Otizmli çocuk sahibi aile yalnız
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Eğitim Müdürü Bircan Tavas, otizmin etkilerinin derece derece olduğunu anımsatarak "Yapılan eğitimlerde düzelme durumu otizm hastasının derecesine göre değişmektedir" diye konuştu.
cumhuriyet.com.trYaygın gelişimsel bozukluk anlamına gelen otizmin her 150 çocuktan birini etkilediği, dünyada ise her 20 dakikada bir çocuğa otizm teşhisi konulduğu belirtiliyor. Otizm görülme sıklığının giderek arttığını belirten uzmanlar, hastalığın tedavisinde eğitimin çok önemli bir yer tuttuğunu ancak ülkemizde verilen eğitimlerin yetersiz kaldığını söylüyorlar.
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Eğitim Müdürü Bircan Tavas, yurtdışında otizm eğitiminin ayda 40 saat olduğunu anımsatarak “Ülkemizde ise ayda 8 saat eğitim veriliyor. Ve bu eğitimler gruplar halinde çocuğa sunuluyor. Bu eğitimler çok yetersiz, yoğun ve kaliteli eğitim oldukça önemli” dedi. Ankara Otistik Bireyler Derneği (ANOBDER ve OTİZM VAKFI) Yönetim Kurulu Başkanı Güzide Tekeş ise otistik bir çocuğun gelişim basamaklarını tırmanırken en büyük desteği ailesinden alacağını anımsattı. Tekeş, “Eğitim alan ve almayan çocuk arasında büyük fark var. Amaç kendi başlarına hayata tutunabilecek hale gelmeleri. Eğitimle sosyal ilişkideki yetersizlikleri, tekrarlayıcı ve takıntılı davranışları, dille ilgili sorunları aza indirgenebilir veya kaybedilebilir. Özel ilgi alanları tespit edilerek bu alana yönlendirilebilir. Akran grubu ile kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim alabilir. Sosyal hayata hazırlanabilir. Devletin eğitim gideri olarak özel eğitim kurumlarına ödemesi dışında maddi destek yok, bu da eğitim süresi için yeterli olmayan bir miktar. Aile her konuda yalnız, el yordamı ile yolunu bulmaya çalışıyor.”