Otel değil, Suudi Ailesi'ne konut
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın 28 yıl önce satın aldığı İstanbul Boğazı'na hakim Sevda Tepesi'nin akıbeti belli oldu. Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçen hafta imara açılan tepeye Kral'ın 4 villa yapacağını açıkladı.
cumhuriyet.com.trÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan'ın Meksika gezisinde yoktu, ancak Brezilya bölümüne katıldı.
Bayraktar ve ekibi, Rio'daki zirvede hem oturumlarda Türkiye'yi temsil etti hem de çok sayıda ikili görüşmede bulundu. Rio ve genelde bütün Brezilya'da ciddi bir gecekondulaşma sorunu yaşanıyor. Kentler doğal güzelliklerine ve harika coğrafi konumlarına rağmen gerçekten kötü yapılaşma kurbanı. İki ülke arasındaki gelişen ilişkiler, şimdi şehircilik bakanlıklarının işbirliğiyle konut sektörüne de yansıyacak.
Bakan'la, Başbakan'ın yolculuğunun son gününde Copacabana Oteli'nde bir araya geldik. Başbakan'a, Brezilya'nın kadastro işlerini yapmayı önereceğini söyledi. Ama sohbet sırasında asıl haber İstanbul'la ilgili geldi. Sevda Tepesi...
Geçen hafta Suudi Kral'ın buradaki arazisiyle ilgili imar değişiklikleri yapılmıştı. Buna göre tepeye turizm amaçlı yatırım yapılacağı ve otel inşa edileceği haberleri çıkmıştı. Suudi Kralı'nın neden otel yatırımına gireceği anlaşılamamıştı, tuhaftı. Arka planını Bakan'dan öğrendim.
Kral, Sevda'ya villa yapacak
Bakan'ın verdiği bilgiler şöyle:
'Kral ailesi oraya otel yapmayacak. Ailesi için villa inşa edecek, belki 4 tane. Kendisi oturacak. İmar değişikliği, orada sadece turizm amaçlı yapılabilir. Sonuçta bu da turizm yatırımı. Adam 20 küsur yıl önce satın almış, yazıktır. İmarı da çok verilmedi. Arazisi 57 dönüm, imar bin 700 metrekareden iki kat, yani 3 bin 400 metrekareye verildi. Tek bir ağaç bile kesemez. Bence oraları da korur, güzelleştirir. Süreç daha bitmedi. Büyükşehir onayladı şimdi 6 bakan ile Başbakan'ın onayından geçecek. 25 yıllık sorun çözülmüş olacak.'
10 milyar dolarlık yardımın sırrı
Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında siyasi yakınlaşma yaşandığını belirterek, bunun bölge dengeleri açısından Türkiye'nin lehine bir durum oluşturduğunu söyledi. Sevda Tepesi yatırımına bu gözle de bakılması gerektiğini özellikle vurguladı. Ardından ilk kez duyduğum ve çok şaşırdığım şu bilgiyi verdi:
"Kral ailesi Türkiye'ye yardımcı oluyor. On milyar dolar tutarında bir yardımı oldu."
'Hibe mi' diye sordum. 'Ben öyle biliyorum' dedi ve devam etti:
'Dünya piyasaları krizde ve nakit darlığı var. Şimdi Suudi devleti yeni bir yardım yapabilecek.'
Sevda Tepesi tartışmasında son durum böyle. Bunları da Türkiye'ye dönmek üzere 13 saatlik Rio-İstanbul seyahati için bindiğimiz uçakta yazıyorum. Elektronik tabloda 'gidilecek meydana uzaklık 5 bin 535 km' yazıyor.
6 saat sürecek, Dakar'da ikmal, 7 saatlik yol daha, İstanbul'a. Başbakan'ın Meksika-Brezilya seyahati böylece sonlanıyor. Toplam 45 saati havada geçirmiş oluyoruz. Erdoğan Bayraktar'ın son sözleri ise şöyle oldu:
"Kentsel dönüşüme başlamam lazım. Para gerekli. 2B'yi beklersek gecikeceğiz. 1 milyar TL kaynak bulsam çok iyi olacak. "
İşte Belediye Meclisi'nin kararı:
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 07.06.2012 tarihinde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Sevda Tepesi'yle ilgili mağduriyetinin giderilmesine ilişkin talebi görüşmüş ve şu kararları almıştı:
- Koruya katılacak alanda Boğaziçi silüetini bozmayacak çevre ile uyumlu konaklamaya yönelik turizm tesisleri yapılabilir.
- Planlama alanı içerisindeki bitki varlıkları peyzaj değeri yüksek nitelikli ağaçlarla geliştirilerek muhafaza edilecektir. Bu alanlarda ağaç röleve projesi yapılmadan uygulama yapılamaz.
- Parsel koruya katılacak alan kullanımında olup TAKS:0.06 Hmaks:7.50 m. irtifasını geçmemek kaydıyla uygulama yapılacaktır.
- Çekme mesafeleri mimari avan projede belirlenecek olup bina konturları dışında bodrum kat yapılamaz.
- Uygulama projeleri için Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu kararı alınacaktır. (İsmail Küçükkaya / Akşam)