Otomatik bilgi paylaşımı ‘cennetleri’ küçültecek

Vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi hedefleyen otomatik finansal bilgi paylaşımı sistemini, bu yıl Türkiye de uygulama soktu.

Serhat Alıgil

Nisan 2017’de kabul edilen “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması” kapsamında OECD’nin geliştirdiği “Ortak Raporlama Standardı”nı, Türkiye de 1 Ocak itibarıyla fiilen yürürlüğe soktu. 

Anlaşmaya göre, bu standartlar, vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek ve vergi uyumunu artırmak için geliştirildi. Taraflar anlaşmayla kişi ve kurumlara ait mevduat hesabı, depo hesapları gibi finansal bilgileri paylaşacak. Bilgi paylaşımını Gelir İdaresi yönetecek.

Bu bilgilerin vergide büyük veri anlamına geldiğini belirten EY Türkiye Vergi Ortağı Abdulkadir Kahraman, “Söz konusu finansal hesap bilgileri kullanılarak bunlardan elde edilen gelir ve getirilerden vergiye tabi olanlar beyan edilmemişse üzerinden gelir ve kurumlar vergisi tarh ve tahsil edilecek. Vergi geliri artışı olabilir. Ayrıca 5 yıllık zamanaşımı dikkate alındığında ‘otomatik bilgi değişimi’ öncesi ‘varlık barışı’ son bir fırsat olabilir” dedi. Kahraman’a göre, otomatik bilgi paylaşımı ile sağlanan şeffaflık sayesinde mükelleflerin vergi düzenlemelerine uyumu artacak. 

GRİ VE KARA LİSTE

Bu anlaşmanın “vergi cennetleri” olarak nitelenen, daha çok ada tipi devletlere etkisini değerlendiren Kahraman, şunları anlattı: “Uyum sağlamayan vergi cennetleri risk altında. Vergi cennetleri bu nedenle bilgi değişim anlaşmaları imzalıyor. Aksi takdirde OECD ve AB vergi cennetlerini baskı altına alıyor. Bu nedenle vergi cennetlerindeki finansal hesaplar azalış trendinde.” Ayrıca OECD’nin verilerine göre, 2017 ve 2018’de otomatik bilgi paylaşımının başlaması ile uluslararası finans merkezlerindeki banka mevduatlarında yüzde 22’lik azalma oldu. Öteyandan OECD ve AB bu standartlara uymayan ülkeleri “gri veya kara” listelere alıyor.