Öymen: Türkiye devredışı kalmıştır

Hükümetin, 'Gazze saldırıları' sonrası izlediği politikaları eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin bu politikalarla kalıcı çözüme katkıda bulunamadığını ve bu sebeple Türkiye'nin 'devredışı' kaldığını söyledi. Hamas'ın dünya devletlerince terör örgütü olarak kabul edildiğini belirten Öymen, "Derin strateji diye diye sonunda Ortadoğu'nun derin kuyularına düşeceğiz" dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, İstanbul Milletvekili ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının ardından hükümetin izlediği politikayı eleştirdi. 3 hafta süren ve bin 300 Filistinlinin yaşamını yitirdiği saldırılar konusunda hükümetin izlediği politikanın Türkiye'nin Filistin sorununa ilişkin aktif rol oynama şansını zayıflattığını söyleyen Öymen, dünya ülkelerinin hemen hepsinin Mahmut Abbas'ı Filistin'in meşru temsilcisi olarak gördüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Hamas'ın yanında yer aldığını kaydetti.

Başbakan'ın Hamas'ı Filistin Kurtuluş Örgütü'ne karşı da savunmaya kalktığını belirten Öymen, ''Dünyanın hangi demokrasisinde silahlı gücü olan partiler, seçimlere katılıyor? Demokrasi kuralları içinde bir elinde sandık, bir elinde füze olan partiler var mı?'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın aşırı söylemlerinin Yahudi karşıtı gösteriler yapanları yüreklendirdiğini ifade eden Öymen, Hamas örgütünün tüzüğünde "İslami cihat yoluyla İsrail'in haritadan silinmesi" hedefinin bulunduğunu belirterek Hamas'ın köktendinci bir örgüt olduğunu söyledi. Hamas lideri Haniye ile Suriye Sorumlusu Meşal'in yaptıkları bir röportajda "AKP'yi örnek aldıkları"nı söylediklerini ifade eden Onur Öymen Mısır'ın her vesileyle Hamas'a tepki gösterdiğini ve Abbas'a her türlü desteği verdiğini kaydetti.

 

"Hamas terör örgütü"

ABD ve AB ülkelerinin Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendirdiğini hatırlatan Öymen, AB Konseyi'nin yayımladığı ortam tutum belgesinin ekinde de Hamas'ın terör örgütü olarak 17'nci sırada yer aldığını, PKK'nın ise 23'ncü sırada yer aldığını söyledi.

Öymen ''Hükümetin, İsrail'in son Gazze saldırısından sonra izlediği politikalar, saldırıların sona ermesine, kalıcı bir çözüme hiçbir katkıda bulunmadı. Müzakerelerin ağırlık merkezini, Türkiye değil, Mısır oluşturdu. Zirve toplantıları Mısır'da yapıldı. Türkiye, büyük ölçüde devre dışında kaldı'' dedi.

 

"Nerede o Türkiye"

Öymen, Gazze'ye uluslar arası yardım kampanyası yapılması ve Türkiye'nin öncü rol oynaması gerektiğini belirtirken "Kosova'ya insani yardımda Türkiye, birinci sırada yer almıştı. Nerede o Türkiye? O zaman AKP iktidarı yoktu. İktidar, meselenin yanlış ucundan tuttuğu için bu çalışmalarda devre dışında kalıyor. Mısır üzerinde etkinliği yok. Mısır ile Fransa arasında yapılan çalışmalara, 'biz de bir temsilci gönderelim' diye rica minnet gönderiyorsunuz. Başbakanımız, tecrübesi olan devlet kuruluşlarından yararlanmak yerine, derin strateji bilgisi olan bazı uzmanlardan yararlanmayı tercih ediyor. Derin strateji diye diye, korkarız ki sonunda Ortadoğu'nun derin kuyularına düşeceğiz." diye konuştu.

 

"Cumhurbaşkanının Ermenistan ziyareti işe yaramadı"

Öymen, bir soru üzerine Ermenistan ile son günlerde meydana gelen gelişmeleri üzüntüyle karşıladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'ı ziyaretinin hiçbir sonuç vermediğini kaydeden Öymen "Türkiye tek taraflı taviz vererek bu ve benzeri meseleleri çözmeye çalışıyor, bu hazin bir tablodur" diye konuştu.

 

"Türkiye AB'den izahat istemeli"

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da AB ile ilişkileri değerlendirdi. AB'nin en üst karar organlarının Türkiye'ye tam üyelik yolunun tamamen kapatıldığı kararlar aldığını savunan Elekdağ, "Türkiye'nin müzakereleri katılım amacıyla yapmadığına ilişkin kararlar alıyorlar. Türkiye AB'den izahat istemesi gereklidir. Biz katılım için müzakere etmiyorsak niçin müzakere ediyoruz sorusunu sormalıdır. Ve net cevap istemelidir" dedi.

 

"Ermenistan sınırını açmak dış politikada en büyük hata olur"

Elekdağ, Ermenistan ile Türkiye arasındaki diyalog sürecini de değerlendirdi. Ermenistan'ın bütün amacının sınırları açtırmak olduğunu, Ermenistan'ın Türkiye'yi nefes borusu olarak gördüğünü ifade eden Elekdağ, "Eğer Türkiye sınırları açarsa, dış politikada bugüne kadar yaptığı en büyük hata olur. Türkiye, Azerbaycan'ı kaybeder" diye konuştu.