Otyam'ı uğurladık
Ünlü ressam ve gazeteci Fikret Otyam için Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde tören düzenlendi. Kılıçdaroğlu, Otyam için “Onun röportajlarıyla Anadolu insanlığını öğrendim” derken, gazetemiz imtiyaz sahibi Orhan Erinç ise “Onu sadece isim olarak kaybettik” dedi. Otyam’ın cenazesi daha sonra Hacıbektaş’ta toprağa verildi.
Cumhuriyet/Ankara<video:343147>
Otyam için dün Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde tören düzenlendi. Otyam, tören sonrası vasiyeti üzerine Hacıbektaş’ta toprağa verildi.
Ankara’daki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, çok sayıda CHP milletvekili, sanatçı Musa Eroğlu ve Serenad Bağcan, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Törenin sunuculuğunu, Otyam’ın yeğeni Gökay Otyam yaptı. Törende ilk sözü Otyam’ın kızı Elvan Baransel aldı. Baransel, Otyam için, “Hayattayken değeri bilinen ender sanatçılardan biri” dedi.
Baransel, “Sizler sevdiğiniz bir yazarı, ressamı ve dostu kaybettiniz, bizler de bir eş, baba, amca, dayı, dede kaybettik. Bundan sonra ailesi olarak onu biz yaşatacağız” diye konuştu.
Fikret Otyam son yolculuğuna uğurlandı - FOTO GALERİ
‘Kalemi ve fırçası elinde öldü’
Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Otyam’ın “dostluğundan ve ağabeyliğinden derin bir ve büyük bir gurur” duyduğunu söyledi. Otyam’ın Cumhuriyet Gazetesi’nde sütünlara sığmadığı için kitaplarına aktardığı Doğu ve Güneydoğu öykülerenin “herkes için bilgi ve ışık kaynağı” olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kaleminin yetmediği yerde palet ve fırçasına sarılırdı. Gördüklerini ve yaşadıklarını yazı diliyle anlatmak kadar resmetmeyi de denedi. Hakkıyla becerdi” dedi. Otyam için “Kalemi ve fırçası elinde öldü” diyen Kılıçdaroğlu, Otyam’ın 50 yıl önce sergisini gezen CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün anı defterine yazdığı, “Otyam’ın sergisini gezdik, bir cilt kitap okur gibi çok şey öğrendik” ifadelerini aktardı.
Otyam’ı lise yıllarında tanıdığını, babasının Cumhuriyet gazetesini okuduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, “Onun röportajlarıyla Anadolu’yu tanıdık. Onun röportajlarıyla Anadolu insanlığını öğrendim. Ondan çok şey öğrendik” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, Otyam ile son defa İstanbul’da Maltepe Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen vakıf toplantısında birlikte olduğunu kaydederek, “Bir hayat adamı olduğunu, hayatında birçok şeyleri yaşadığını, öğrettiğini ve topluma görevini yaptığını biliyordu. Bunun huzuru içindeydi. Onu kaybetmek benim açımdan da çok büyük bir acıdır. Onu uzun yıllardır tanıyorum. Fotoğraflarıyla yazılarıyla resimleriyle uzun süredir tanıyorum. Allah rahmet eylesin” dedi.
Besteci ve yazar Ahmet Say ise bazı insanların kendi özgü ayırt edici bin havasının oldruğunu Otyam’ın da onlardan biri olduğunu dile getirdi. Say, Otyam için, “Sapına kadar solcuydu. Ama hiçbir sol çevre onu kendine mal edemezdi, bizim partiden demezdi. Türkiye’nin bütün sol güçlerine insanlıktan yana bir örnekti” dedi.
Otyam’ın sevdiği türkülerin sanatçılar tarafından seslendirildiği törenin sonunda, Otyam’ın naaşı omuzlara alınarak cenaze aracına konuldu. Otyam’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Nevşehir Hacıbektaş’a uğurlandı.
'Kimsesizlerin kimsesiydi'
Gazetemizin imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Otyam için “ağabey” dediğini, medya dünyasında “ağabey” unvanının önemli olduğunu belirterek, “Fikret ağabey kimsesizlerin kimsesiydi. Köy yaşamını, konargöçerlerin yaşamını, değişik dinsel anlayışların yaşamını gündeme getiren, Yaşar Kemal ile birlikte, ustalarımızdan biridir. Cumhuriyetçiler olarak Fikret ağabeyi gazeteci olarak biliriz. Atatürkçülükten, devrimlerinden, ilkelerinden vermedi. Onu sadece isim olarak kaybettik. O bütün yaşamında, Anadolu insanına borcunu ödemeye çalıştı” ifadelerini kullandı.