'Oyumun rengini de belli etmedim'

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 12 Eylül'de yapılacak halk oylaması ilgili ''Şu anda bulunduğum konum tarafsızlığı gerektirir. Oyumun rengini de belli etmedim, ancak Anayasa değişikliğindeki hiçbir madde Türkiye'ye geri götürmez'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları Toplantısı için geldiği Kanada'nın başkenti Ottava'daki programının ardından Toronto kentine geçti. Türk okulu Nil Akademi'yi ziyaret eden Şahin, okul binasının önünde öğrenciler ve Türk vatandaşları tarafından karşılandı. Şahin'e binayı gezdiren Nil Akademi Genel Müdürü Sadettin Yalçın, 2005 yılında Türk iş adamlarının desteği ile kurulan; ana sınıfı, ilköğretim ve lise bölümü bulunan okulda, 270 öğrencinin eğitim gördüğünü, 15'i Türk, 13'ü Kanadalı olmak üzere 28 öğretmenin görev yaptığını anlattı. Şahin, okulda öğrenci ve öğretmenlerle sohbet etti, okulun toplantı salonunda öğrencilerin sunduğu halk oyunları gösterisini izledi.

Burada bir konuşma yapan Şahin, Kanada'da Türk vatandaşları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu, bunun ramazan ayına rastlamasının ziyarete ayrı bir anlam kattığını ifade etti. Gittiği her ülkede bir Türk okulu gördüğünü, bu okullarda öğretmenlerin fedakar bir şekilde görev yaptığını belirten Şahin, Nil Akademi'nin de Kanada'da önemli bir hizmet üstlendiğini kaydetti. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının en büyük probleminin çocukların eğitim konusu olduğunu belirten Şahin, ailelerin, çocuklarının kültürlerini, özlerine olan bağlılıklarını yitirmemesi için mücadele ettiğini söyledi. Yurt dışındaki Türk okullarının bu problemin çözümünde önemli bir görev yaptığını ifade eden Şahin, Nil Akademisi'nin de bu okullardan biri olduğunu dile getirdi. Türk vatandaşlarının yoğun olduğu her ülkede Türk okulu açılmasının, bazen o ülkenin mevzuatı gereği kolay olmadığını belirten Şahin, Kanada'nın bu konuda hoş görülü bir politika yürüttüğünü kaydetti. Şahin, bu anlayışın diğer ülkelerde de hakim olmasını arzu ettiklerini belirtti.
 

'Açlık terörü bile azdırır'

Kanada'ya, başkent Ottava'da düzenlenen G-20 Ülkeleri Parlamento Başkanları Toplantısına katılmak için geldiğini anımsatan Şahin, toplantıda, ''açlık'' gibi önemli bir konunun tartışıldığını söyledi. Dünyadaki açlık sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Şahin, ''Çünkü açlık barışı engeller, terörü bile azdırır'' dedi. Hemen her sorunun altında cehaletin yattığını ifade eden Şahin, bu nedenle dünyadaki bütün milletlerin, özellikle gençlerini iyi yetiştirmesi, kendini düşündüğü gibi başkalarını da düşünen insan tipi ortaya çıkartması gerektiğine işaret etti. Dünyada 1 milyar insanın açlık sınırın altında yaşadığını, 1 milyar insanın ise obezite ile mücadele ettiğini belirten Şahin, bunun büyük bir çelişki olduğuna dikkati çekti. Şahin, ancak insan sevgisinin bu çelişkiyi ortadan kaldırabileceğini söyledi.

'Oylarınızı bulunduğunuz ülkelerde kullanabileceksiniz'

Türkiye'nin yurt dışındaki vatandaşların sorunlarının çözümü için her zaman çaba sarf ettiğini belirten Şahin, bu kapsamda Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı adı altında müstakil birim oluşturulduğunu anımsattı. Türk vatandaşlarının, Türkiye'de yapılan bir seçimde, yaşadıkları ülkelerde sandığa giderek oy kullanmalarını sağlayacak düzenlemenin de yapıldığını belirten Şahin, 2011 yılındaki genel seçimde bunun uygulanmaya başlanacağını umduğunu söyledi.
 

Anayasa değişikliği

Şahin daha sonra, Kanada Türk İslam Derneğini ziyaret etti ve dernek yetkililerinden faaliyetler hakkında bilgi aldı. Toplum Merkezi'nde düzenlen iftar yemeğinde de Türk vatandaşları ile bir araya gelen Şahin, ilk defa bir Kadir gecesinde yurt dışında olduğunu, böyle bir gecede Kanada'da Türk vatandaşlarıyla birlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Yemekte vatandaşların sorunlarını ve Türkiye'den beklentilerini dinleyen Şahin, 12 Eylülde yapılacak halk oylaması ile ilgili bir soru üzerine, şu anda bulunduğu makamın tarafsızlığı gerektirdiğini ifade etti. Bu tarafsızlık ilkesi gereği kendi oyunun rengini de belli etmediğine dikkati çeken Şahin, ''Mecliste Anayasa değişikliği ile ilgili oturumları ben yönettim. Değişikliğin ne getirdiğini iyi biliyorum. Anayasa değişikliğindeki hiçbir madde Türkiye'yi geri götürmez'' diye konuştu.
 

Türk-Ermeni ilişkileri

Şahin, Kanada Federal Meclisi'nin 2004 yılında aldığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili karara değindi. Şahin, katıldığı toplantıda Kanada Senato Başkanı Noel Kinsella ile görüşmesinde de bu konuyu gündeme getirdiğini, parlamentoların yasama organı olduğunu, konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini söylediğini anımsattı. Türkiye'nin, özellikle son yıllarda, komşularıyla ''sıfır sorun'' politikası izlediğini, Ermenistan'ın da Türkiye'ye komşu ülkelerden biri olduğunu belirten Şahin, iki ülke arasındaki münasebetlerde ciddi bir yumuşama söz konusu olduğunu ifade etti.

Komşuluğun sayısız faydaları olduğunu kaydeden Şahin, kavganın ve gerginliğin kimseye yarar sağlamayacağına işaret etti. Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerin daha iyi bir hale gelmesi için attığı adımları anlatan, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a yaptığı ziyaretin önemine değinen Şahin, ancak Ermeni diasporasının, iki ülke arasında bir normalleşme istemediğini belirtti. Şahin Ermeni diasporasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin kendilerine zarar vereceğini düşündüklerİni ifade etti.

Konuşmasında Kanada ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinen Şahin, bir süredir iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin yapılmadığını, ancak bu ziyaretlerin artık başladığını, bunun ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağını söyledi.