Özal iddiaları Yıldız ve Ergin'e soruldu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin sorulara tekminli cevap verdiler.

cumhuriyet.com.tr

Kayseri'de partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Yıldız, ''Turgut Özal'ın vücudunda dört ayrı zehir tespit edildiği'' iddiasıyla ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Bu tür konularda son derece dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
''Bu ülkenin saygın cumhurbaşkanı ile ilgili bir iddiadan bahsediyoruz. Adli Tıp Kurumumuz ve Adalet Bakanlığımız bununla alakalı sonuçları resmi bir şekilde paylaşmadığı sürece ben, bir hüküm cümlesine varmanın doğru olmayacağı kanaatindeyim. Resmi açıklamalar yapılır, hangi yönde yapılır, bunu hep birlikte izleriz. Kamuoyu ile paylaşırlar, onun üzerine hangi süreç işleyecekse o devam eder. Bunlar son derece sorumluluk isteyen konular.

slubumuzu, ifadelerimizi, dikkatli kullanmamız gereken konular. Ben resmi açıklamaların, iddialardan daha ziyade kesin hüküm, sonuç cümlelerinin kullanıldığı ifadeleri merak ederim ve onu beklerim. Tüm kamuoyuna da bunu tavsiye ederim.''

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Konya İl Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen Medya Tanıtım Günleri'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetede yer alan haberde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Ergin, ''Şu anda otopsi sonucundan elde edilen veriler, 1. İhtisas Kurulu'nun değerlendirmesine tabi tutuluyor'' diye konuştu.

Bu kurulda Adli Tıp uzmanları ve üniversitelerden gelen konunun uzmanı hocaların oluşturduğu bir çalışma grubunun titiz bir mesai harcadığını ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

''Önemli bir konudur. Ama 1. İhtisas Kurulu raporunu yazıp, bunu tescil etmedikçe Adalet Bakanı sıfatıyla benim bu konuda doyurucu bir şey söyleme şansım yok. Evet, Özal'ın ölümünden bu yana çeşitli tereddütler, endişeler dile getirilmiştir. Zaten bu tereddüt ve endişelerin dile getirilmesi sürecine bağlı olarak 19 yıl sonra mezarının açılması ve otopsi yapılması uygulamasına gidilmişti. Elde edilen veriler uzmanlarınca değerlendiriliyor. Şunu söyleyeyim; hangi veriler var ise ölüm anında hemen hemen tamamına yakın bulguları elde edebilecek bir başarılı otopsi yapılmıştır. Onun için adli tıp sürecinden sonra bu tereddütlerin izale olacağını düşünüyorum şahsen. Normal bir ölüm müdür, yoksa dışarıdan bir müdahale var mıdır? Bu sualler cevabını bulacaktır diye ümit ediyorum. Şu aşamada daha fazlasını ifade etmeyeceğim, çalışmalar devam ediyor. 1. İhtisas Kurulu resmi raporunu başsavcılığa ulaştırdığında, değerlendirmeyi ilgili başsavcılığımız yapacak.''