Ovacık Altın Madeni’nin 3. atık havuzu mahkemede: Kirlilik katmerlenir

Ovacık Altın Madeni’nin 3. atık havuzu için çevreciler dava açtı.

YUSUF ÖZKAN

Bergama Ovacık Altın Madeni’nin 3. atık havuzu için verilen ÇED iznine karşı açılan iptal davası kapsamında dün keşif yapıldı. Davacıların avukatlarından Arif Ali Cangı, “Ovacık Madeni yıllardır çevreyi ve hukuku kirletiyor. 3. atık havuzuyla birlikte kirlilik katmerlenecek” dedi. Bergama’da 3. atık havuzu yapılması için verilen ÇED olumlu kararına karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), TMMOB’a bağlı bazı odalar, İzmir Tabip Odası, Bergama Belediyesi ve 112 yurttaş dava açmıştı. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine dün bölgede bilirkişi keşfi yapıldı

Etkinlik sırasında açıklama yapan EGEÇEP avukatlarından Arif Ali Cangı, “Üçüncü atık depolama tesisi daha önce rezerv çıkarılan açık ocak düzenlenerek yapılmıştır. Sınırları Ovacık köyüne 100 metreden daha yakındır. Diğer köylere, Çamköy ve Narlıca’ya da çok yakın mesafededir. Atık depolama tesisinin yapıldığı açık ocak deniz kotunun ve yeraltı su tablasının altına inmiş durumdadır” dedi.

Açık ocağın batısının tamamen alüvyon bölgesi olduğuna dikkat çeken Cangı, olası kimyasal atık sızmalarında yeraltı sularını kirletebileceğini, bu nedenle Devlet Su İşleri’nin (DSİ) daha önce olumsuz görüş bildirdiğini vurguladı. Cangı, “Şimdi ne değişmiştir de aynı alana atık depolama tesisi yapılmıştır” sorusunu yöneltti. Cangı, ÇED olumlu belgesindeki eksiklikleri de şöyle sıraladı:

“ÇED raporunda yeraltı su tablasından bahsedilmemiş, kot açıklanmamış, tesisin yapılacağı açık ocak alanının, kayaçlarının geçirgenliği, jeolojisi yeterli şekilde ele alınmamış, olası riskler, yeraltı su tablasına sızma riski irdelenmemiştir. Ayrıca açık ocağın şevleri baraj/depo yapılmasına uygun değildir, dik olan ve en az 80-100 metre derinliğindeki bir açık ocağın şevleri nasıl düzeltilecektir; raporda bir kesit çalışması yer almamaktadır.”