Oynatmaya az kaldı (03.11.2015)
Seçimler sonrası yaşanan siyasi tartışmalar toplumun ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Psikiyatristler, toplumumuzun ‘takım tutar gibi’ siyasi parti tuttuğunu, bunun olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti.
SİBEL BAHÇETEPEPsikiyatrist Sabri Yurdakul, “Kişi televizyonu açıp izlediğinde, gazeteyi okuduğunda yine aynı siyasi tartışmaların içinde kalacak. Tatile çıkın, kafanızı dinleyin desek ne olacak? Artık haber hayatımızda. Bu nedenle bireysel destekten ziyade parti liderlerine ve toplumu yönlendiren bilgi sahibi denilen kişilere önemli görev düşüyor, daha dikkatlli olmalılar, bu konuya özen göstermeliler. Bir toplumu gererseniz gerilir, bırakırsanız da serbestleşir. Onlar konuşmalarında bunu tetikliyorlarsa, aşırı boyutlara vardırıyorsa ve kurbanlar arıyorlarsa o zaman insanlarda çok daha büyük tepkiler verir. Toplumun tansiyonunu el birliği ile düşürmek lazım. Maalesef bizler heyecanlı toplumuz ve ufacık şeylerle büyüyebiliyor tepkilerimiz. Liderlere ve toplumun önünde gelen, televizyonlara çıkan insanların, yorumcuların özen göstermelerinde fayda var.”
Nasıl atlatılır? * Toplumu yönlendiren isimlere görev düşüyor. * Siyasi parti liderleri daha dikkatli olmalı. * TV yorumcuları dillerine özen göstermeli. * Toplumun tansiyonu elbirliğiyle düşer |
TOPLUM İKİ KUTBA BÖLÜNDÜ
Psikiyatrist İnci Şen, 1 Kasım seçimlerinin ardından ülkede AKP’ye oy verenler ve vermeyenler şeklinde iki farklı kutuplaşma algısının oluştuğunu belirterek, bu kutuplaşmanın devam etmesi durumunda toplumda ciddi ruh sağlığı sorunlarının ortaya çıkacağını söyledi. Şen, “AKP hükümeti, bütün halkın partisi ve hükümeti olamıyor. Yalnızca kendisine oy verenlere demokrasiyi uyguluyor. Ülkenin diğer yarısına da intikam alır gibi davranıyor, bu da insanlarda doğal olarak korku ve endişeye yol açıyor” dedi. AKP’nin büyük çoğunluğu almasının onu destekleyen seçmene de güç verdiğini kaydeden Şen, özetle şunları kaydetti:
“AKP her konuda ‘ben her şeyi yaparım, çok başarılıyım’ psikolojisinde. Bu partiyi destekleyen seçmenler de kendilerine o kadar güveniyor ki, sosyal medyada küfürler ve hakaretler bile ediyor. Bu iki sınıflı bir halk olmamıza neden oldu. AKP’yi seçenler ve seçmeyenler diye. Türkiye’nin yarısı tamamen AKP hükümetinin baskısı altında, kendilerini kesinlikle özgür hissetmiyorlar, insanlar yüksek sesle fikirlerini söylemekten korkuyorlar, korku, kaygı ve ümitsizlik artar, bu da ciddi ruh sağlığı sorunlarına yol açar.”
TANSİYON ACİLEN DÜŞMELİ
Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul ise toplumun takım tutar gibi siyasi parti tuttuğunu, bunun tıpkı maç sonuçlarında verilen tepki gibi sonuçlara yol açtığını anlattı. Yurdakul “Bizim ülkemizde iş takım tutma halinde gittiği için haklı ya da haksız insanlar bir yenme ya da yenilme duygusu içine giriyorlar. Yenilenler öfke duyuyor, yenenler galibiyet sevincine giriyor” dedi. İnsanların bir araya gelerek bir şeyleri paylaşamaz hale geldiklerini vurgulayan Yurdakul, “İnsanlar takım duygularını partilere yatırıyor, kendi inançlarını onların sözcüsü kabul ediyor. Kendilerini ifade etmenin kazanma ya da yenilmenin duygularını tuttukları takıma bağlamaları nedeniyle, takım yenerse en iyiler, yenilirlerse çok kötü... Yani bu bizim kendi yapamadıklarımızı, başaramadıklarımızı başka insanların başarma isteğine dayalı bir durum. Bu kaygı ve öfke birçok ruh sağlığı sorununu da getirir ” dedi.
İDOLLERİ İKTİDAR OLDU
Türkiye Psikiyatrist Derneği’nden Doç. Dr. Burhanettin Kaya da toplumun ikiye bölünmesinin tehlikeli olduğunu belirterek “İktidara yakın insanlar, oy verdiği partinin ötekileştirici ve ayrıştırıcı dilini kendilerine idol kabul ediyorlar. Bunlar gücü seven, onaylayan insanlar... Toplum ciddi kutuplaştı, korku tohumları ekildi. Kutuplaşmayı siyasi dil olarak kullandılar. Böyle devam ederse ciddi sorunlar ortaya çıkar” dedi. Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Toros ise şunları kaydetti: “AKP seçmeni dışındaki seçmen için bu sonuç kitlesel depresyon yaratacak kadar etkili. Türkiye’deki siyasi liderler maalesef memleketine karşı sorumlu ve seçmenine karşı duyarlı olmak ile ilgili dengeyi bir türlü tutturamamaktadır.”