki artışla ilgili, "Piyasayı gözetliyoruz, fiyatlar gereken ayarın altına düşmediği takdirde gerekli tedbirleri alırız" dedi. Gaziantep ziyareti sırasında Fakıbaba, "Sadece stokçuluktan para kazanmak isteyenlere karşı gerekli önlemleri alacağız. Stokçuluk yaptırmayız, yapılmasına da izin vermeyiz" ifadesini kullandı.
TMO'nun elinde 100 bin ton kabuklu fındık olduğunu vurgulayan Fakıbaba, "Baklavacı arkadaşlar 'İnsanlar bu lezzete alıştı' diyor. Ama fıstıklı baklava 60 lira ise cevizli 50, fındıklı da 40 lira olur. Eğer ben çocuğuma baklava götüreceksem mutlaka cevizli götürmek zorunda mıyım? Üreticilerin çeşitliliği artırması gerekir" dedi.
"FISTIĞIN ADI ANTEP FISTIĞI"
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce rekor kıran fıstık fiyatları için Tarım Bakanı Fakıbaba'yı eleştirerek "Fakıbaba ne diyor Tarım bakanı fıstık böyle olursa dışarıdan alırım diyor. Be vicdansız fıstığın adı Antep fıstığı Antep neresi? Antep fıstığı ithal edilir mi? Sende hiç vicdan yok mu?" demişti.